Menu
Generic filters
Exact matches only

Πώς να κάνουμε λιγότερα σκουπίδια όταν ψωνίζουμε

Από την Αλεξάνδρα Διονά, DIY blogger, ashinyday.com


Ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να φροντίσουμε έμπρακτα το περιβάλλον, είναι τα ψώνια για το σπίτι. Οι επιλογές μας συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία απορριμμάτων και τη μόλυνση του πλανήτη από αυτά και είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες και σε αυτόν τον τομέα.   

Στις αγορές μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια για να αποφεύγουμε έτσι τις πλαστικές σακούλες. Όσο αθώες κι αν σας φαίνονται, χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο για 12 λεπτά και μένουν στον πλανήτη για περίπου 500 χρόνια.  

Ο βασικός κανόνας για να κάνουμε λιγότερα σκουπίδια όταν ψωνίζουμε αποτελείται από 5 βήματα :  

1) Φρέσκο : 
Τα φρέσκα τρόφιμα είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον και την υγεία μας. Αγοράζοντας φρέσκα προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά, αποφεύγουμε τις περιττές συσκευασίες ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Για να ψωνίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να έχουμε μαζί μας πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή να προτιμάμε τα χάρτινα σακουλάκια των αγορών.  

2) Χύμα :
Για τους ίδιους λόγους που είναι καλό να προτιμάμε τα φρέσκα προϊόντα, είναι καλό να επιλέγουμε και χύμα τρόφιμα, όπως τυρί κλπ. Έτσι, αποφεύγουμε τις περιττές συσκευασίες και εξοικονομούμε χρήματα, αφού παρακάμπτουμε το κόστος της συσκευασίας. Μία πολύ καλή λύση όταν αγοράζουμε χύμα προϊόντα είναι να επιλέγουμε να τα τοποθετούμε σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, αποφεύγοντας τις πλαστικές συσκευασίες.  

3) Σε επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία : 
Αν το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε δεν κυκλοφορεί φρέσκο ή χύμα στην αγορά, τότε η επόμενη λύση είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες όπως οι γυάλινες. Για παράδειγμα, γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας ή τοματοπολτού τα οποία μπορούμε αφού καταναλώσουμε να τα πλύνουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο στο σπίτι μας.  

4) Σε ανακυκλώσιμη συσκευασία : 
Αν κανένα από τα προηγούμενα βήματα δεν καλύπτει το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε, τότε είναι καλό να προσπαθούμε να το βρούμε σε ανακυκλώσιμη συσκευασία. Για παράδειγμα, ρύζι σε χάρτινη συσκευασία που έχει επάνω το σήμα της ανακύκλωσης.  

5) Σε μεγάλη συσκευασία : 
Παρόλες τις προσπάθειες, δε βρίσκουμε πάντα το προϊόν που θέλουμε φρέσκο, χύμα, σε επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία αλλά ούτε και σε ανακυκλώσιμη. Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνω να επιλέξουμε την μεγαλύτερη δυνατή συσκευασία. Για παράδειγμα, ένα αφρόλουτρο σε συσκευασία 2 λίτρων. Μπορεί να μας ακούγεται πολύ όμως έτσι γλιτώνουμε και χρήματα, αλλά και τις πολλές μικρές πλαστικές συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον.  

Έξτρα tip για τις αγορές μας :  

Αν είστε σαν κι εμένα που μου αρέσει να γράφω τη λίστα με τα ψώνια για να μην ξεχνάω τίποτα αλλά και για να αποφεύγω τις περιττές αγορές, υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε εκείνο το μικρό σκουπιδάκι και να μειώσουμε την σπατάλη χαρτιού: Το κινητό! Γράφω πάντα τη λίστα με τα ψώνια στο κινητό μου. Κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το κινητό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πίσω πλευρά από μία απόδειξη ή ένα ήδη χρησιμοποιημένο χαρτί για να γράψετε τη λίστα σας.  

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω με αφοσίωση μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια που κάνουμε και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αλλάζοντας αυτές τις μικρές συνήθειες βοηθάμε τον πλανήτη να αναπνεύσει.   

Bookmarks

Ψωνίζουμε με οικολογική συνείδηση κάνοντας λιγότερα σκουπίδια ώστε να προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.