Γίγαντες κοκκινιστοί με σύγκλινο

Περισσότερο από 60’
6 μερ
Εύκολη

Υλικά

500g σύγκλινο, κομμένο σε χοντρούς κύβους 
400g ντομάτα κονκασέ 
300g φασόλια γίγαντες 
20g σέλινο 
2 κ.σ πελτέ ντομάτας 
2 κρεμμύδια 
2 πιπεριές Φλωρίνης 
πάπρικα, καπνιστή 
ρίγανη, ξερή 
360ml νερό από τους γίγαντες 
120ml ελαιόλαδο 
αλάτι 
πιπέρι 

Εκτέλεση

Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τους αφήνουμε για 24 ώρες να μουλιάσουν.

Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό.

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Έπειτα, κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια και τις πιπεριές σε λεπτές κάθετες φέτες (αφαιρώντας τα σπόρια τους). Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, προσθέτουμε το σύγκλινο, την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε εκ νέου. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τους γίγαντες κρατώντας λίγο νερό και τους ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 27Χ20εκ. Αδειάζουμε τη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε.

Έπειτα, ψιλοκόβουμε το σέλινο και το ρίχνουμε στο ταψί. Αδειάζουμε μέσα το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.

Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 60-90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να έχουμε μία ωραία μελωμένη σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

#tsoulotip:

  1. Όσο βράζουν οι γίγαντες αφαιρούμε τους αφρούς με μία κουτάλα. Μόλις δεν παράγεται άλλος αφρός, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  2. Αν η ντομάτα είναι ξινή, μπορούμε να ρίξουμε λίγη ζάχαρη κρυσταλλική.
  3. Για πιο καυτερή γεύση, μπορούμε να ρίξουμε και μπούκοβο.
  4. Αν δεν προλαβαίνουμε να μουλιάσουμε τους γίγαντες για 24 ώρες, τους βράζουμε για 1 ώρα προτού τους μαγειρέψουμε.
Γιώργος Τσούλης

σχετικεσ συνταγεσ