«Λαζάνια» κολοκυθιού με χειροποίητη vegan ρικότα και σπανάκι

Περισσότερο από 60’
8 μερ
Μέτρια

Υλικά

3 φλ. σάλτσα ντομάτας (για τα «λαζάνια»)
2 φλ. χειροποίητη vegan ρικότα + 2 κ.σ. για γαρνίρισμα (για τα «λαζάνια»)
4 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε φέτες 3 χλστ. (για τα «λαζάνια»)
1 κ.σ. ελαιόλαδο (για τα «λαζάνια»)
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (για τα «λαζάνια»)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (για τα «λαζάνια»)
1 baby σπανάκι, ψιλοκομμένο (για τα «λαζάνια»)
2 φλ. βασιλικός, ψιλοκομμένος (για τα «λαζάνια»)
1/2 φλ. μυρωδικά (άνηθος, μυρώνια, δυόσμος), ψιλοκομμένα (για τα «λαζάνια»)
3 κ.γ. μείγμα αποξηραμένων λαχανικών (για τα «λαζάνια»)
vegan παρμεζάνα, προαιρετικά (για τα «λαζάνια»)
800 g ντομάτα ψιλοκομμένη «AB think bio» (για τη σάλτσα ντομάτας)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (για τη σάλτσα ντομάτας)
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4 (για τη σάλτσα ντομάτας)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας (για τη σάλτσα ντομάτας)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη σάλτσα ντομάτας)
αλάτι (για τη σάλτσα ντομάτας)
πιπέρι (για τη σάλτσα ντομάτας)
βασιλικός (για τη σάλτσα ντομάτας)
2 φλ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα (μουλιασμένα αποβραδίς σε βραστό νερό), στραγγισμένα (για τη vegan ρικότα)
3/4 φλ. νερό (για τη vegan ρικότα)
1/4 φλ. vegan γιαούρτι απλό, χωρίς ζάχαρη (για τη vegan ρικότα)
1 1/2 κ.σ. λευκό ξίδι (για τη vegan ρικότα)
2 κ.σ. χυμός λεμονιού (για τη vegan ρικότα)
1 κ.γ. αλάτι (για τη vegan ρικότα)

Εκτέλεση

  • Σάλτσα ντομάτας: Βράζουμε σε κατσαρόλα την ψιλοκομμένη ντομάτα με το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με βασιλικό και σιγοβράζουμε μέχρι να προκύψει μια πυκνή σάλτσα.
  • Vegan ρικότα: Ανακατεύουμε στο μπλέντερ το νερό με το γιαούρτι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά τα αμύγδαλα και χτυπάμε. Καθώς προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το μείγμα γίνεται πιο πυκνό. Ρίχνουμε λίγο νερό ή γιαούρτι για να αραιώσει, εάν χρειαστεί.
  • «Λαζάνια»: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε τον βασιλικό και τα υπόλοιπα μυρωδικά, ανακατεύουμε και χωρίζουμε το μείγμα στα τρία μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα ταψί 20 x 30 εκ. απλώνουμε 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας και τοποθετούμε μία στρώση φέτες κολοκυθιών. Απλώνουμε το 1/3 της ρικότας πάνω από τα κολοκύθια, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και μείγμα αποξηραμένων λαχανικών. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση από το σπανάκι και τα μυρωδικά. Συνεχίζουμε με μία ακόμη στρώση κολοκυθιών και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι από κολοκύθια, τα οποία περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190°C για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε τα «λαζάνια» να σταθούν για 10-15 λεπτά.
  • Γαρνίρουμε με ρικότα, vegan παρμεζάνα και περισσότερο βασιλικό, αν θέλουμε.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ