Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος που δεν αγαπάει τον γνωστό καλοκαιρινό ντάκο (ή αλλιώς κουκουβάγια), με το παξιμάδι του, την τοματούλα του, το καλό ελαιόλαδο, την ξινομυζήθρα ή φέτα, κάππαρη ή ελιές και ρίγανη. Πρόκειται για ένα ελαφρύ γεύμα, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και αξεπέραστη γεύση, ιδίως αν χρησιμοποιείς εξαιρετικής ποιότητας υλικά.
Αυτό θα κάνουμε και στην σημερινή συνταγή, θα χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά, καλοκαιρινά υλικά. Όμως, επειδή #allazoumesinithies θα φτιάξουμε ένα εναλλακτικό ντάκο με κοπανιστή, αλμύρα, βιολογικά τοματίνια AB Βασιλόπουλος, γαρίδες και κρίταμο.
Άλλωστε έχουμε την ευλογία στην χώρα μας να βρίσκουμε εξαιρετικά φρέσκα λαχανικά (και φρούτα) όλο τον χρόνο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να επιλέγουμε τα αγαπημένα μας προϊόντα εποχής και να δημιουργούμε τις πιο νόστιμες συνταγές. Βέβαια, όταν επιλέγουμε φρέσκα λαχανικά βοηθάμε και στο περιβάλλον, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο τραπέζι μας.
Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι η στήριξη που δίνουμε με αυτές μας τις επιλογές, στους Έλληνες παραγωγούς και στα προϊόντα τους, είτε φρέσκα είτε μεταποίησης, στηρίζοντας έτσι και την ελληνική οικονομία.
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι γεμάτο από φρέσκα φρούτα και λαχανικά και όλα αυτά μας τα προσφέρει καθημερινά η ΑΒ Βασιλόπουλος στα οπωροπωλεία της. Για την σημερινή συνταγή επιλέξαμε την αλμύρα και τα βιολογικά τοματίνια. Πήραμε κοπανιστή Τήνου και κρίταμο, μία κριθαροκουλούρα και ψήσαμε λίγες γαρίδες στο σχαροτήγανο. Σερβίραμε και ένα ουζάκι και χορτάσαμε καλοκαίρι!
Εναλλακτικός ντάκος με κοπανιστή, αλμύρα, γαρίδες και κρίταμο
Μερίδες: 2
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά:
- 1 κριθαροκουλούρα (δηλ. πανωκαύκαλο και κατωκαύκαλο)
- 4-5 κ/σ κοπανιστή
- 200g αλμύρα, καθαρισμένη
- 8-10 βιολογικά τοματίνια ΑΒ Βασιλόπουλος
- 2 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (ή περισσότερες μικρότερες)
- κρίταμο
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε την αλμύρα σε νερό που βράζει, για 4-5 λεπτά. Την σουρώνουμε και την ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τις γαρίδες στο σχαροτήγανο με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Βρέχουμε ελαφρώς τα δύο κομμάτια της κριθαροκουλούρας και τα τοποθετούμε σε δύο πιάτα. Τα ραντίζουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Αλείφουμε το κάθε κομμάτι με λίγη κοπανιστή, βάζουμε πάνω λίγη αλμύρα, μερικά τοματίνια κομμένα στην μέση, γαρίδα και λίγο κρίταμο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.