Menu
Generic filters
Exact matches only

Κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες και τους ανθούς τους

Αφού βάζουμε φούρνο, κάνουμε παραπάνω. Είναι νόστιμα και την άλλη μέρα!

Preparation Λιγότερο από 30’
Servings 4 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 12 μέτρια κολοκυθάκια, με τους ανθούς τους
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 1/2 φλ. τραχανάς ξινός
  • 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κ.γ. δυόσμoς ξερός
  • 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 τσίλι, ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι ούζο ή ρακή
  • κόλιανδρος ή δυόσμος ή μάραθος, σε κλαράκια
  • 1 λάιμ (χυμός και ξύσμα)
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κιλό γαρίδες
  • 120 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και ρίχνουμε τα τσόφλια και τα κεφάλια σε μια κατσαρόλα μαζί με 20 ml ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να καβουρντίζονται καλά.
  • Ρίχνουμε 700 ml νερό, τη δάφνη, όσα από τα φύλλα των κρεμμυδιών είναι σκληρά, τα φλούδια από το τζίντζερ, τα κλαράκια από το θυμάρι, τις λεμονόκουπες ψιλοκομμένες και βράζουμε για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και πιέζουμε καλά με έναν αβγοδάρτη όλο το υλικό που βρίσκεται μέσα στο σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε όλο το νόστιμο ζουμί τους.
  • Εν τω μεταξύ, ανοίγουμε τα κολοκυθάκια σαν βάρκες και κρατάμε το καπάκι. Τα αδειάζουμε και ρίχνουμε την ψίχα μαζί με τους ανθούς και τις γαρίδες στο μούλτι για να ψιλοκοπούν, όχι να λιώσουν.
  • Αλατίζουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα μέσα στο ταψί όπου θα τα μαγειρέψουμε και το οποίο τα χωράει ακριβώς.
  • Σοτάρουμε σε 40 ml ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το τσίλι και το τζίντζερ. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό γαρίδας. Μόλις μαλακώσει λίγο το ρύζι, περίπου στα μισά του μαγειρέμετος, προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και λίγο ακόμα ζωμό γαρίδας.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αρωματικά, το ξύσμα και τον μισό χυμό λάιμ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μείγμα από κολοκυθάκια και γαρίδες και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια.
  • Σκεπάζουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε έτσι ξεσκέπαστα στους 170°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κολοκυθάκια. Το εσωτερικό είναι ήδη έτοιμο, γιατί έχουμε βράσει το ρύζι και οι γαρίδες θέλουν πολύ λίγο χρόνο.
  • Αν ροδίσουν νωρίτερα, τότε σκεπάζουμε με λαδόκολλα βρεγμένη ή αλουμινόχαρτο. Μόλις γίνουν, περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό λάιμ.
  • Είναι ωραία σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζουν με σαλάτα ρόκα ή άλλο λίγο πικρό χόρτο, αλλά και με αλμυρίκια. Συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα!
Bookmarks