Συμπυκνωμένη καλοκαιρινή ευωδιά
Το πεπόνι μάς χαρίζεται από τη φύση σε μια μεγάλη γκάμα από μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Ποικιλίες όπως γκάλια, Αργίτικο, Θρακιώτικο, Honey Dew και κανταλούπ είναι οι πιο διαδεδομένες. Ανάλογα με την ποικιλία και τον τόπο προέλευσής του, η ένταση του αρώματος και της γεύσης του διαφέρει. Όλα τα πεπόνια, όμως, έχουν το χαρακτηριστικό της πυκνής και ζουμερής σάρκας με έναν σχετικά άδειο πυρήνα, στον οποίο είναι συγκεντρωμένοι οι σπόροι του καρπού και οι ίνες του. Απομακρύνονται ωστόσο πολύ εύκολα, κι έτσι όλη η σάρκα είναι απαλλαγμένη από κουκούτσια, τα οποία οι περισσότεροι καταναλωτές δεν συμπαθούν, ιδιαίτερα τα παιδιά.
Το πεπόνι κλείνει θαυμάσια ένα καλοκαιρινό γεύμα, αλλά είναι και βασικό συστατικό κάθε καλοκαιρινής φρουτο- σαλάτας. Οι Ιταλοί το κάνουν δροσερή σούπα με μυρωδικά ή τυλίγουν φέτες πεπονιού με προσούτο, για ένα κομψό κέρασμα. Εμείς το κάνουμε θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, και με λίγη φαντασία το βάζουμε σε δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες.
Τα αρωματικότερα και πιο γλυκά πεπόνια έρχονται στα οπωροπωλεία των ΑΒ τους καλοκαιρινούς μήνες από την Ηλεία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Πέλλα και τη Βοιωτία. Ήδη όμως από τα τέλη Απριλίου, τα ΑΒ διαθέτουν τα πρώιμα πεπόνια από την Κρήτη.