Αλμυρά scones με δεντρολίβανο, παρμεζάνα και γαλοπούλα
Υλικά
- 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 40% της ποσότητας ολικής άλεσης)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 120 γρ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 φλ. γάλα πλήρες (+ 2 κ.σ. στο οποίο διαλύουμε το μέλι)
- 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (+ 2-3 κ.σ. για το πασπάλισμα)
- 120 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας ψητό, κομμένο σε κύβους (+ 2-3 κ.σ. επιπλέον για το πασπάλισμα)
- 1/4 φλ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ρίχνουμε και τα κυβάκια βουτύρου στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε καλά το αβγό και το γάλα να ενωθούν.
Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο ξηρό και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μαζί μέχρι να υγρανθούν.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, τη γαλοπούλα και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε απαλά σε ζύμη με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη διαμορφώνουμε σε κύκλο 20 εκ. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 τρίγωνα και τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο ταψί μας.
Πασπαλίζουμε προαιρετικά με επιπλέον παρμεζάνα, γαλοπούλα και δεντρολίβανο.
Ψήνουμε για 18-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι κορυφές. Αφήνουμε για 5 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε ζεστά.