Menu
Generic filters
Exact matches only

Tamales – Μεξικό

Υλικά:

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. χοιρινό φιλέτο, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 2 φλ. πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 3/4 φλ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 2½ φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1/3 φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 φλ. ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1/2 φλ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή (από βάζο), σε φέτες
  • 1/2 φλ. σταφίδες
  • 1/3 φλ. πράσινες ελιές, σε φετάκια
  • 1/2 φλ. γλυκό τουρσί, σε φέτες
  • 1/2 φλ. κάππαρη
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα, σε φέτες
  • 1/4 φλ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • 1½ φλ. πουρές κίτρινης κολοκύθας
  • 3 αβγά, βραστά, κομμένα σε λεπτές φέτες κατά μήκος
  • 3 φλ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 1/2 κ.γ. γλυκού αλάτι
  • 16 τετράγωνα φύλλα αλουμινόχαρτο επενδυμένο με αντικολλητικό χαρτί 30 εκ.
  • ξινόκρεμα χαμηλών λιπαρών
  • φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ή ψιλοκομμένο τσίλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. λάδι και ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει, ανακατεύοντας ενδιάμεσα. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Προσθέτουμε 1½ κ.γ. λάδι στο τηγάνι και συνεχίζουμε με το βόειο κρέας και το χοιρινό, μαγειρεύοντας για 5 ακόμα λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και προσθέτουμε 1½ κ.γ. λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε το πράσο, το 1 φλ. ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το πιπέρι και το τσίλι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Πολτοποιούμε ελαφρά με ένα ξύλινο κουτάλι και προσθέτουμε στο τηγάνι το 1 φλ. ζωμό, το ξίδι, την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι, ανεβάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσθέτουμε και τα κρεατικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή έως ότου εξατμιστεί σχεδόν το υγρό και το μείγμα είναι ελαφρώς πυκνό σε σύσταση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και ανακατεύουμε μέσα το 1/2 φλ. ξερό κρεμμύδι, σε φέτες, την πιπεριά Φλωρίνης, τις σταφίδες, τις ελιές, το γλυκό τουρσί, την κάππαρη, τα αμύγδαλα και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
  • Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το υπόλοιπο 1½ φλ. ζωμού και τον ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τον πουρέ κολοκύθας, το αλεύρι καλαμποκιού και το 1/2 κ.γ. αλάτι. Χτυπάμε καλά για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Αφήνουμε το μείγμα στον επεξεργαστή τροφίμων καλυμμένο, για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη και με υγρά χέρια τη χωρίζουμε σε 16 μπάλες, διαμέτρου 5 εκ. Στρώνουμε μια επιφάνεια κοπής με πλαστική μεμβράνη, βάζουμε εκεί τις μπάλες και τις σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
  • Για κάθε tamale βάζουμε 1 τετράγωνο φύλλο αλουμινόχαρτου επενδεδυμένο με αντικολλητικό χαρτί σε μια επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε 1 μπάλα ζύμης στο κέντρο. Με υγρά δάχτυλα πιέζουμε τη ζύμη ώστε να γίνει ένα κυκλικό φύλλο 15 εκ. και προσθέτουμε 1/3 φλ. γέμισης στο κέντρο, αφήνοντας 1,5 εκ. περιθώριο στις άκρες. Τοποθετούμε από πάνω από μία φέτα αβγού. Χρησιμοποιούμε το αλουμινόχαρτο για να αναδιπλώσουμε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση, από πάνω προς τα κάτω, και μετά από πλευρά σε πλευρά, χρησιμοποιώντας πάντα υγρά δάχτυλα για να σφραγίσουμε τις άκρες. Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο γύρω από τα tamales δημιουργώντας μικρά φακελάκια. Μαγειρεύουμε τα φακελάκια, καλυμμένα, στον ατμό για 1-1½ ώρα ή έως ότου η ζύμη να είναι σταθερή. Ξετυλίγουμε, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με την ξινόκρεμα, και, αν θέλουμε, με κόλιανδρο ή τσίλι.
Bookmarks

Μεξικάνικη πίτα ταμάλες