Ψάρι με ψητές ρίζες λαχανικών
Υλικά
- 1 γλυκοπατάτα
- 1 σελινόριζα
- 4 καρότα
- 1 φινόκιο
- 2 κρεμμύδια
- 4 παντζάρια
- 50 ml ελαιόλαδο
- χυμό από λεμόνι
- 1 κλαράκι δεντρολίβανο
- 1 κλαράκι θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- σκόρδο
- 1 φλ. νερό
- 1 ψάρι (πέρκα, σολομός)
- 50g βούτυρο σε κομματάκια
- 1 κ.σ. φυλλαράκια δεντρολίβανου
- 1 κ.σ. φυλλαράκια από θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα, τη σελινόριζα, τα καρότα, το φινόκιο, τα κρεμμύδια και τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κύβους 5 εκ.
Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Βάζουμε μισό κεφάλι από 1 σκόρδο στο ταψί και το λαδώνουμε καλά.
Προσθέτουμε περίπου 1 φλ. νερό και βάζουμε στον φούρνο. Στα 20 λεπτά ψησίματος βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά 1 κιλό ψάρι της αρεσκείας μας (πέρκα, σολομός), σε φιλέτα, αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε πάνω τους το βούτυρο σε κομματάκια, τον χυμό λεμονιού, τα φυλλαράκια δεντρολίβανου, τα φυλλαράκια από θυμάρι και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη, ελέγχοντας αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό στο ταψί μας.