Πένες χωρίς γλουτένη με γιορτινή σάλτσα κιμά γαλοπούλας και αρώματα και γεύσεις εορταστικής γέμισης
Preparation
20΄ προετοιμασία | 45΄ μαγείρεμα
Servings
4 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
- 500 γρ. κιμάς (300 γρ. γαλοπούλας, 200 γρ. χοιρινός)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μανιτάρια σιτάκε, ψιλοκομμένα
- 200 ml Μαυροδάφνη
- 150 γρ. κάστανα, μαγειρεμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 1 μήλο, σε κύβους
- 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά καρέ
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. κράνμπερις
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο θυμάρι
- ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 150 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια (προαιρετικά)
- 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο χ.γ.
- 500 γρ. πένες χωρίς γλουτένη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το βούτυρο και το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
- Κατόπιν προσθέτουμε την κολοκύθα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά το φαγητό μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μήλο, τα αποξηρα-μένα φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
- Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, τις στραγγίζουμε καλά και σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω, γαρνίροντας προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και τριμμένα κάσιους, αντί για τυρί!