Menu
Generic filters
Exact matches only

Μπορείς να πεις όχι σε ένα ιδιαίτερο, θρεπτικό και διαφορετικό cheesecake με σύκα;

#alllazoumesinithies και υποδεχόμαστε τον Σεπτέμβριο με το πιο θρεπτικό, ιδιαίτερο και πεντανόστιμο ψημένο cheesecake με φρέσκα σύκα.

Όπως κι αν επέλεξες να περάσεις το καλοκαίρι σου, εύχομαι να ξεκουράστηκες, να χάρηκες τη θάλασσα ή το βουνό μαζί με τους αγαπημένους σου και να γύρισες πίσω στις υποχρεώσεις σου ανανεωμένος.

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μεταβατικός μήνας που σου δίνει τη δυνατότητα να προσαρμοστείς σιγά σιγά στις ανάγκες της καθημερινότητας, χωρίς άγχος και υπερβολές αλλά και συνάμα να απολαύσεις το μικρό καλοκαιράκι, όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Ακόμη και η φύση έχει προβλέψει να γίνει ομαλά η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, έτσι λοιπόν και τον Σεπτέμβριο, όπου κατεξοχήν είναι ένας ζεστός μήνας, θα βρεις στο οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος μία πληθώρα από καλοκαιρινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που συνεχίζουν να ευδοκιμούν και τις αρχές του φθινοπώρου. Πέραν τούτου, αυτήν την περίοδο έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το superfood των αρχαίων Ελλήνων που δεν είναι άλλο από το σύκο!

Τα φρέσκα σύκα είναι τα μοναδικά φρούτα που έχουν διάρκεια ζωής 2 μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και γι΄αυτόν τον λόγο γίνονται ανάρπαστα!

Τα σύκα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες B και C. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος αλλά και καλίου. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα σύκα επειδή είναι αρκετά ευπαθή φρούτα καλό είναι να τα αγοράζουμε μία με δύο μέρες πριν την κατανάλωσή τους. Διατηρούνται εκτός ψυγείου, αν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, και στο ψυγείο για 3 με 4 μέρες.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να τα απολαύσουμε είναι ως έχει, αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά. Τρώγονται καθαρισμένα ή ακόμη και με τη φλούδα αφού πρώτα αφαιρέσουμε το μίσχο τους.

Μπορούμε επίσης να τα συνδυάσουμε τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές γεύσεις. Ταιριάζουν γευστικά με αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, τυριά αλλά και με μαγειρευτά φαγητά με κρέας. Τα φρέσκα σύκα γίνονται φυσικά υπέροχη μαρμελάδα που μάλιστα λόγω των φυσικών γλυκαντικών που περιέχουν δε θα χρειαστεί να προσθέσεις μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Μη ξεχάσεις λοιπόν κάνοντας τα ψώνια σου αυτήν την εποχή στα ΑΒ Βασιλόπουλος να βάλεις στο καλάθι σου από το οπωροπωλείο φρέσκα ελληνικά σύκα της επιλογής σου και να τα απολαύσεις σκέτα ή να τα προσθέσεις στις συνταγές σου ως φυσικό γλυκαντικό.

Για να κάνω τη μετάβαση μας από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο όσο πιο γλυκιά γίνεται, σου ετοίμασα ένα ψημένο cheesecake με το πιο γλυκό φρούτο αυτής της εποχής.

Και για να σε προλάβω, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο cheesecake. Μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος αλλάζουμε συνήθειες και εκτός του ότι προσφέρουμε σε όλους όσους νοιαζόμαστε το καλύτερο, αυτό θέλουμε να είναι και νόστιμο και θρεπτικό.

Έτσι λοιπόν, το υπέροχο cheesecake που θα σου παρουσιάσω σήμερα έχει ως βάση την βρόμη μαζί με αλεύρι αμυγδάλου, χουρμάδες και ελάχιστο βούτυρο και η κρέμα του περιέχει τυρί cottage, του οποίου τη θρεπτική αξία σου αναφέρει εδώ, γιαούρτι, αυγά και φρέσκα σύκα.

Επέλεξα ελληνικά βασιλικά σύκα ΑΒ fresh to go, τα οποία πέρα από τη θρεπτική τους αξία και τη γλυκιά τους γεύση έχουν και υπέροχο κόκκινο χρώμα.

Πρόκειται για ένα ελαφρύ ψημένο cheesecake, στο οποίο η ελαφρώς τραγανή αλλά και συγχρόνως γλυκιά βάση δένει τόσο πολύ με την τυρένια αλλά και γλυκιά γέμιση που αν είσαι λάτρης του συγκεκριμένου γλυκού, τότε θα πρέπει να το δοκιμάσεις. Μάλιστα δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη. Νομίζω λοιπόν ότι σου έχω δώσει πολλούς και καλούς λόγους για να το φτιάξεις, τι λες;

Τέσσερα είναι τα μυστικά για να πετύχεις αυτό το υπέροχο cheesecake.

  • Τα υλικά θα πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ψήνουμε το cheesecake σε μπεν-μαρί για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην ανοίξει στην επιφάνεια.
  • Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου μία ώρα μέσα στο φούρνο, αφού έχουμε ανοίξει την πόρτα.
  • Το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά για ώρες πριν το σερβίρουμε.

Για το ψημένο cheesecake με σύκα θα χρειαστούμε:

Υλικά για ένα ταψί 20εκ.

Για τη βάση

  • 120g βρόμη
  • 60g αμύγδαλα ωμά και ανάλατα
  • 3  πολύ μαλακούς βασιλικούς χουρμάδες
  • 30g λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας

Για την κρέμα

Για τη διακόσμηση

Σύκα

Σιρόπι μελιού για τα σύκα (προαιρετικά)

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 κ/σ μέλι
  • 1 κ/σ νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και βάζουμε μέσα ένα ταψί σε διαστάσεις τέτοιες που να χωράει το ταψί με το cheesecake.

Ρίχνουμε στο ταψί νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τη βάση του ταψιού και να έχει ύψος ένα δάχτυλο περίπου.

Ετοιμάζουμε τη βάση

Ρίχνουμε σε έναν πολυκόφτη τα αμύγδαλα και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε την βρόμη και τους χουρμάδες και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αν οι χουρμάδες δεν είναι αρκετά μαλακοί, τους μουλιάζουμε προηγουμένως για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό και τους στραγγίζουμε καλά πριν τους ρίξουμε στα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε το ταψί εσωτερικά (βάση και τοιχώματα) με χαρτί αντικολλητικό και ρίχνουμε το μείγμα της βάσης.

Πιέζουμε πολύ καλά το μείγμα στον πάτο του ταψιού και λίγο στα πλαϊνά, έτσι ώστε να κάνει μία μικρή γωνία. Καλό είναι να φροντίσουμε να έχει η βάση παντού το ίδιο περίπου πάχος.

Ετοιμάζουμε τη κρέμα cheesecake

Ρίχνουμε το cottage cheese μαζί με το γιαούρτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μία λεία κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το σιρόπι σφενδάμου, το κορν φλάουρ και το λεμόνι (αν θέλουμε) και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη βάση και στη συνέχεια τοποθετούμε σε διάφορα σημεία τα κομμένα σύκα, τα οποία πριν έχουμε πασπαλίσει με λίγο κορν φλάουρ.

Τοποθετούμε προσεκτικά το ταψί μέσα στο μεγαλύτερο ταψί που έχουμε ήδη στον φούρνο με το νερό και ψήνουμε το cheesecake για περίπου 60 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Το cheesecake έχει ψηθεί όταν έχει σταθεροποιηθεί γύρω γύρω και στο κέντρο είναι λίγο πιο μαλακό.

Κλείνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, ανοίγουμε την πόρτα και το αφήνουμε ως έχει μέσα στον φούρνο για μία ώρα να κρυώσει.

Στη συνέχεια, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλο το βράδυ πριν το κόψουμε.

Πριν το σερβίρουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι μελιού ανακατεύοντας το μέλι με το νερό, γαρνίρουμε με κομμένα σύκα και τα ραντίζουμε με το σιρόπι.

Tip

Προσοχή! Αν έχετε ταψί με αποσπώμενο πάτο, καλύπτετε πολύ καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού με αλουμινόχαρτο για να μην εισχωρήσει το νερό μέσα στο cheesecake.

Bookmarks

#alllazoumesinithies και υποδεχόμαστε τον Σεπτέμβριο με το πιο θρεπτικό, ιδιαίτερο και πεντανόστιμο ψημένο cheesecake με φρέσκα σύκα.