Μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος δείχνουμε την αγάπη μας με τον πιο γλυκό τρόπο προσφέροντας στους αγαπημένους μας ένα σοκολατένιο λάβα κέικ (lava cake). Γιατί η σοκολάτα ήταν, είναι και θα είναι η δικιά μας αγαπημένη και δικαίως έχει ταυτιστεί με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Για την ιστορία, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τον έρωτα και την αγάπη, ο πρώτος συσχετισμός με την αγάπη προέκυψε κατά τον 14ο αιώνα όταν πρώτη φορά αναφέρεται σύνδεση της ημέρας αυτής με την αγάπη σε ένα ποίημα του Άγγλου συγγραφέα Τζέφρι Τσόσερ. Την ίδια χρονική περίοδο καθώς και αργότερα αρκετοί συγγραφείς της Αγγλίας και της Ισπανίας αναφέρθηκαν στην ημέρα αυτή συσχετίζοντάς την με την αγάπη.
Από τον 18ο αιώνα και μετά η ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου ταυτίστηκε άμεσα με τον έρωτα και την αγάπη.
Μεταξύ μας, η γιορτή αυτή αποτελεί μία ωραία αφορμή για να δείξεις και να μοιραστείς την αγάπη σου σε όποια ηλικία και να βρίσκεσαι.
Και επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι, τι πιο ωραίο από το να φτιάξεις για όλους όσους αγαπάς και νοιάζεσαι ένα φουλ σοκολατένιο γλυκό, γιατί την αγάπη μας θα πρέπει να τη δείχνουμε άνευ όρων και με κάθε τρόπο σε όλους τους δικούς μας ανθρώπους και πάνω απ’ όλα στον εαυτό μας. Με την παρακάτω συνταγή όμως δείχνουμε παράλληλα την αγάπη μας και στο περιβάλλον.
Γιατί #allazoumesinithies και μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος επιλέγουμε τις αγαπημένες μας σοκολάτες Milly τις οποίες θα βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ και στο ΑΒ eshop , για να γλυκαθούμε και να γλυκάνουμε όσους αγαπάμε!
Οι σοκολάτες Milly χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητά τους, τη μεγάλη ποικίλα των γεύσεών τους και φυσικά την οικονομική τιμή τους. Επίσης, παράγονται με βιώσιμο τρόπο, με αγάπη και σεβασμό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Γι΄αυτό, είναι πιστοποιημένες κατά RFA.H συγκεκριμένη πιστοποίηση από τη Rainforest Alliance (RFA) επικεντρώνεται στην αειφόρο γεωργία και στην προστασία των δασών, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των αγροτών και των γεωργικών κοινοτήτων προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Τώρα λοιπόν που το γνωρίζεις, την επόμενη φορά που θα κάνεις τα ψώνια σου σε ένα κατάστημα ΑΒ στάσου μπροστά από το ειδικό ράφι με τις σοκολάτες Milly, επίλεξε τη γεύση που θα σου κάνει κλικ και γλύκανε όσους αγαπάς. Πάρε και μία για σένα, μην το ξεχάσεις!
Έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα από 13 υπέροχες γεύσεις, όπως σοκολάτα γάλακτος γεμιστή με κρέμα γάλακτος και μπισκότο, σοκολάτα γάλακτος με γέμιση φράουλα και γιαούρτι, σοκολάτα γάλακτος γεμιστή με καραμέλα διπλή, σοκολάτα γάλακτος με τραγανούς κόκκους ρυζιού και αν είσαι λάτρης των πιο κλασικών γεύσεων επίλεξε μία σοκολάτα γάλακτος Milly με ολόκληρο φουντούκι ή με αμύγδαλο ή τη δικιά μου αγαπημένη Dark Chocolate, την οποία μάλιστα χρησιμοποίησα για τα υπέροχα μικρά lava cakes που θα σου παρουσιάσω σήμερα.
Τα ιδιαίτερα αυτά ατομικά κεκάκια που στην καρδιά τους κρύβεται λιωμένη σοκολάτα είναι φουλ σοκολατένια και αφράτα, ετοιμάζονται μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς μίξερ με απλά υλικά και σερβίρονται ζεστά, μόλις βγουν από τον φούρνο. Είναι, λοιπόν, ιδανικά για όλες εκείνες τις στιγμές που θέλεις ένα εντυπωσιακό, γρήγορο και με απλά υλικά γλυκό.
Για τα ατομικά lava cakes θα χρειαστούμε:
Υλικά για 3-4 κεκάκια (ανάλογα το μέγεθος από τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε)
- 120g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10g κακάο
- ½ κ/γ μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ/γ μαγειρική σόδα
- Μία πρέζα αλάτι
- 100ml γάλα της επιλογής μας
- 20g Milly Dark Chocolate
- 40ml ηλιέλαιο
- 1κ/γ μηλόξυδο
- 70g καστανή ζάχαρη
- 1κ/γ εκχύλισμα βανίλιας ή μία βανιλίνη
Για τη γέμιση
- 80g Milly Dark Chocolate
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 3 ή 4 μικρά πυρίμαχα σκεύη και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με κακάο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φόρμες σιλικόνης).
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνουμε το γάλα και τα 20g σοκολάτας και ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια, το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα φουέ (αυγοδάρτη) μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσει το σοκολατένιο μείγμα λεία υφή. Δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε αρκετή ώρα.
Γεμίζουμε κάθε σκεύος με 1 ½ με 2 κουτάλια της σούπας από το σοκολατένιο μείγμα και στη συνέχεια τοποθετούμε στο κέντρο 20g περίπου κομμάτια σοκολάτας Milly Dark Chocolate.
Στη συνέχεια καλύπτουμε τα κομμάτια σοκολάτας με 1 γεμάτη κουτιά της σούπας από το μείγμα κέικ. Το σοκολατένιο μείγμα θα πρέπει να καλύψει τα ¾ της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, είναι σημαντικό να γεμίσουμε όλα τα σκεύη με την ίδια ποσότητα από το σοκολατένιο μείγμα.
Ψήνουμε για 11 με 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα σκεύη μας.
Βγάζουμε τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν 1 λεπτό, στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς τα προσεκτικά στα πιατάκια και σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη ζεστά.
Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και να τα συνοδεύσουμε με φράουλες ή raspberries.
Σημειώσεις
Τη σοκολάτα που θα προσθέσουμε στο εσωτερικό του σοκολατένιου μείγματος δεν την τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια, θέλουμε να είναι ολόκληρα τετράγωνα κομμάτια για να λιώσουν όμορφα στο κέντρο.
Ανάλογα το μέγεθος από τις ατομικές φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε θα υπολογίσουμε τόσο την ποσότητα της σοκολάτας που θα προσθέσουμε όσο και τον χρόνο ψησίματος. Λόγου χάρη, οι μεγαλύτερες φόρμες θα χρειαστούν περισσότερη ποσότητα σοκολάτας στο εσωτερικό τους και περισσότερο χρόνο ψησίματος.
Αλείφουμε τα πυρίμαχα σκεύη με στερεό βούτυρο και όχι με λάδι ή λιωμένο βούτυρο.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε κατευθείαν με το πυρίμαχο σκεύος, χωρίς να τα ξεφορμάρουμε.
Τα lava cakes σερβίρονται αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο αφού σταθούν περίπου 1-2 λεπτά το πολύ. Αν παγώσουν, η σοκολάτα θα σταθεροποιηθεί στο κέντρο και δε θα ρέει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να τα ζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή να τα βάλουμε ξανά για λίγο στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει ξανά η σοκολάτα στο εσωτερικό τους.