Menu
Generic filters
Exact matches only

Τι είναι η διαισθητική διατροφή;

Γράφει η Κατερίνα Βλάχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Η διαισθητική διατροφή ΔΕΝ είναι μία ακόμα καινούρια, πολλά υποσχόμενη δίαιτα, ούτε ένα ακόμη πλάνο διατροφής. Η διαισθητική διατροφή είναι μια φιλοσοφία υγείας που αφορά τη σύνδεση νου και σώματος και βασίζεται σε 10 αρχές. Είναι μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που τρεφόμαστε και έχει μελετηθεί εκτενώς με περισσότερες από 90 επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, η διαισθητική διατροφή δεν είναι τόσο νέα, αλλά μετράει ήδη πάνω από 20 χρόνια ύπαρξης όταν το 1995 δύο διαιτολόγοι, οι Evelyn Tribole και Elyse Reschεξέδωσαν το βιβλίο τους με τίτλο «Intuitive Eating». 

 Η διαισθητική διατροφή είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και απαντάμε στα μηνύματα που μας δίνει με σκοπό την σωματική και πνευματική μας υγεία. Είναι μια σύνδεση με τις σωματικές μας ανάγκες και μια διαδικασία ανακάλυψης εαυτού, όχι ένα ακόμα διατροφικό πλάνο. Για τον λόγο αυτό, στην διαισθητική διατροφή δεν χωρούν «αποτυχίες», δεν χωρούν «τα παρατάω», δεν χωρούν μέτρημα θερμίδων και ζύγιση της τροφής μας και φυσικά δεν χωρά ο σκοπός κάθε δίαιτας – να Χάσω Βάρος.  

Να αναφέρουμε ότι πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι κανένα πλάνο δίαιτας δεν είναι αρκετά επιτυχημένο ώστε κάποιος να μην ξαναπάρει πίσω το βάρος που έχασε, μακροπρόθεσμαΜάλιστα τις περισσότερες φορές παρατηρείται να παίρνει περισσότερο βάρος από όσο έχασε.  

 Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να λέει (ή ακόμα και τον εαυτό σας) «Κάνω δίαιτα»; Μήπως πολύ συχνά; Πόσες φορές έχετε κάνει κάποιου είδους δίαιτα στο παρελθόν, χάσατε κάποια κιλά, χαλάρωσατε και ξαναπήρατε πίσω τα κιλά; Σας ακούγεται γνώριμο;  

 Έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της τροφής με σκοπό την απώλεια βάρους, οδηγεί τελικά σε ΑΥΞΗΣΗ του σωματικού βάρους. Ναι, διαβάσατε σωστά. Επιπλέον, η εμμονή που δημιουργείται με το βάρος και τη ζυγαριά οδηγεί σε δυσαρέσκεια, στεναχώρια και κακή σχέση με το σώμα – ίσως και σε ανάπτυξη κάποια διατροφικής διαταραχής. 

 Η διαισθητική διατροφή λοιπόν, αποτελεί ένα εργαλείο ενδυνάμωσης που θα μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της μόνιμης δίαιτας και θα μας κάνει τους διαιτολόγους του εαυτού μας. Θα μας διδάξει πώς να ακούμε το σώμα μας, να αναγνωρίζουμε την πείνα και τον κορεσμό, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε δίνοντας του αυτά που χρειάζεται – χωρίς πλάνο, χωρίς στερήσεις. 

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Τρώμε όταν πεινάμε, σταματάμε όταν χορτάσουμε. Αν και αυτό υποτίθεται ότι είναι μια έμφυτη διαδικασία του ανθρώπου, δυστυχώς δεν είναι πια. «Βγαίνοντας» από πολλά χρόνια στερητικών πλάνων διατροφής, ξεμάθαμε να ακούμε την εσωτερική ανάγκη της πείνας και μάθαμε να τρώμε συγκεκριμένες ώρες, συγκρεκιμένα φαγητά σε συγκεκριμένες ποσότητες. Πεινάμε –δεν πεινάμε.  

 Για να τρώμε διαισθητικά λοιπόν, υπάρχει η ανάγκη να εμπιστευτούμε, ξανά, το σώμα μας. Αρχικά, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε την Φυσική από την Συναισθηματική Πείνα. 

 Φυσική Πείνα: Εδώ υπάρχει έμφυτη βιολογική ανάγκη για τροφή. Αυξάνεται με την ώρα και έχει συμπτώματα όπως αδυναμία, εκνευρισμό, γουργούρισμα στομάχου κ.α 

 Συναισθηματική Πείνα: Εδώ οδηγούμαστε από τα συναισθήματά μας – λύπη, θυμός, νεύρα, μοναξιά, βαρεμάρα. Ακολουθεί το αίσθημα ενοχής. 

 

Οι 10 Βασικές Αρχές της Διαισθητικής Διατροφής 

1. Απορρίψτε οποιαδήποτε νοοτροπία δίαιτας.  

Βασική αρχή για να ξεκινήσετε. Γυρίστε λίγο στο παρελθόν και κοιτάξτε. Υπήρχε δίαιτα που σας βοήθησε πραγματικά; Και αν ναι, θα μπορούσατε να την ακολουθείτε εφ’όρου ζωής; 

2. Ακούστε την πείνα σας. 

Δώστε στον οργανισμό σας φαγητό όταν ξεκινούν τα σημάδια φυσικής πείνας. Μην καταπιέζετε τον οργανισμό σας και μην μένετε νηστικοί – υπάρχει ο κίνδυνος της υπερφαγίας. 

3. Συμφιλιωθείτε με το φαγητό. 

Απορρίψτε τη νοοτροπία «αυτό πρέπει να το τρώω ενώ αυτό όχι». Κανένα φαγητό δεν απαγορεύεται. 

 4. Αμφισβητείστε και εναντιωθείτε στην «αστυνομία φαγητού». 

Απορρίψτε τις σκέψεις ότι είμαστε καλοί ή κακοί ανάλογα με το τι τρώμε και άλλα αισθήματα ενοχής που έχουν να κάνουν με το φαγητό. 

 5. Αναγνωρίστε τον κορεσμό σας. 

Όπως αναγνωρίζετε την πείνα σας, έτσι να αναγνωρίζετε και το αίσθημα κορεσμού. Την ώρα του φαγητού, δείτε πώς νιώθετε και αν είστε ακόμα πεινασμένοι ή όχι. Σταατήστε να τρώτε όταν αισθάνεστε χορτάτοι και όχι «σκασμένοι» από φαγητό. 

 6. Ανακαλύψτε τον παράγοντα ικανοποίησης. 

Φροντίστε αυτό που τρώτε να το απολαμβάνετε πραγματικά και να σας αρέσει. Απολαύστε τη διαδικασία του φαγητού. 

 7. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας χωρίς να καταφεύγετε στο φαγητό. 

Η συναισθηματική πείνα είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας. Αλλάξτε αυτόν τον τρόπο κάνοντας κάτι διαφορετικό, όπως ένα ζεστό μπάνιο, μια βόλτα για περπάτημα, διαλογισμό κ.α. 

 8. Σεβαστείτε και αγαπήστε το σώμα σας. 

Αντί να το κριτικάρετε και να το μισείτε, δοκιμάστε να αναγνωρίσετε τα όσα σας προσφέρει και να δείτε πόσο πραγματικά όμορφο είναι έτσι όπως είναι. 

 9. Ασκηθείτε – νιώστε τη διαφορά. 

Μην ασκήστε για να κάψετε θερμίδες ή για να τιμωρείτε τον εαυτό σας. Ασκηθείτε για να νιώθετε ευεξία και να είστε υγιείς. Βρείτε μια δραστηριότητα που να απολαμβάνετε. 

 10. Σεβαστείτε την υγεία σας με Σωστή Διατροφή. 

Φροντίστε η διατροφή σας, πέρα από νόστιμη, να σας κάνει νιώθετε όμορφα. Κάντε επιλογές που σας ταιριάζουν και σας θρέφουν ουσιαστικά. 

Bookmarks

Πώς το να «ακούμε» το σώμα μας και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του μπορεί να μας οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή σχέση με το φαγητό, να εμποδίσει την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και να μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της «μόνιμης» δίαιτας.