Αναποδογυρισμένο, σιμιγδαλένιο κέικ πορτοκαλιού με ανθόνερο και κάρδαμο

Περισσότερο από 60’
8 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

Για το κέικ
3/4 φλ. βούτυρο και 1 κ.σ. λιωμένο
1,5 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. ζάχαρη καρύδας - μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα με στέβια
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. κάρδαμο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
1 αβγό
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
Για την καραμέλα και τα πορτοκάλια
4 πορτοκάλια
1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
1/4 φλ. ζάχαρη καρύδας
2 κ.γ. ανθόνερο
1 κ.γ. μέλι
1/2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με ελατήριο διαμέτρου 23-25 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Κόβουμε τα πορτοκάλια μας σε λεπτές ροδέλες.
  • Τοποθετούμε την καστανή ζάχαρη, τη ζάχαρη καρύδας, το λικέρ πορτοκαλιού και το μέλι σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο.
  • Ρίχνουμε το μείγμα καραμέλας ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού μας. Τοποθετούμε τις ροδέλες πορτοκαλιού σε διάταξη ομόκεντρων κύκλων στον πάτο του ταψιού.
  • Χτυπάμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κάρδαμο και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ.
  • Χτυπάμε το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια και το αβγό σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
  • Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα κομμένα πορτοκάλια στο έτοιμο ταψί.
  • Ψήνουμε 55-65 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε από τη φόρμα.

σχετικεσ συνταγεσ