Τι μπορεί να μας μάθει ένα πέστο Αγκινάρας;

Παρέα με τα παιδιά μας φτιάχνουμε ένα εύκολο και θρεπτικό φαγητό ενώ παράλληλα παίζουμε με τις φρέσκες αγκινάρες του Μαρτίου.

Η κουζίνα είναι μία καταπληκτική ευκαιρία για να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας μαγειρεύοντας. Η ίδια η προετοιμασία του φαγητού αλλά κυρίως τα υλικά μας μπορούν εύκολα να αφυπνίσουν τις αισθήσεις τους και να προσφέρουν βιωματική μάθηση.

Εμείς, σαν γονείς έχουμε την υποχρέωση να #allazoumesinithies και να μοιραζόμαστε τον χρόνο μας με τα παιδιά μας. Μαζί τους γινόμαστε παιδιά και δεν πρέπει να φοβόμαστε να λερωθούμε, να παίξουμε και να μοιραστούμε τις γνώσεις μας μαζί τους. Ενώ σίγουρα έχουν κι εκείνα να μας διδάξουν πολλά…

Και ποια καλύτερη αφορμή για παιχνιδομαγειρέματα από τις ολόφρεσκες αγκινάρες; Μόλις άρχισαν να ξεπροβάλλουν και βρέθηκαν να μας περιμένουν υπομονετικά στα τακτοποιημένα πολύχρωμα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος που πάντα επιλέγει τα καλύτερα για εμάς.

Κι έτσι όπως διαλέγαμε τις αγκινάρες μας μαζί με τα μικρά χεράκια, μου γεννήθηκε μία ιδέα που με γύρισε στις τάξεις του σχολείου που εργαζόμουν ως νηπιαγωγός. Οι Α-γκινάρες που βρήκα στο κατάστημα Α(λφα)Β(ήτα) Βασιλόπουλος θα κηρύξουν την έναρξη για το αλφαβητάρι της κουζίνας. Τι σημαίνει αυτό; Από εδώ και στο εξής κάθε συνταγή, κάθε υλικό θα μας μαθαίνει και μία νέα “φωνούλα”, αρχής γενομένης από τη “φωνούλα” Α. Τι λέτε; Θα καταφέρουμε να βρούμε τα 24 γράμματα μέσα στην κουζίνα μας;

Ξέρω, ήδη σκέφτεστε γράμματα και υλικά αλλά ελάτε πρώτα να σας πω τι κάναμε εμείς με τις αγκινάρες μας και ακολουθήστε μας σε αυτό το νέο διατροφικό παιχνίδι.

Αφού πλύναμε τις αγκινάρες, αρχίσαμε το καθάρισμά τους. Τα μικρά χεράκια πρώτα έστυψαν λεμόνια και έριξαν τον χυμό τους σε μία λεκάνη με νερό. Εκεί βάλαμε τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας. Έπειτα έβγαλαν τα πρώτα φύλλα κι εγώ ανέλαβα τα υπόλοιπα. Και όσο καθαρίζαμε, δοκιμάσαμε λίγο από τα φύλλα τους για να βάψουμε τις γλώσσες μας μωβ ενώ σκαρώσαμε κι ένα τραγουδάκι:
“Αγκινάρες μου καλές μου,

 μη μαυρίσετε γλυκές μου.

Στο λεμόνι θα σας ρίξω

 και το Α σας θα τσιρίξω”

Και όταν πια βάλαμε τις αγκινάρες να βράσουν αρχίσαμε άλλα παιχνίδια. Τι άλλο φωνάζει “Α” στην κουζίνα μας; Βρήκαμε το Αχλάδι, τον Αβγοδάρτη, το Αλάτι, το Αβοκάντο, το Αβγό. Κάθε φορά λέγαμε την φωνούλα τους με διάφορους τρόπους, δυνατά, ψιθυριστά, τραγουδιστά κλπ. Εσείς τι άλλο βλέπετε στην κουζίνα σας που αρχίζει από Α;

Επιπλέον, ανακυκλώσαμε τη χάρτινη σακούλα της ΑΒ Βασιλόπουλος κατασκευάζοντας ένα απλό βιβλιαράκι για όλα τα γράμματα που θα έρθουν. Για να το φτιάξουμε ισιώσαμε τη χάρτινη σακούλα, τη διπλώσαμε στη μέση και προσθέσαμε από πάνω λευκές κόλλες χαρτί, επίσης διπλωμένες στη μέση. Με ένα περφορατέρ δημιουργήσαμε τρύπες σε δύο σημεία, πάνω και κάτω, στη ράχη του βιβλίου μας. Τέλος, δέσαμε τη χάρτινη σακούλα με τα εσωτερικά φύλλα περνώντας και δένοντάς τα με πολύχρωμες κορδέλες και σχοινάκια. Το βιβλίο μας ήταν έτοιμο για ζωγραφική και παιχνίδι. Φυσικά, ξεκινήσαμε σχεδιάζοντας το Α. Αλλά δε μείναμε εκεί. Φτιάξαμε το Α με τις πέννες, το φρέσκο κρεμμυδάκι & τα κουτάλια μας αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά.

Κάπως έτσι πέρασε η ώρα και ήταν η στιγμή να μαγειρέψουμε. Ευτυχώς είχαμε εύκολο και θρεπτικό φαγητό για σήμερα που θα μας έδινε ενέργεια για να συνεχίσουμε αργότερα το παιχνίδι.

Το πέστο είναι να ξέρετε η αγαπημένη επιλογή για εκείνες τις ημέρες που θέλουμε κάτι γρήγορο και νόστιμο. Εκτός από το πέστο αγκινάρας, στο site θα βρείτε ακόμα το 5λεπτο πέστο αβοκάντο, το εναλλακτικό πέστο ρόκας και το κλασικό πέστο βασιλικού.

Πέστο αγκινάρας με πέννες ολικής

Υλικά

  • 5 αγκινάρες (300g βρασμένες καρδιές αγκινάρας)
  • 70g ελαιόλαδο
  • 50g φιστίκι Αιγίνης ή κάσιους
  • 1 λεμόνι, το χυμό (προαιρετικά το ξύσμα)
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 10g φύλλα βασιλικού
  • 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500g πέννες ολικής

Εκτέλεση

  1. Αφού έχουμε καθαρίσει και βράσει τις αγκινάρες μας για 20-25 λεπτά, βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες.
  2. Παράλληλα ρίχνουμε στο multi τις αγκινάρες, το ελαιόλαδο, τα φιστίκια, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν πάστα.
  3. Όταν οι πέννες είναι έτοιμες σουρώνουμε και ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το πέστο.
  4. Σερβίρουμε ζεστό με λίγο τριμμένο τυρί.
Ελένη Κατσούλη, Kids Food Blogger, Little Hands BLW

Διαβαστε επισησ