Menu
Generic filters
Exact matches only

Πώς θα ταξιδέψουμε στο θαυμαστό κόσμο των γεύσεων και αρωμάτων; #allazoumesinithies και βάζουμε τα εξωτικά φρούτα στη ζωή μας

Πώς να καθαρίσεις, πως να φας ή να μαγειρέψεις 5 εξωτικά φρούτα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτά

Ψάχνοντας πληροφορίες για την προέλευση του κάθε εξωτικού φρούτου που θα αναλύσουμε παρακάτω, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό: ενώ υπάρχουν 2.000 είδη φρούτων παγκοσμίως, στο Δυτικό κόσμο καταναλώνουμε μόνο το 10% εξ αυτών. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η διατροφή αλλά και η μαγειρική μας αν γνωρίζαμε και είχαμε πρόσβαση σε όλα αυτά τα φρούτα και που σε άλλες χώρες του κόσμου είναι τόσο συνήθη όσο ένα μήλο για εμάς!

Με αφορμή μία βόλτα που έκανα πρόσφατα στη μαναβική καταστήματος ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, -και έχοντας αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου αυτήν την φορά ώστε να χαζέψω με την ησυχία μου- το μάτι μου τράβηξαν φρούτα με παράξενα σχήματα και χρώματα που μέχρι τώρα είχα συναντήσει μόνο στα ψαγμένα bars της πόλης να στολίζουν όμορφα εξωτικά cocktails. Αποφάσισα να βάλω στο καλάθι μου 5 από αυτά, να τα δοκιμάσω, να πειραματιστώ και να σας γράψω όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε τόσο για τη διατροφική τους αξία όσο και για τη χρήση τους στην κουζίνα μας!

Μήπως δεν ξέρεις τον ανανά όσο καλά νομίζεις;
Μπορεί να έχεις πάρει αρκετές φορές ανανά και να νομίζεις ότι τον γνωρίζεις καλά, αλλά βάζω στοίχημα ότι τις περισσότερες φορές τον τρως απλά ωμό και δεν τον έχεις μαγειρέψει όπως του αξίζει! Ο ανανάς είναι ένα φρούτο με καταγωγή τη Νότια Αμερική, γεμάτο βιταμίνες C και φυτικές ίνες!

Για να τον καταναλώσεις αρκεί να τον ξεφλουδίσεις και να κόψεις το σκληρό κεντρικό σημείο του. Εκτός όμως από ένα πεντανόστιμο, γλυκόξινο και ζουμερό φρούτο που μπορείς να φας ωμό, χρησιμοποιείται σε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές!

Φτιάξε μαρμελάδα, κομπόστα ή λικέρ ανανά, βάλ’τον στα smoothies και τους χυμούς σου ή αναβάθμισε τις σαλάτες σου κόβοντας μέσα φρέσκο ανανά ή πολτοποιώντας τον στο dressing σου. Ψήσε φιλέτα ανανά που έχεις μαρινάρει σε soy sauce και μπαχαρικά στο γκριλ ή μαγείρεψε τον με τα noodles ή το τηγανητό ρύζι σου μαζί με μία γλυκόξινη σάλτσα. Βάλε ροδέλες ανανά στα κέικ σου για μια vintage πινελιά, φτιάξε ζελέ ή στόλισε τα γιαουρτογλυκά σου με ωμό ανανά ή καραμελωμένο στο τηγάνι.

Θα λατρέψεις το αρωματικό λίτσι (lychee)
Ξαδερφάκι της φράουλας, το λίτσι ή η φράουλα του αλιγάτορα (alligator strawberry), έχει καταγωγή από την Κίνα, γλυκιά και αρωματική σάρκα και είναι γεμάτο βιταμίνη C, φώσφορο και φυτικές ίνες.

Για να το καταναλώσεις το ξεφλουδίζεις -με προσοχή γιατί είναι πολύ ευαίσθητο-, κόβεις με ένα μαχαιράκι τη σάρκα παράλληλα με το κουκούτσι και το αφαιρείς.

Καταναλώνεται πολύ ευχάριστα ωμό σκέτο, σε φρουτοσαλάτες, σε πράσινες σαλάτες, σε μπολ βρόμης για ένα θρεπτικό πρωινό ή σε smoothies. Ταιριάζει ολόκληρο σε πιάτα με ασιατικό χαρακτήρα όπως τα noodles ή τα τηγανητά ρύζια, είτε λιωμένο μέσα σε dressings και σάλτσες. Αγαπάει τα γλυκά με βάση την καρύδα και μετατρέπεται σε ένα υπέροχο και αρωματικό σιρόπι λίτσι που ταιριάζει ακόμα και σε παραδοσιακά γλυκά όπως το γαλακτομπούρεκο.

Πιταχάγια: το εξωτικό φρούτο με τα δύο ονόματα
Στην Λατινική Αμερική είναι γνωστό ως πιταχάγια ενώ στην Ασία το αποκαλούν dragon fruit. Όποιο όνομα και να αποφασίσεις να κρατήσεις, πρέπει να δώσεις μία ευκαιρία στο εξωτικό φρούτο να σου αποκαλύψει τη νοστιμιά του!

Η πιταχάγια έχει μέτρια γλυκιά γεύση που θυμίζει ελαφρώς καρπούζι, είναι δροσερή και γεμάτη από βιταμίνη C, μαγνήσιο, ίνες και σίδηρο. Για να την καταναλώσουμε την κόβουμε κάθετα ή οριζόντια με ένα μαχαίρι και βγάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι της σούπας.

Την τρώμε ωμή, τη βάζουμε σε smoothies και bowls πρωινού, την κόβουμε σε κυβάκια για τις εξωτικές σαλάτες μας ή τη μαρινάρουμε με λάδι, αλάτι και μπαχαρικά και τη σοτάρουμε για τις αλμυρές συνταγές μας. Τέλεια προσθήκη στα cocktail και στα γλυκά με κρέμα όπως τα τσιζκέικ.

To passion fruit δεν είναι μόνο για cocktails
Ένα φρούτο αρκετά γνωστό στη χώρα μας, κυρίως από τα bars που το χρησιμοποιούν κατά κόρον στα cocktail τους. Το αγαπημένο passion fruit με τη γλυκόξινη γεύση και το δυνατό άρωμα, έχει καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C & A.

Για να απολαύσεις το ζουμερό εσωτερικό του, το κόβεις στα δύο με ένα μαχαίρι ή το χέρι. Στο κέντρο του φρούτου θα βρεις τους εδώδιμους σπόρους του, τους οποίους μπορείς να φας για την τραγανή υφή τους και την ελαφρώς πικρή γεύση τους.

Τρώγεται ωμό, μπαίνει σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες και χυμούς, μετατρέπεται σε γλυκές κρέμες για τάρτες, μους και τσιζκέικ.

Ανακάλυψε την γλύκα της παπάγιας
Με γλυκιά γεύση που θυμίζει κάτι μεταξύ πεπονιού και μάνγκο και υφή που θυμίζει αβοκάντο, η παπάγια είναι από τα πιο αγαπημένα εξωτικά φρούτα παγκοσμίως. Γεμάτη φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγνήσιο η αγαπημένη παπάγια είναι αντιοξειδωτική, βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος και στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης για όσους έχουν διαβήτη.

Η παπάγια τρώγεται ωμή ή μαγειρεύεται σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Δοκιμάστε την σε σαλάτες, φτιάξτε την γλυκό του κουταλιού ή νόστιμες κρέμες και μους. Για τα αλμυρά σας πιάτα φτιάξτε πουρέ, βάλτε την σε κάρυ και γενικώς χρησιμοποιήστε την όπως μία γλυκοπατάτα.

Ανακάλυψε ένα νέο κόσμο υπέροχων τροπικών φρούτων σε επιλεγμένα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος και πειραματίσου μαζί τους. Για όλα όσα νοιάζεσαι και θέλεις να φροντίζεις αυτή είναι η στιγμή…!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΔΩ

Bookmarks

Πώς να καθαρίσεις, πως να φας ή να μαγειρέψεις 5 εξωτικά φρούτα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτά