Menu
Generic filters
Exact matches only

Galette, μια ρουστίκ τάρτα με γαλλικό αέρα στην πιο υγιεινή εκδοχή της!

Ταξιδεύουμε γευστικά στους θησαυρούς της γαλλικής κουζίνας & #allazoumesinithies απολαμβάνοντας μια sugarfree galette με καραμέλα και μήλο.

Με αφορμή την Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου στην Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, με την ΑΒ Βασιλόπουλος θα σε ταξιδέψουμε στις γεύσεις της γαλλικής κουζίνας που επηρέασε τη γαστρονομία παγκοσμίως. Μία κουζίνα που αποτελεί μέρος της κουλτούρας των Γάλλων και χαρακτηρίζεται από τις εκλεπτυσμένες γεύσεις και τον απόλυτο σεβασμό προς τις πρώτες ύλες.

Η υψηλής ποιότητας γαλλική κουζίνα (haute cuisine) απαιτεί πολλές ώρες προετοιμασίας από εξειδικευμένους και ειδικά εκπαιδευμένους σεφ οι οποίοι δημιουργούν πιάτα υψηλής αισθητικής και γεύσης, χρησιμοποιώντας ακριβά υλικά και ιδιαίτερες τεχνικές.

Όμως, η μαγεία της κουζίνας αυτής βρίσκεται και στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής που ακολουθούν πιστά οι Γάλλοι στην καθημερινότητά τους.

Πολλά πιάτα με ταπεινή καταγωγή μετατράπηκαν σε εκλεκτούς γευστικούς θησαυρούς και επηρέασαν τις κουζίνες του κόσμου. Όπως το μοσχαράκι Boef Bourguignon, ένα είδος στιφάδου με μοσχάρι που μαγειρεύεται σε κόκκινο κρασί, και τη γαλλική κρεμμυδόσουπα – Soupe à l’oignon, μια μοναδική σούπα με καραμελωμένα κρεμμύδια, η οποία σερβίρεται με μια φέτα ψημένης μπαγκέτας με λιωμένο τυρί στην επιφάνειά της.

Σε γενικές γραμμές η γαλλική κουζίνα είναι μια λιπαρή κουζίνα όπου κυριαρχεί το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα και οι πολλές σάλτσες. Οι Γάλλοι σεφ, άλλωστε, έκαναν ευρέως γνωστή τη χρήση της κρέμας γάλακτος τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Πολλές από τις σάλτσες που συνοδεύουμε σήμερα τα πιάτα μας έχουν τις ρίζες τους στη γαλλική κουζίνα, όπως η μπεσαμέλ.

Πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις είναι η κουζίνα της Προβηγκίας, η οποία έχει μεσογειακά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιεί κυρίως ελαιόλαδο και λαχανικά εποχής. Μάλιστα, ένα διάσημο πιάτο της, το ratatouille, το οποίο έχει ως βάση λαχανικά όπως μελιτζάνα, κολοκύθι, κρεμμύδια, ντομάτα και πιπεριές, μοιάζει πολύ με το δικό μας μπριάμ.

Επίλεξε φρέσκα λαχανικά που φέρνει κάθε μέρα για σένα η ΑΒ και φτιάξε αυτό το πολύχρωμο και υγιεινό πιάτο-θρύλο για την γαλλική κουζίνα που έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη.     

Για επιδόρπιο ποιος θα έλεγε όχι σε ένα mille-feuille (μιλφέιγ), ένα paris brest, ένα σουφλέ σοκολάτας, ένα macaron ή μια τάρτα Galette.

Η Galette αποτελείται από μια ζύμη βουτύρου με αφράτη και τραγανή υφή η οποία στη γλυκιά της εκδοχή αγκαλιάζει φρούτα εποχής.  Ο πολύ εύκολος τρόπος παρασκευής της αλλά και η ρουστίκ εμφάνισή της την καθιστούν αγαπητή σε όλους.

Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε μια galette με μήλα εμπνευσμένη από την γαλλική galette που μπορεί να μην έχει ως βασικό υλικό το βούτυρο αλλά δε στερεί καθόλου σε γεύση.

#allazoumesinithies επιλέγουμε ζουμερά ελληνικά πορτοκάλια, μήλα και σταφίδα Μεσσηνίας η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα super food της ελληνικής γης και ετοιμάζουμε στη στιγμή την πιο αρωματική τάρτα με καραμέλα χωρίς ίχνος επεξεργασμένης ζάχαρης.

Ιδανική για σένα που προσέχεις τη διατροφή σου ή για σένα που νηστεύεις αυτήν την περίοδο ή ακολουθείς vegan διατροφή και αναζητάς μια εύκολη και πάνω απ’ όλα νόστιμη συνταγή με απλά υλικά. Για ό,τι θέλεις να είσαι!

Απόλαυσέ την μαζί με τον καφέ ή το τσάι σου και ταξίδεψε στη γαλλική κουζίνα!

Υλικά (για μια μεγάλη τάρτα 8 κομμάτια)

Για τη ζύμη

  • 340g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κ/γ μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ/γ κανέλα
  • 170ml χυμός πορτοκαλιού
  • 80ml ηλιέλαιο
  • Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι

Για την καραμέλα της τάρτας

  • 140g απύρηνους χουρμάδες (medjool dates)
  • 2 κ/σ νερό

Για τη γέμιση

  • 2 με 3 μήλα
  • 60g Σταφίδα Μεσσηνίας ΑΒ
  • ½ κ/γ κανέλα (προαιρετικά)
  • 1κ/γ κορνφλάουρ
  • 1κ/σ χυμός πορτοκαλιού
  • Λίγο λεμόνι (προαιρετικά)

 

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Σως καραμέλας

  • 80g απύρηνους χουρμάδες (medjool dates)
  • 50ml γάλα αμυγδάλου
  • 40g βούτυρο αμυγδάλου
  • ½ κ/γ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για την τάρτα

  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη.
  2. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε το μείγμα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη δίνοντάς της σχήμα δίσκου με μια μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Για την καραμέλα

Πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με 2 κ/σ νερό σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να έχουμε μια ωραία καραμελένια πάστα.

Για τη γέμιση

  1. Αφήνουμε τις σταφίδες για λίγο σε ένα σκεύος με νερό για να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τον χυμό πορτοκαλιού, το λεμόνι, το κορνφλάουρ και την κανέλα.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 40εκ.. Μπορούμε για ευκολία να την ανοίξουμε κατευθείαν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια να μεταφέρουμε προσεκτικά την τάρτα μαζί με το χαρτί στο ταψί μας.
  3. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με την πάστα καραμέλας από χουρμάδες.
  4. Τοποθετούμε επάνω από την καραμέλα τις σταφίδες φροντίζοντας αυτήν τη φορά να αφήσουμε περίπου 5 εκ. κενό περιμετρικά στη ζύμη. Κρατάμε, αν θέλουμε, λίγες σταφίδες για την επιφάνεια της τάρτας.
  5. Τοποθετούμε τις φέτες από τα μήλα επάνω από τις σταφίδες και διπλώνουμε τη ζύμη γύρω-γύρω έτσι ώστε να αγκαλιάσει τα μήλα.
  6. Προαιρετικά μπορούμε να καλύψουμε τη ζύμη περιμετρικά με αμύγδαλο φιλέ.
  7. Ψήνουμε την galette για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Η galette είναι έτοιμη όταν ροδίσει ελαφρώς η ζύμη και έχουν ψηθεί τα μήλα.
  8. Βγάζουμε τη galette από τον φούρνο και την αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της.

Ετοιμάζουμε τη σως καραμέλας

  1. Ρίχνουμε τους χουρμάδες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το γάλα αμυγδάλου και χτυπάμε δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέτουμε το βούτυρο αμυγδάλου μαζί με τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια ωραία βελούδινη σως καραμέλας.
  2. Σερβίρουμε τη galette μήλου με τη σως καραμέλας.

Σημειώσεις

  • Η σως καραμέλας διατηρείται στο ψυγείο καλά κλεισμένη σε αεροστεγές δοχείο τρεις ημέρες τουλάχιστον.
  • Αν οι χουρμάδες δεν είναι αρκετά μαλακοί, τους μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Τους στραγγίζουμε καλά και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούμε στη συνταγή.
  • Τέλος, μπορούμε να σερβίρουμε την τάρτα είτε σκέτη, είτε με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
Bookmarks

Ταξιδεύουμε γευστικά στους θησαυρούς της γαλλικής κουζίνας & #allazoumesinithies απολαμβάνοντας μια sugarfree galette με καραμέλα και μήλο.