Τελικά, τί πάει να πει βιολογικό κρασί;

Έχει διαφορά το «πιστοποιημένο βιολογικό» από το κρασί με «σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας»; Έχει και είναι σημαντική!

Αυτή τη στιγμή, αν κάτι αποτελεί απόλυτη τάση στο κρασί είναι η γνώση γύρω από αυτό, το να μαθαίνουμε τι πραγματικά φανερώνουν για μια φιάλη όλοι αυτοί οι όροι που διαβάζουμε και ακούμε κατά καιρούς. «Βιολογικό κρασί», «πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν», «κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας». Τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά;

Βιολογικό κρασί ή από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας; 

Τις περισσότερες φορές, η ίδια η φιάλη μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις τις απορίες σου – ρίξε μια ματιά στην ετικέτα στην πίσω πλευρά. Αν αναγράφεται πως το κρασί είναι από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, σημαίνει δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο αμπέλι χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Οι παραγωγοί έχουν βρει άλλες, πιο φυσικές μεθόδους για να προστατεύουν και να φροντίζουν τα χωράφια  -με το να καλύπτουν τα αμπέλια τους ώστε να αποτελούν φιλικό οικοσύστημα για τα ωφέλιμα έντομα και να τα ψεκάζουν με χαλκό- που διακρίνονται για τα υγιή τους εδάφη και τη βιοποικιλότητά τους.

Ωστόσο, τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για να πιστοποιηθεί ένα κρασί ως «βιολογικό». 

Πότε ένα κρασί είναι αμιγώς βιολογικό;

Βάσει νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα βιολογικά κρασιά, η προσθήκη θειωδών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το επιτρεπόμενο επίπεδο για τα μη βιολογικά ενώ, αν οι ζύμες που περιέχουν για τη διαδικασία της οινοποίησης είναι από το εμπόριο και όχι γηγενείς τότε πρέπει οπωσδήποτε να αποτελούν προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.

Αν λοιπόν διαβάσεις «πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν» τότε σημαίνει πως έχεις στο ποτήρι σου ένα κρασί που αποτελείται από βιολογική πρώτη ύλη, περιέχει ελάχιστα θειώδη σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά της αγοράς ενώ κατά την οινοποίησή του έχουν ακολουθηθεί συγκεκριμένες διαδικασίες.  Το κρασί «από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας» δεν εξασφαλίζει τίποτα από τα παραπάνω παρά μόνο τον βιολογικό χαρακτήρα των σταφυλιών.

Από το ράφι του πιο κοντινού σου ΑΒ στο ποτήρι σου

Αν αγαπάς τα λευκά κρασιά, το Κτήμα Παπαϊωάννου Chardonnay είναι ξηρό και με δρύινο στυλ, συνδυάζεται υπέροχα με ωμά θαλασσινά, σούσι, σωταρισμένα ψάρια, πατέ, piccata κοτόπουλου  και ριζότο λαχανικών. Μετά, το ΑΒ λευκός ξηρός οίνος είναι ένα μονοποικιλιακό κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με ευχάριστη οξύτητα, με αρώματα λευκού τριαντάφυλλου και γιασεμιού και λεμονάτη επίγευση. Εκφράζει άριστα όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που ευδοκιμεί στα χώματα της Λήμνιας γης, συνδυάζεται ιδανικά με  θαλασσινά, ψάρια και μαλάκια.

Αν είσαι λάτρης των ροζέ, τότε πρέπει να δοκιμάσεις το ​​Estandon Voices από την Προβηγκία. Ένα κομψό, ισορροπημένο ξηρό κρασί με έντονα αρώματα φρέσκων φρούτων και ανοιξιάτικων λουλουδιών, με απαλή οξύτητα και δροσιστική, μακρά επίγευση που αφήνει μια υποψία αλμύρας.

Αν πάλι απολαμβάνεις το κρασί σου bubbly, τότε το Moscato d’ asti Fontanta Fredda θα σε εντυπωσιάσει με τα πληθωρικά αρώματα εξωτικών φρούτων, μελιού, φασκόμηλου και ακακίας. Είναι απαλό στο στόμα και ισορροπημένα γλυκό, με ελαφριά οξύτητα και μακρύ τελείωμα. Πρόκειται για ένα  ιδανικό απεριτίφ που ταιριάζει με τα περισσότερα τυριά και συνοδεύει άριστα επιδόρπια με φρέσκα φρούτα. Επίσης, το Prosecco Bio Valdo με την τραγανή οξύτητα, με τα αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και τις νότες φρυγανισμένου ψωμιού συνοδεύει εξαιρετικά hors d’oeuvres όπως καναπεδάκια με καπνιστό σολομό.

Αν λοιπόν θέλεις να γνωρίσεις τί πάει να πει βιολογικό κρασί στην πράξη, αναζήτησε τις ετικέτες που εκπροσωπούν αυτή την οινική φιλοσοφία στα ράφια του πιο κοντινού σου ΑΒ.

Απολαύστε Υπεύθυνα!

Ζωή Παρασίδη, Δημοσιογράφος γεύσης

Διαβαστε επισησ