Grilled sandwich με σύκα, πέστο ρόκας και τόφου
Preparation
Λιγότερο από 30’
Servings
2 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
- 6 φρέσκα σύκα, κομμένα σε φέτες
- 200g τόφου πρεσαρισμένο (βλ. σημειώσεις)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 4 φέτες φυτική μοτσαρέλα ή άλλο φυτικό τυρί που λιώνει
- 4 φέτες προζυμένιο ψωμί
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο ρόκας
- 50g ρόκα
- 30g λευκά αμύγδαλα, ωμά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 λεμόνι, ξύσμα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. κρύο νερό
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
- Σε ένα μπολ σπάμε το τόφου με τα χέρια μας και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καπνιστή πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε στις 2 φέτες ψωμιού με τη σειρά τις 2 φέτες τυριού, τα σύκα, το μείγμα του τόφου, τις άλλες δύο φέτες τυριού και κλείνουμε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το φυτικό βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τα σάντουιτς σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σερβίρουμε τα σάντουιτς με το πέστο ρόκας, είτε μέσα είτε στο πλάι.
Σημειώσεις συνταγής
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε απλό τόφου, το πρεσάρουμε για να αφαιρέσουμε τα νερά του: το τοποθετούμε ανάμεσα σε πετσέτες κουζίνας, βάζουμε αρκετό βάρος πάνω του (μια κατσαρόλα με νερό ή 5-6 μεγάλα βιβλία) και το αφήνουμε για 1 ώρα.
- Το τόφου προέρχεται από φασόλια σόγιας, τη μοναδική ολοκληρωμένη φυτική πρωτεΐνη. Προτιμάμε τα βιολογικά τόφου, που θα βρούμε στα ψυγεία των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος ή στο AB Eshop.