Πώς θα στολίσουμε το εορταστικό μας τραπέζι φέτος; Mε τον πιο φυσικό και οικολογικό τρόπο

Τα αναλώσιμα στολίδια δίνουν τη θέση τους σε πραγματικά τρόφιμα που ντύνουν τα τραπέζια μας στα γιορτινά τους.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει την έκφραση “τρώμε πρώτα με τα μάτια”, η οποία -ειδικά τις μέρες των γιορτών- γίνεται πιο καίρια από ποτέ. Τα τραπέζια, είτε είναι στο δικό μας σπίτι είτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων, δεν είναι όπως όλες τις άλλες εποχές του χρόνου. Είναι ιδιαίτερα, εορταστικά και μας γεμίζουν ζεστασιά, όχι μόνο λόγω των πεντανόστιμων εδεσμάτων αλλά και λόγω της συντροφιάς: για άλλη μια χρονιά είμαστε μαζί με τους ανθρώπους μας και μοιραζόμαστε λίγες στιγμές χαράς.

Μη σε αγχώνει ο στολισμός του δικού σου τραπεζιού. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία σε καινούργια φανταχτερά στολίδια, που σε βάθος χρόνου πιθανόν να καταλήξουν στα σκουπίδια. Ο ωραιότερος, πιο οικονομικός και φινετσάτος τρόπος να διακοσμήσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είναι να χρησιμοποιήσεις βρώσιμα υλικά, δηλαδή τρόφιμα! Ναι, τρόφιμα που θα έβαζες στο σπίτι σου ούτως ή άλλως και που σύντομα θα αξιοποιήσεις, όπως φρούτα, καρπούς, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά. Διάβασε τις παρακάτω ιδέες στολισμού, επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος και εξοπλίσου με όλα όσα χρειάζεσαι, όχι μόνο για τα μαγειρέματά σου αλλά και για την πιο φινετσάτη διακόσμηση.

Πάντρεψε το πορτοκάλι με το μεθυστικό άρωμα του γαρύφαλλου, για να δώσεις χρώμα και άρωμα στο τραπέζι σου. Διάλεξε μικρά, σφιχτά πορτοκάλια με χοντρή φλούδα, κάρφωσε πάνω στην επιφάνειά τους μπόλικα μοσχοκάρφια (καρφάκια γαρύφαλλο) σε ό,τι σχηματισμούς θέλεις και είτε βάλ’τα σε μια πιατέλα, είτε άπλωσέ τα διάσπαρτα εδώ κι εκεί.

Τα λεμόνια δίνουν από μόνα τους φωτεινό χρώμα μέσα στο καταχείμωνο και αντέχουν καλά εκτός ψυγείου. Διάλεξε μερικά όμορφα λεμόνια, συνδύασέ τα με μερικά κλωνάρια δενδρολίβανου ή λεβάντας μέσα σε μια πιατέλα και τοποθέτησέ τα στο κέντρο του τραπεζιού.

Φέρε τη φύση στο τραπέζι σου φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια σύνθεση από χειμωνιάτικα φρούτα και καρπούς. Πάρε ένα ρηχό καλάθι από αυτά που έχεις κρατήσει ανά τα χρόνια από δώρα, πέρνα το με μια όμορφη πετσέτα, γέμισέ το με αχλάδια, ρόδια, μανταρίνια, λωτούς και κυδώνια και συνδύασέ τα με ολόκληρα κάστανα, καρύδια και κάποιο μυρωδικό σε κλωνάρια. Το καλάθι υπόσχεται να κλέψει την παράσταση, άσε που μετά κάποια φρούτα μπορούν να φαγωθούν με το επιδόρπιο! 

Ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις σπιτικές αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού; Κόψε τα φρούτα που θα αποξηράνεις σε λεπτές φέτες, βάλ’τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν όσο περισσότερο γίνεται και ψήσε για 3-4 ώρες στους 100-110°C στον αέρα σε ταψί με λαδόκολλα. Κάθε 40 λεπτά άνοιγε το φούρνο, σκούπιζέ τα ελαφρά και αναποδογύριζέ τα. Άστα να κρυώσουν εντελώς: σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι εντελώς αποξηραμένα, διατηρώντας ένα καλό χρώμα.

Μπορείς να αξιοποιήσεις τις αποξηραμένες φέτες με διάφορους τρόπους. Μέσα σε γυάλινα βαζάκια από παλιές συσκευασίες μαζί με στικς κανέλας και αστεροειδή γλυκάνισο, που θα τοποθετήσεις κατά μήκος του τραπεζιού. Ή σε πιατέλα ή μπολ, συνδυασμένες με ολόκληρα κουκουνάρια και μπαχαρικά γύρω από ένα αρωματικό κερί. Μπορείς ακόμα να τους περάσεις από ένα κομματάκι σπάγκο, να βάλεις από μία μαζί με τις διπλωμένες πετσέτες φαγητού και έτσι ο κάθε συνδαιτυμόνας να πάρει φεύγοντας ένα όμορφο στολιδάκι-δώρο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Για όλα όσα νοιάζεσαι, κάνε τα φετινά σου τραπέζια πιο “ζωντανά” από ποτέ: στόλισέ τα με τα πιο όμορφα, καλαίσθητα προϊόντα της ίδιας της φύσης, που πάντα ικανοποιούν τα μάτια μας αλλά και τους γευστικούς μας κάλυκες.

Anna Chalikia Food Editor @ MadameGinger.com

Διαβαστε επισησ