Menu
Generic filters
Exact matches only

Πιτσάκια καλτσόνε-χριστουγεννιάτικο δέντρο

Preparation Λιγότερο από 30’
Servings 24 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

  • gr ξηρή μαγιά
  • 300 ml χλιαρό νερό (για τη ζύμη)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
  • 1 ½ φλ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 κ.γ. αλάτι (για τη ζύμη)
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για τη ζύμη)
  • 200 gr ντοματοπελτές
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (για την σάλτσα)
  • 1/2 κ.γ σκόνη σκόρδου (για την σάλτσα)
  • 1/2 κ.γ αλάτι (για την σάλτσα)
  • 1/4 κ.γ πιπέρι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 90 gr νερό (για την σάλτσα)
  • 1 1/4 φλ. μοτσαρέλα, τριμμένη (για τη γέμιση)
  • 1/2 φλ. γαλοπούλα (ή τυρί φέτα ή λαχανικά), ψιλοκομμένα
  • 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου (για το σερβίρισμα)
  • 1 κ.σ. μοτσαρέλα, τριμμένη (για το σερβίρισμα)
  • 1 κ.σ παρμεζάνα, τριμμένη
  • φύλλα δεντρολίβανου

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα.

Ζύμη: Ανακατεύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό και το μέλι ή τη ζάχαρη και αφήνουμε να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.

Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μεταφέρουμε τη ζύμη ξανά στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο περίπου 35 x 24 εκ. Κόβουμε σε 24 τετράγωνα κομμάτια.

Σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο πηχτό μείγμα.

Γέμιση + Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε 1/3 φλ. σάλτσα ντομάτας με τη μοτσαρέλα και τη γαλοπούλα (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε) σε μεσαίο μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το μείγμα του μπολ στα κομμάτια της ζύμης και τραβάμε απαλά τις άκρες κάθε τεμαχίου ζύμης επάνω και γύρω από το μείγμα τυριού, για να σχηματίσουμε μικρά σκεπαστά πιτσάκια, πιέζοντας τις άκρες μαζί, για να κλείσουν καλά. Τα βάζουμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω, σε σειρές, προκειμένου να σχηματίσουν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με παρμεζάνα, μοτσαρέλα και σκόνη σκόρδου. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με δεντρολίβανο και έξτρα σάλτσα ντομάτας!”

Bookmarks