Menu
Generic filters
Exact matches only

Πλέον γεμίζουμε τα ποτήρια μας με κρασιά που προσφέρουν αγάπη και φροντίδα

Στα ράφια της ΑΒ κυκλοφορεί ένας μαύρος σκίουρος. Αναζήτησέ τον, είναι εκεί για καλό.

Θα μιλήσω για λίγο προσωπικά. Τα τελευταία χρόνια ψάχνομαι με το κρασί, μου αρέσει να δοκιμάζω πολλά και διαφορετικά, να μαθαίνω για τις χώρες, τις περιοχές, τις ποικιλίες, για όλα όσα συνθέτουν τον ατελείωτο και πολύ γοητευτικό κόσμο του. Ρωτάω για τους οινοποιούς, τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή και την καθημερινότητα τους στο να παράγουν κάτι που γεννάει άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες. Σκέψου, πώς είναι εκείνες οι φορές που έχεις μοιραστεί ένα κρασί σε μια ωραία βραδιά;

Η σύντομη ιστορία ενός μεγάλου οινοποιείου 

Πάμε αρκετά πίσω στον χρόνο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Τότε, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει -τα πρώτα στην Ελλάδα- κλήματα της ποικιλίας cabernet sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου. Το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ εμφιαλώνεται στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο. Όραμά του ήταν η αναμπέλωση των εγκαταλελειμμένων πλαγιών, η αναβίωση της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Ένα όνομα – πολλές ενέργειες με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο

Έπειτα από 60 χρόνια λειτουργίας και ανοδικής πορείας το Κατώγι Αβέρωφ συνεχίζει τη διαρκή προσπάθεια για παραγωγή κρασιών υψηλών προδιαγραφών αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Θέτει το κρασί στο επίκεντρο πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων, στηρίζοντας δράσεις που προάγουν την αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Μετσόβου.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, ήταν 2019 όταν το εμβληματικό οινοποιείο άρχισε να καλύπτει τα έξοδα διατροφής και περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα βρίσκονται στην περιοχή που εδρεύει.  Η έλλειψη φαγητού, οι καιρικές συνθήκες, οι αυτοσχέδιες παγίδες και οι σοβαροί τραυματισμοί που προκαλούν αποτελούν μεγάλες προκλήσεις κατά την προσπάθεια διάσωσης των απροστάτευτων ζώων. Μαζί με τις πρωτοβουλίες του Δήμου και τη σημαντική προσφορά των εθελοντών πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να γίνονται οι απαραίτητες στερώσεις και υιοθεσίες.

Το 2021, το Κατώγι Αβέρωφ εγκαινίασε τo πρόγραμμα «The Black Squirrel Project». Έτσι, η Ολίβια, ο Γκέκας, η Λούνα και ο Νίο είναι τα νέα ονόματα που συνδέονται με το ιστορικό οινοποιείο. Είναι μερικά από εκείνα τα μικρά και τρομαγμένα ζώα που πλέον έχουν μια όμορφη και ξέγνοιαστη ζωή.

Εσύ πώς μπορείς να βοηθήσεις στην προσπάθεια; Πίνοντας κρασί φυσικά!

Τη μέρα που θα επισκεφθείς τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος αναζήτησε τις ετικέτες κρασιών με τον μαύρο σκίουρο. Τρία κρασιά, αφιερωμένα σε ένα έξυπνο και χαριτωμένο ζώο του δάσους που επισκέπτεται την αυλή του οινοποιείου, γίνονται το σύμβολο για αυτό το οινικό project, το οποίο δίνει κρασιά ποιοτικά και με εκφραστικά αρώματα, νόστιμα και προσιτά, αλλά πάνω από όλα, κρασιά που συμβάλλουν σε έναν καλό σκοπό

Το λευκό ξηρό κρασί της τριάδας, το Lucky Squirrel 2021 μυρίζει άνοιξη. Από την ποικιλία malvasia aromatica, είναι η ετικέτα που θα ταιριάξει με τις σαλάτες, τα θαλασσινά, τα ψάρια και τα ζυμαρικά που θα βγάλεις στο τραπέζι σου. Ένα εκλεπτυσμένο και value for money λευκό κρασί είναι νομίζω απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σπιτική κάβα.

Το Proud Squirrel 2021 είναι μια ετικέτα- πρόταση για σένα που ψάχνεις ένα ενδιαφέρον ροζέ. Από την ποικιλία merlot, βγάζει έντονα αρώματα φρούτων και απαλή γεύση. Θα σου λύσει τα χέρια, αφού μπορείς να το απολαύσεις μόνο του ή να το ταιριάξεις με ό,τι τραβάει η όρεξή σου, από λαδερά «της μαμάς» μέχρι εξωτικά ασιατικά πιάτα.

Και φυσικά το γνωστό κόκκινο, ένα ξηρό κρασί που παντρεύει δύο σπουδαίες ποικιλίες, το ξινόμαυρο με το merlot!

Και το πιο σημαντικό όλων: Μόλις βάλεις στο καλάθι σου ένα από τα αυτά κρασιά ένα ευρώ θα δοθεί και θα αξιοποιηθεί στην προστασία κάποιων ζώων που το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη και φροντίδα.

Απολαύστε Υπεύθυνα

Bookmarks

Στα ράφια της ΑΒ κυκλοφορεί ένας μαύρος σκίουρος. Αναζήτησέ τον, είναι εκεί για καλό.