Menu
Generic filters
Exact matches only

Ο απόλυτος οδηγός για να είσαι Zero Waste και τα Χριστούγεννα

Από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων iSea


Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, τα καταστήματα στολίζουν τις βιτρίνες τους και εμείς μπαίνουμε σε γιορτινή διάθεση. Τώρα είναι ο καιρός που ξεκινάμε την αναζήτηση για χριστουγεννιάτικο δέντρο, δώρα και την καλύτερη διακόσμηση. Πόσο εφικτό είναι να τα πετύχουμε μένοντας πιστοί σε ένα zero waste lifestyle κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μιας από τις εποχές που παράγονται τα περισσότερα απορρίμματα και 125.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών θα πεταχτούν στα σκουπίδια μόνο στη Βρετανία;

ΔΕΝΤΡΟ:
Κάθε χρόνο πετιούνται περισσότερα από 6 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία αναλογούν σε πολλούς τόνους δέντρων που θα μπορούσαν να έχουν κομποστοποιηθεί!

Φυσικό:
• Αν επιλέξεις την αγορά ενός αληθινού δέντρου βεβαιώσου ότι προέρχεται από καλλιεργούμενες εκτάσεις για αυτόν το σκοπό και δεν αποτελεί εμπόρευμα παράνομης υλοτομίας.
• Μετά τη λήξη των γιορτών μπορείς να το κομποστοποιήσεις ή να το μεταφυτέψεις σε κάποιο κοντινό δάσος.

Ψεύτικο:
• Τα πλαστικά δέντρα προέρχονται συνήθως από PVC που σημαίνει ότι και πόροι (πετρέλαιο) χρειάστηκαν για την κατασκευή τους και η ανακύκλωσή τους είναι σχεδόν αδύνατη με δεδομένη την ύπαρξη και άλλων υλικών (που δε διαχωρίζονται).
• Σε αυτή την περίπτωση, η συμβουλή είναι να το διατηρήσεις σωστά. Με την καλή αποθήκευση και μεταχείριση δεν θα χρειαστεί να το πετάξεις για πολλά χρόνια.

TIPS: Η παραδοσιακή επιλογή του καραβιού είναι ίσως η πιο οικολογική λύση. Είτε αγοράσεις κάποιο έτοιμο είτε φτιάξεις μόνος σου, έχεις εξασφαλίσει ένα διακοσμητικό στο σπίτι και για το καλοκαίρι.
Πολλές μοντέρνες γιορτινές επιλογές προέρχονται από upcycling. Παλιές ξύλινες σκάλες με φωτάκια μέσα στο σπίτι και χριστουγεννιάτικα δέντρα από λάστιχα οχημάτων στις αυλές όχι μόνο εντυπωσιάζουν, αλλά δίνουν ζωή σε παλιά υλικά και αντικείμενα.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
• Για το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, επίλεξε φυσικά στολίδια, όπως κουκουνάρια.
• Προτίμησε LED φωτάκια για εξοικονόμηση ενέργειας.
• Φτιάξε τα δικά σου στολίδια! Οι επιλογές είναι διάφορες, όπως να τα πλέξεις. Ακόμη, μπορείς να στολίσεις το δέντρο σου με οικογενειακές φωτογραφίες.
• Απόφυγε τις γιρλάντες και προτίμησε να φτιάξεις στεφάνια από φυσικά υλικά, τα οποία στη συνέχεια μπορούν και να κομποστοποιηθούν!
• Για τη διακόσμηση του τραπεζιού, απόφυγε τις χαρτοπετσέτες και προτίμησε τις υφασμάτινες πετσέτες.

ΤΙΡ: Η αξία της σωστής αποθήκευσης ισχύει και για τα στολίδια, ώστε να μη γίνουν σκουπίδια μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

ΦΑΓΗΤΟ:
Η επιθυμία μας τις γιορτές να ικανοποιήσουμε και να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη φαγητού τη γιορτινή περίοδο.
Φρόντισε να αγοράσεις και να μαγειρέψεις την ακριβή ποσότητα φαγητού που χρειάζεται. Ακόμη και αν περισσέψει αξιοποίησέ το για μια νέα συνταγή ή κάνε ένα γεύμα προσφοράς σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

ΔΩΡΑ:
Το χαρτί περιτυλίγματος για τα χριστουγεννιάτικα δώρα θα είναι αρκετό για να καλύψει έκταση ίση με την πόλη του Παρισιού!
• Απόφυγε το περιτύλιγμα και τις σακούλες μίας χρήσης. Προτίμησε υφασμάτινες τσάντες και πουγκιά.
• Προτίμησε ανακυκλώσιμες συσκευασίες.
• Τα χειροποίητα δώρα μπορούν να είναι zero waste.
• Μία ακόμη λύση αποτελούν τα δώρα από μαγαζιά με μεταχειρισμένα ρούχα και αντικείμενα.
• Περίπου 7 εκατομμύρια συσκευές τεχνολογίας ενεργοποιούνται κατά τα Χριστούγεννα, λίγες λιγότερες θα καταλήξουν στα σκουπίδια ή την ανακύκλωση, χωρίς να έχουν αχρηστευτεί.
TIP: Υπάρχει πάντα και η λύση εναλλακτικών δώρων. Ετήσιες και μηνιαίες συνδρομές, προπληρωμένες κάρτες αγορών, εισιτήρια για ταξίδια, εκδρομές συναυλίες και θέατρα αποτελούν πάντα ξεχωριστές ιδέες κατά τις οποίες μπορούμε να είμαστε zero waste.

EXTRA TIP
Η χρυσόσκονη αποτελεί πλαστικό (μικροπλαστικό) που καταλήγει στη θάλασσα και καταναλώνεται από τους θαλάσσιους οργανισμούς. Κατά τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική της. Αφαίρεσέ την από παντού αυτές τις γιορτές!

Πλησιάζουν μέρες γιορτής! Ας τις απολαύσουμε αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του πλανήτη μας και μειώνοντας με τις δικές μας πράξεις το οικολογικό αποτύπωμα των Χριστουγέννων.

Bookmarks

Προετοιμαζόμαστε για τη γιορτή των Χριστουγέννων πιστοί στις οικολογικές καταναλωτικές μας επιλογές.