Menu
Generic filters
Exact matches only

Μπριάμ καλοκαιρινό με κατσικίσιο τυρί και μυζήθρα

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

Για τη σάλτσα

  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 ml νερό
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • 5 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλες, ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε μέτριες φέτες
  • 2 πιπεριές κέρατο + 4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 300 γρ. κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε μικρά κυβάκια

Για την κρούστα

  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1/2 φλ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 1 κ. σ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κ. σ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας.

Σάλτσα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το νερό. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μπριάμ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Χωρίζουμε τα λαχανικά σε ξεχωριστά μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί, σχετικά βαθύ, και στρώνουμε εκεί τα λαχανικά ανά είδος, π.χ. μία στρώση κολοκυθάκια, μία στρώση πιπεριές κ.ο.κ., φροντίζοντας ενδιάμεσα σε κάθε στρώση να σκορπίζουμε κομματάκια κατσικίσιου τυριού. Αν ένα λαχανικό δεν χωρέσει σε μία στρώση (π.χ. κολοκυθάκια), το απλώνουμε σε δύο διαφορετικές στρώσεις.

Περιχύνουμε το μπριάμ με τη σάλτσα και από πάνω σκορπίζουμε το μείγμα της κρούστας. Ψήνουμε το μπριάμ για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν τα κολοκυθάκια.

Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας.

Σάλτσα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το νερό. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μπριάμ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Χωρίζουμε τα λαχανικά σε ξεχωριστά μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί, σχετικά βαθύ, και στρώνουμε εκεί τα λαχανικά ανά είδος, π.χ. μία στρώση κολοκυθάκια, μία στρώση πιπεριές κ.ο.κ., φροντίζοντας ενδιάμεσα σε κάθε στρώση να σκορπίζουμε κομματάκια κατσικίσιου τυριού. Αν ένα λαχανικό δεν χωρέσει σε μία στρώση (π.χ. κολοκυθάκια), το απλώνουμε σε δύο διαφορετικές στρώσεις.

Περιχύνουμε το μπριάμ με τη σάλτσα και από πάνω σκορπίζουμε το μείγμα της κρούστας. Ψήνουμε το μπριάμ για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν τα κολοκυθάκια.

Bookmarks

“ Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας. Σάλτσα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το νερό. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μπριάμ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Χωρίζουμε τα λαχανικά σε ξεχωριστά μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Λαδώνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο