Ιδανικό για ντολμάδες
Να μια ποικιλία μαρουλιού που μοιάζει με λάχανο. Ενώ το συνηθισμένο μαρούλι ρομάνα αναπτύσσεται σε ένα κεφάλι μακρόστενο με φύλλα χαλαρά και τρυφερά, το άισμπεργκ ή κεφαλωτό μαρούλι γίνεται ένα ολοστρόγγυλο πράσινο κεφάλι με απολαυστικά τραγανά φύλλα. Το όνομά του (άισμπεργκ) σημαίνει παγόβουνο, κι αυτό γιατί πριν από περίπου έναν αιώνα το κάλυπταν με πάγο για να μην αλλοιωθεί κατά τη μεταφορά του με τρένα και πλοία. Σήμερα, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να περιμένουμε… μήνες για να το απολαύσουμε. Στα ΑΒ το βρίσκουμε φερμένο από χωράφια της Πελοποννήσου, τραγανό και κρουστό. Η γεύση του είναι δροσερή και αναδίδει φρεσκάδα, εμπλουτίζοντας θαυμάσια οποιαδήποτε σαλάτα με άλλα είδη μαρουλιού και σαλατικά. Τα ανθεκτικά του φύλλα αντέχουν το ζεμάτισμα κι έτσι ενδείκνυνται για ντολμάδες ή για να τα τηγανίσουμε ένα ένα σε πολύ καυτό ελαιόλαδο, για να φτιάξουμε έναν τραγανό, εύκολο μεζέ. Το άισμπεργκ αγαπά όλα τα μυρωδικά χωρίς εξαίρεση και από μπαχαρικά προτιμά ιδιαίτερα τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο και το μαύρο πιπέρι.