Νομίζω δεν έχω ακούσει κάποιον να λέει ότι δεν του αρέσουν τα παξιμάδια. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο όλοι τα τρώμε. Στεγνά, βρεγμένα ή λαδωμένα, λαδιού, κριθαρένια, ολικής, χαρουπιού ή σιταριού, σε μπουκίτσες ή μεγαλοπρεπείς παξιμαδοκουλούρες, όλοι τα έχουμε τιμήσει και όλοι παρακαλάμε να είχε ο ντάκος μας λίγα παραπάνω. Εκτός όμως από το πιάτο που τα έκανε διάσημα, τα παξιμάδια μπορούν να αναβαθμίσουν τα γεύματα σου, με τρόπους που δεν μπορούσες καν να φανταστείς! Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι διάλεξε μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας των υπέροχων, τραγανών παξιμαδιών ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη και κράτα σημειώσεις από τους τρόπους που τα χρησιμοποιώ καθημερινά στην κουζίνα μου!
Τραγανή υφή παντού!
Σχεδόν σε όλα μου τα πιάτα, από τις σαλάτες και τις σούπες, μέχρι τις μακαρονάδες και τα όσπρια, φροντίζω πάντα να υπάρχει ένα στοιχείο που θα δώσει τραγανή υφή στο πιάτο μου για να σπάει την μονοτονία του μασήματος! Εκτός όμως από τα κρουτονς ή κάποιο τηγανητό υλικό τα παξιμάδια μπορούν να αποτελέσουν την βάση για δεκάδες τραγανές παρασκευές!
Για τις σαλάτες: Σπάσε τα παξιμάδια με τα χέρια σου και ανακάτεψε τα στην χωριάτικη ή την πράσινη σαλάτα σου. Μπορείς αν θέλεις να τα βρέξεις ελαφρώς, να τα αφήσεις να απορροφήσουν το dressing της σαλάτας ή να τα έχεις ραντίσει με ελαιόλαδο και ξερά μυρωδικά για επιπλέον γεύση!
Για τα ζυμαρικά: Φτιάξε πεντανόστιμα τραγανά crumble βάζοντας στο μούλτι μερικά παξιμάδια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Στη συνέχεια ανακάτεψε τα με ένα σκληρό ή ένα μαλακό τυρί και μερικά μπαχαρικά και ψήστα στο φούρνο για 25-20 λεπτά. Οι μακαρονάδες – και ο ουρανίσκος σου-, θα σε ευγνωμονούν.
Για τα λαδερά: Κάνε τα γεύματά σου ακόμα πιο χορταστικά, ανακατεύοντας μερικά σπασμένα παξιμάδια κατευθείαν μέσα σε λαδερά φαγητά όπως το μπριάμ, τα λαδερά φασολάκια ή ο κοκκινιστός αρακάς. Άσε το φαγητό να κάτσει για 5 λεπτά ώστε να απορροφήσουν τα παξιμάδια σάλτσα και να μαλακώσουν όσο πρέπει.
Χορταστικά γεύματα με τη δύναμη του παξιμαδιού!
Λατρεύω τις φρυγανιές ή το ψωμί για πρωινό, αλλά πολλές φορές ξεμένω. Αυτές τις μέρες ανοίγω τη σακούλα με τα παξιμάδια, τα βρέχω ελαφρώς αν είναι πολύ σκληρά και τα συνοδεύω όπως ακριβώς θα έκανα με το ψωμί μου: λίγο ντοματοπελτέ και τυρί τις μέρες που θέλω αλμυρό πρωινό, λίγο φυστικοβούτυρο ή βούτυρο κάσιους με φρούτα, μέλι ή μαρμελάδα όταν θέλω γλυκό.
Ένα άλλο υπέροχο πρωινό που θα σε ενθουσιάσει είναι μία πρόχειρη, σπιτική granola που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και να ανακατέψεις στο γιαούρτι σου: ανακάτεψε 2 παξιμαδάκια σπασμένα, μία χούφτα ξηρούς καρπούς, λίγους σπόρους chia ή λιναρόσπορο και maple syrup ή αγαύη. Θρεπτικό και πεντανόστιμο, ότι ακριβώς χρειάζεσαι δηλαδή για να ξεκινήσει σωστά η μέρα.
Τις μέρες που μεσημεριάζει, η κοιλιά σου γουργουρίζει και δεν έχεις τίποτα έτοιμο στην κατσαρόλα σου, πάρε μία μεγάλη κριθαροκουλούρα και φτιάξε ένα υπέροχο ελληνικό open faced σάντουιτς! Συνδύασε ζουμερά toppings όπως ένα χούμους, μία φάβα, μία παντζαροσαλάτα ή μια αυγοσαλάτα με ψητά λαχανικά και μαλακά τυριά ή φτιάξε έναν μοντέρνο ντάκο με ντοματίνια, αβοκάντο και ότι άλλο λαχανικό έχεις μισό στο ψυγείο σου.
Το κρυμμένο παξιμάδι κάνει το φαγητό πιο νόστιμο!
Ξέρω ότι ως σωστό gingerάκι, βάζεις στην κατάψυξη το ψωμί που σου περισσεύει για να το χρησιμοποιήσεις στα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια σου. Όταν ξεμείνεις από αυτό το ψωμί η λύση είναι στο ντουλάπι σου! Αντί για ψίχα ψωμιού ή γαλέτα μέσα σε κάθε είδους σπιτικά κεφτεδάκια & burgers λαχανικών, βάλε παξιμάδια. Αν δε τα βρέξεις, διαλύονται πολύ εύκολα μέσα στο μείγμα και κάνουν τα patties σου ακόμα πιο αφράτα!
Το ψωμί όμως δεν μπαίνει μόνο μέσα σε κεφτεδάκια αλλά και στις σπιτικές αλοιφές! Δώσε “σώμα” και τέλεια υφή στην ταραμοσαλάτα, τη σκορδαλιά, την μουχαμάρα με ψητές κόκκινες πιπεριές, την μαϊντανοσαλάτα σου και σε όλες τις “σαλάτες” χτυπώντας μερικά παξιμάδια στο μούλτι αντί για ψωμί!