Το μυαλό μας πάει αμέσως σε τροπικά και υγρά κλίματα όταν ακούμε για λωτούς. Και όμως, ευδοκιμούν μια χαρά και στη χώρα μας, αφού από τα 200 είδη λωτών κάποια προτιμούν τα εύκρατα κλίματα (με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες). Η καταγωγή τους είναι ασιατική, απωανατολίτικη (είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας, όπου θεωρείται σύμβολο πλούτου και χαράς), και αποκαλούνται και «μήλα της Ανατολής». Στην Ελλάδα ευδοκιμούν σε περιοχές τόσο ζεστές, όπως στην Κρήτη ή στο νότιο Ιόνιο, όσο και πιο ψυχρές, κυρίως στην Πέλλα και στην Ημαθία, από όπου και έρχονται, από επιλεγμένους βιοκαλλιεργητές, στα οπωροπωλεία των ΑΒ. Οι καρποί ωριμάζουν από τα μέσα φθινοπώρου, οπότε και τα βρίσκουμε στα καταστήματα ΑΒ με τη μελωμένη, ασυνήθιστης υφής σάρκα τους. Με τους ώριμους λωτούς εμπλουτίζουμε τις φρουτοσαλάτες μας, αλλά η γλυκιά τους σάρκα μπορεί να μας δώσει και θαυμάσιες μαρμελάδες, σάλτσες και λικέρ. Τη λιωμένη σάρκα τους τη χρησιμοποιούμε σε τάρτες και κέικ, ενώ αποτελούν θαυμάσια γέμιση για μπισκότα.
Διαβαστε επισησ
Τραγανή νοστιμιά
Φρουτένια απόλαυση
Δεν λείπουν από καμία φρουτοσαλάτα ή χυμό, όταν ζητάμε τόνωση και ενέργεια.
Τραγανή νοστιμιά
Φρουτένια απόλαυση
Δεν λείπουν από καμία φρουτοσαλάτα ή χυμό, όταν ζητάμε τόνωση και ενέργεια.