Menu
Generic filters
Exact matches only

Tα 5 πρώτα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για μία πιο οικολογική ζωή

Από την Αλεξάνδρα Διονά, DIY Blogger, A Shiny Day


Πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες; Ο πλανήτης πνίγεται από τα σκουπίδια που δημιουργεί ο άνθρωπος κι αυτή είναι μία σκέψη που μας βαραίνει. Αν λοιπόν τον τελευταίο καιρό έχετε σκέψεις σε σχέση με την οικολογική κρίση και νιώθετε την ανάγκη να αλλάξετε τις βλαβερές για το περιβάλλον συνήθειές σας, αυτό το άρθρο είναι ο τέλειος οδηγός για μία καλή αρχή.

Τα 5 πρώτα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για μία πιο οικολογική ζωή, έχουν να κάνουν με το TOP 5 των σκουπιδιών που μολύνουν τον πλανήτη.

1) Πλαστική σακούλα σκουπιδιών

Το πρώτο πλαστικό που χρειάζεται να βγάλουμε από τη ζωή μας, είναι οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο για 12 λεπτά και μετά καταλήγουν σε κάποια χωματερή που θα τις οδηγήσει στους όμορφους ωκεανούς μας. Εκεί δυστυχώς, προκαλούν μεγάλο πρόβλημα αφού πολλά ψάρια, ζώα του βυθού ή ακόμα και θαλασσοπούλια μπλέκονται σε αυτές και πνίγονται ή τις καταναλώνουν ως γεύμα και δηλητηριάζονται. Αντί για τις σακούλες μίας χρήσης, μπορούμε στα ψώνια να επιλέξουμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, μπορούν να χωρέσουν όλα μας τα ψώνια και είναι και πολύ πιο στιλάτες. Κι όταν πρόκειται για τα περιττώματα των κατοικιδίων ή τα χαρτιά της τουαλέτας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο που βιοδιασπώνται μέσα σε 2 μήνες σε αντίθεση με τις κλασικές σακούλες που μένουν στον πλανήτη μας για 300 χρόνια.

2) Πλαστικά καλαμάκια

Το δεύτερο βήμα είναι τα πλαστικά καλαμάκια τα οποία δυστυχώς δε μπορούν καν να ανακυκλωθούν. Εκτός λοιπόν από περιπτώσεις υγείας όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη και βοηθητική, είναι καλό να τα απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας. Αρχικά, είναι καλό να εντοπίσουμε αν μας είναι πάντα χρήσιμα και ύστερα να μειώσουμε τη χρήση τους και να τα αντικαταστήσουμε με καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων. Ανάλογα με τα γούστα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μεταλλικά που είναι πολύ ταιριαστά σε κρύα ροφήματα, από μπαμπού που είναι πολύ ωραία για χυμούς ή ακόμα και χάρτινα. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ώστε αν δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε μία – επαναχρησιμοποιούμενη- εναλλακτική.

3) Πλαστικό μπουκάλι νερού

Κι αφού έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας τις πλαστικές σακούλες και τα καλαμάκια, ήρθε η ώρα για τα πλαστικά μπουκάλια νερού. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το δικό μας παγούρι και να το γεμίζουμε με πόσιμο νερό σε κάθε ευκαιρία. Εγώ κυκλοφορώ πάντα με το δικό μου παγούρι το οποίο γεμίζω από το σπίτι. Κι αν βρεθώ έξω, το γεμίζω ξανά σε κάποιο καφέ ή εστιατόριο. Φυσικά, μερικές φορές το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο όμως και γι’ αυτό υπάρχει η λύση του φίλτρου ή μίας κανάτας με φίλτρο την οποία μπορούμε να γεμίζουμε καθημερινά. Τι περιμένετε λοιπόν; Βρείτε το αγαπημένο σας σχέδιο παγουριού και αφήστε στην άκρη το βλαβερό πλαστικό μπουκάλι.

4) Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης

Από παιδικά πάρτι μέχρι γεύματα από delivery, τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης κάνουν την εμφάνισή τους με τόλμη, χρησιμοποιούνται για λίγα λεπτά και μένουν στον πλανήτη για εκατοντάδες χρόνια. Πόσο όμως τα χρειαζόμαστε πραγματικά; Για τις περιπτώσεις που παραγγέλνουμε στο σπίτι, μπορούμε να μην πάρουμε από το διανομέα μαχαιροπήρουνα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας. Όταν παραγγέλνουμε στο γραφείο ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε μαχαιροπήρουνα, μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας ένα σετ μαχαιροπήρουνα πολλαπλών χρήσεων (από μπαμπού, ξύλο ή ανοξείδωτα) σε μέγεθος ταξιδιού και να τρώμε με αυτά. Είναι πολύ πιο όμορφα και θα μας κρατήσουν για μια ζωή, αν δεν ζηλέψει κάποιος φίλος μας και τα πάρει δηλαδή! Τέλος, στα παιδικά πάρτι, παρόλο που καταλαβαίνω την πρώτη σκέψη μας να έχουμε τη δυνατότητα να τα πετάξουμε χωρίς να χρειάζεται να πλύνουμε, προσωπικά, άποψή μου είναι ότι είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε 7 λεπτά για να πλύνουμε 30 πιρουνάκια, παρά να τα πετάξουμε στο περιβάλλον μας, αφού ούτε αυτά ανακυκλώνονται. Αν πάλι είναι αναγκαία, υπάρχουν και βιοδιασπώμενα!

5) Πλαστικό ποτήρι για καφέ, τσάι ή χυμό

Κι αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ και είστε αποφασισμένοι να αλλάξετε συνήθειες για το καλό του πλανήτη και της υγείας σας, τότε είστε έτοιμοι να απομακρύνετε από την καθημερινότητά σας την κλασική συνήθεια “ρόφημα to go”. Όταν παίρνουμε έναν καφέ to go, δημιουργούμε αμέσως 4 σκουπίδια. Δεν είναι κάπως παράλογο αυτό; Καφές, χυμός, τσάι, έρχονται όλα σε πλαστική συσκευασία, με πλαστικό καπάκι και πλαστικό καλαμάκι που είναι κλεισμένο σε πλαστικό σακουλάκι. Πολύ κακό για το τίποτα. Είναι προτιμότερο να ζητάμε το ρόφημά μας σε χάρτινο ποτήρι (παρόλο που κι αυτό έχει μία λεπτή στρώση πλαστικού στο εσωτερικό της), χωρίς καπάκι και χωρίς καλαμάκι ακόμα κι αν πρόκειται για κρύο ρόφημα. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να έχουμε μαζί μας ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων και να ζητάμε να μας βάζουν εκεί το ρόφημά μας. Έτσι θα είμαστε και πιο στιλάτοι και πιο υπεύθυνοι.

Αν λοιπόν ξεκινάμε τώρα το ταξίδι μας στον ηθικό τρόπο ζωής απέναντι στο περιβάλλον, αυτά είναι τα 5 πρώτα βήματα που είναι καλό να κάνουμε. Η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες είναι τώρα, οπότε ας πάρουμε την ευθύνη κι ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και η προσωπική ικανοποίηση που λαμβάνουμε από αυτήν την διαδικασία, θα μας ανταμείψει.

Bookmarks

Υιοθετούμε οικολογικές συνήθειες αντικαθιστώντας τα 5 πιο συχνά σκουπίδια που μολύνουν τον πλανήτη.