Menu
Generic filters
Exact matches only

Κάστανα στιφάδο με αρωματικό μείγμα

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 400 g. κάστανα καθαρισμένα σε συσκευασία κενού
  • 700 g. κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα (ή 800 γρ. απλά ξερά κρεμμύδια κιτρινόφλουδα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
  • 250 g. φρέσκα μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1+1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 500 ml βραστό νερό
  • 20 g. αποξηραμένα μανιτάρια (προαιρετικά) μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κ. σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ. σ. φρέσκο ή ξερό δεντρολίβανο (ή ξερό ή φρέσκο θυμάρι)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1/2 κ. σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. γ. μπούκοβο (ή όσο αντέχουμε)
  • 1/4 κ. γ. πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι (αν θέλουμε)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κεδροκούκουτσα (ή μπαχάρια) κοπανισμένα
  • 1/2 κ. γ. κόκκοι πιπεριού ολόκληροι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κάστανα για 2 -– 3’.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και ρίχνουμε τα καρότα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3’, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το αρωματικό μείγμα (εκτός από το δεντρολίβανο ή το θυμάρι), αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση και ρίχνουμε το καυτό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κάστανα, τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσουμεπροαιρετικά), το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 30’, με ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να γίνουν τα κρεμμύδια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά διάρκεια του μαγειρέματος).
Στα τελευταία 15’ ρίχνουμε το ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό.
ΤΙΠ: Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 5′ από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να κοχλάζει το νερό.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε πολύ εύκολα τις φλούδες τους.

Bookmarks

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κάστανα για 2 -– 3’. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και ρίχνουμε τα καρότα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3’, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το αρωματικό μείγμα (εκτός από το δεντρολίβανο ή το θυμάρι), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση και ρίχνουμε το καυτό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κάστανα, τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσουμεπροαιρετικά), το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 30’, με ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να γίνουν τα κρεμμύδια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά διάρκεια του μαγειρέματος). Στα τελευταία 15’ ρίχνουμε το ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό. ΤΙΠ: Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 5' από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να κοχλάζει το νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε πολύ εύκολα τις φλούδες τους.