Η αγαπημένη της Μεσογείου
Στην Ελλάδα τα είδη μελιτζάνας είναι αρκετά, από τις τσακώνικες ΠΟΠ μέχρι τις λευκές των Κυκλάδων. Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνουμε όμως στις φλάσκες, τις στρουμπουλές αυτές μελιτζάνες με την άφθονη ψωμωμένη σάρκα, που μας δίνουν απίθανα νόστιμες συνταγές. Οι τηγανητές φέτες μελιτζάνας σερβιρισμένες με σκόρδο, λίγο ξίδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό είναι θερινός τσιπουρομεζές από τους καλύτερους. Τα «παπουτσάκια» με μελωμένη γέμιση κιμά και ρόδινη μπεσαμέλ είναι από τα πιο φινετσάτα πιάτα για το κυριακάτικο τραπέζι, ενώ γεμιστά χωρίς μια δυο μελιτζάνες στο ταψί είναι κάπως… λειψά. Για τον μουσακά, ό,τι και να πούμε είναι λίγο: οι παραλλαγές του είναι αμέτρητες, αλλά οι μελιτζάνες δεν λείπουν σχεδόν από καμία. Ψωμωμένες και γλυκές μελιτζάνες φλάσκες βρίσκουμε στα ΑΒ από την Αργολίδα, την Ηλεία, την Εύβοια, την Αττική και επιλεγμένες περιοχές της Μακεδονίας.