Menu
Generic filters
Exact matches only

Γίγαντες κοκκινιστοί με σύγκλινο

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 500g σύγκλινο, κομμένο σε χοντρούς κύβους 
  • 400g ντομάτα κονκασέ 
  • 300g φασόλια γίγαντες 
  • 20g σέλινο 
  • 2 κ.σ πελτέ ντομάτας 
  • 2 κρεμμύδια 
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης 
  • πάπρικα, καπνιστή 
  • ρίγανη, ξερή 
  • 360ml νερό από τους γίγαντες 
  • 120ml ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 

Εκτέλεση

Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τους αφήνουμε για 24 ώρες να μουλιάσουν.

Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό.

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Έπειτα, κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια και τις πιπεριές σε λεπτές κάθετες φέτες (αφαιρώντας τα σπόρια τους). Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, προσθέτουμε το σύγκλινο, την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε εκ νέου. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τους γίγαντες κρατώντας λίγο νερό και τους ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 27Χ20εκ. Αδειάζουμε τη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε.

Έπειτα, ψιλοκόβουμε το σέλινο και το ρίχνουμε στο ταψί. Αδειάζουμε μέσα το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.

Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 60-90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να έχουμε μία ωραία μελωμένη σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

#tsoulotip:

  1. Όσο βράζουν οι γίγαντες αφαιρούμε τους αφρούς με μία κουτάλα. Μόλις δεν παράγεται άλλος αφρός, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  2. Αν η ντομάτα είναι ξινή, μπορούμε να ρίξουμε λίγη ζάχαρη κρυσταλλική.
  3. Για πιο καυτερή γεύση, μπορούμε να ρίξουμε και μπούκοβο.
  4. Αν δεν προλαβαίνουμε να μουλιάσουμε τους γίγαντες για 24 ώρες, τους βράζουμε για 1 ώρα προτού τους μαγειρέψουμε.
Bookmarks