Μπρουσκέτες με καραμελωμένα καλοκαιρινά λαχανικά & μεσογειακά μυρωδικά

Από 30’ έως 60’
6 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

Για το topping ντομάτας-πιπεριάς
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
1 κ.γ. ρίγανη
2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
230g ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Για το topping κολοκυθιών
2 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα
4 κολοκυθάκια ελληνικά «ΑΒ bio», ψιλοκομμένα
1/2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί
Για τις μπρουσκέτες
6 φέτες προζυμένιο, χωριάτικο ψωμί κατά προτίμηση ολικής άλεσης
9 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες
1/3 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
Προαιρετικά για γαρνίρισμα
μπαλσάμικο ή πετιμέζι
ρίγανη
θυμάρι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για κάθε topping σε δύο ξεχωριστά τηγάνια σε μέτρια φωτιά. Μόλις το λάδι είναι ζεστό, προσθέτουμε το θυμάρι για τα κολοκυθάκια στο ένα τηγάνι και τη ρίγανη στο άλλο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια στο τηγάνι με το θυμάρι, ενώ στο τηγάνι με τη ρίγανη βάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και στα δύο τηγάνια και σοτάρουμε για 30-40 λεπτά, έως ότου τα λαχανικά καραμελώσουν. Εάν κολλάνε στο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο νερό ή κρασί. Προς το τέλος προσθέτουμε και το ξίδι κρασιού και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ και βάζουμε τις φέτες ψωμιού σε ένα ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Αναποδογυρίζουμε τις φέτες του ψωμιού και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Μόλις ψηθεί όλο το ψωμί, τρίβουμε κάθε φέτα με σκόρδο και πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι και ελαιόλαδο. Τοποθετούμε στις μισές φέτες ψωμιού το topping ντομάτας-πιπεριάς και στις άλλες μισές το topping με τα κολοκυθάκια.
  • Τελειώνουμε κάθε μπρουσκέτα με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο.
  • Σερβίρουμε, προαιρετικά, με λίγο μπαλσάμικο ή πετιμέζι και φρέσκα μυρωδικά.

σχετικεσ συνταγεσ