Menu
Generic filters
Exact matches only

Πένες χωρίς γλουτένη με γιορτινή σάλτσα κιμά γαλοπούλας και αρώματα και γεύσεις εορταστικής γέμισης

Preparation 20΄ προετοιμασία | 45΄ μαγείρεμα
Servings 4 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς (300 γρ. γαλοπούλας, 200 γρ. χοιρινός)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μανιτάρια σιτάκε, ψιλοκομμένα
  • 200 ml Μαυροδάφνη
  • 150 γρ. κάστανα, μαγειρεμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μήλο, σε κύβους
  • 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. κράνμπερις
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 150 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια (προαιρετικά)
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο χ.γ.
  • 500 γρ. πένες χωρίς γλουτένη

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το βούτυρο και το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
  • Κατόπιν προσθέτουμε την κολοκύθα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά το φαγητό μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 30 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το μήλο, τα αποξηρα-μένα φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
  • Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, τις στραγγίζουμε καλά και σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω, γαρνίροντας προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και τριμμένα κάσιους, αντί για τυρί!
Bookmarks