Aν θεωρήσουμε πως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας είναι κάπου εκεί έξω περιμένοντας να την ανακαλύψουμε, η πιο πιθανή στιγμή για να προβληματιστούμε πως έχουμε χαθεί κάπου στον δρόμο είναι όταν πλησιάζουμε στην αλλαγή του έτους. Λίγο η νοσταλγία για τον χρόνο που πέρασε και λίγο η ανασκόπηση που καλούμαστε να κάνουμε μας θυμίζουν τους στόχους και τις προσδοκίες που θέσαμε αλλά δεν προχωρήσαμε, και λέμε «πάμε πάλι». Κάναμε κάτι λάθος; Όχι, αλλά και να κάναμε, πάντα υπάρχει χώρος για αλλαγή. Δεν είναι όλες οι στιγμές (και οι χρονιές) κατάλληλες για αυτοβελτίωση, ούτε επιβάλλεται να τρέχουμε διαρκώς προς μία κατεύθυνση. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται απλώς να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να σκεφτούμε ήρεμα και να επαναπροσδι- οριστούμε – προσοχή, πάντα παίρνοντας χρόνο για να κατανοήσουμε ουσιαστικά τις ανάγκες μας. Το τελείωμα ενός έτους και το ξεκίνημα του επόμενου είναι ένα καλό timing για να κάνουμε απολογισμό, να εξετάσουμε τα δυνατά και αδύνατά μας σημεία και να καταγράψουμε τις επιθυμίες μας. Η λίστα με τα «New year’s resolutions», ή αλλιώς τους στόχους του νέου έτους, δεν είναι τυχαία μια ιεροτελεστία που ακολουθούν άνθρωποι σε κάθε άκρη του κόσμου, αντιθέτως αποτελεί μια πολύ έξυπνη στρατηγική για να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτή την πολυπόθητη καλύτερη βερσιόν που κάθε χρόνο αναζητούμε.
Γιατί τα resolutions συχνά αποτυγχάνουν
Μπορεί εμείς να ξεκινάμε με τις καλύτερες προοπτικές όσον αφορά τους στόχους μας, αλλά πολλές φορές απογοητευόμαστε βλέποντάς τους να «γκρεμίζονται» μπροστά στα μάτια μας. Απευθείας αναρωτιόμαστε γιατί δεν τηρήσαμε τις υποσχέσεις προς τον εαυτό μας, πού υστερούμε και γιατί δεν φέραμε εις πέρας όλα αυτά που νιώθαμε ότι έχουμε ανάγκη. Αν και αυτές οι ερωτήσεις στρέφουν το βάρος σε εμάς, οι απαντήσεις ίσως είναι απελευθερωτικές. Οι λόγοι που μπορεί να αποτυγχάνουμε στην επίτευξη των στόχων είναι δύο. Είτε γιατί αυτοί οι στόχοι είναι βασισμένοι στις ανάγκες κάποιου άλλου, ενδεχομένως της κοινωνίας ή του οικογενειακού κύκλου, είτε γιατί δεν έχουμε θέσει ένα ρεαλιστικό πλάνο για να τους πραγματοποιήσουμε και συνεπώς καταλήγουν να είναι αόριστοι και ουτοπικοί. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι πως παύουμε να είμαστε συνεπείς, και έτσι «παραιτούμαστε» πριν καλά καλά ξεκινήσουμε.
Πώς θέτουμε εφικτά resolutions
Με λίγη παραπάνω σκέψη και οργάνωση, μπορούμε να συνθέσουμε μια λίστα με ρεαλιστικούς στόχους και συνεπώς συγκεκριμένο πλάνο για να τους πετύχουμε. Αυτό που απαιτείται είναι να επανεξετάσουμε τη φύση των σκοπών μας και να τους καταγράψουμε ξανά, φροντίζοντας να έχουν τα παρακάτω τέσσερα χαρακτηριστικά.
- Να είναι συγκεκριμένοι. Αν για παράδειγμα θέλετε να χάσετε βάρος, σημειώστε ακριβώς τον αριθμό των κιλών που θέλετε να φτάσετε.
- Να είναι μετρήσιμοι. Όταν βρισκόμαστε σε διαδικασία αλλαγής, είναι πολύ σημαντικό να καταγράφουμε την πρόοδό μας. Αν ξεκινήσατε τρέξιμο, γράψτε σε ημερολόγιο τα χιλιόμετρα που κάνετε κάθε μέρα, αν αποφασίσατε να ταξιδεύετε περισσότερο φτιάξτε ένα άλμπουμ με τις αναμνήσεις σας ή αν αρχίσατε ένα καλλιτεχνικό χόμπι, όπως η κεραμική, διακοσμήστε το σπίτι με τις δημιουργίες σας.
- Να είναι ρεαλιστικοί. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλα όνειρα, αλλά πρέπει να τα κυνηγάμε με βάση την πραγματικότητα. Αν στόχος σας είναι να κάνετε αποταμίευση, κρατήστε στην άκρη ένα ποσό που δεν θα επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο ζωής σας.
- Να είναι από εσάς για εσάς. Με άλλα λόγια, οι στόχοι να πηγάζουν από τα πραγματικά σας «θέλω» και όχι από παρορμητικά συναισθήματα, ενοχές ή κοινωνική πίεση.
Ο δρόμος προς την αλλαγή
Αφού έχετε θέσει τα νέα resolutions και λίγο πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε την καθημερινότητά σας προς αυτά, είναι σημαντικό να βάλετε δύο έξτρα παράγοντες στην εξίσωση. Ο πρώτος είναι ο χρόνος, με την έννοια πως καμία αλλαγή δεν έρχεται αμέσως. Πρέπει να είστε αποφασισμένοι να αναλάβετε την πρόκληση, έχοντας στο μυαλό σας το «ένα βήμα τη φορά». Ένα κόλπο για να μείνετε συγκεντρωμένοι είναι να μην αγχώνεστε κοιτώντας προς όσα έχετε ακόμη να επιτύχετε, αλλά να κάνετε focus σε ό,τι έχετε ήδη καταφέρει. Από εκεί αντλείτε δύναμη και συνεχίζετε. Ο δεύτερος παράγοντας είναι τα ενδεχόμενα εμπόδια που θα συναντήσετε. Όπως και σε κάθε προσωπικό αγώνα, θα υπάρξουν πράγματα που θα σας κρατήσουν πίσω, από κούραση μέχρι πρακτικές δυσκολίες. Για να μη μείνετε στάσιμοι, δώστε έμφαση στις μικρές νίκες, αυτές που στη διαδρομή μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες, αλλά στην τερματική γραμμή αποδεικνύονται οι πιο πολύτιμες.
Ξεκινάμε προσφέροντας
Όταν ήμασταν μικροί, ανυπομονούσαμε να έρθουν τα Χριστούγεννα για να πάρουμε τα δώρα μας, να ανοίξουμε τα φανταχτερά κουτιά και να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τα παιδικά μας μάτια. Μεγαλώνοντας καταλάβαμε πως όσο ωραίο είναι να λαμβάνεις, αλλά τόσο (ίσως και περισσότερο) είναι να προσφέρεις. Να χαρίζεις γενναιόδωρα και να χαίρεσαι με τη λάμψη στο βλέμμα του άλλου, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Ειδικά τις γιορτινές ημέρες, που «μυρίζουν» ζεστασιά και θαλπωρή, η ανάγκη να προσφέρουμε είναι πιο δυνατή από ποτέ. Εκεί που όλοι οι δρόμοι δείχνουν γιορτινοί, πρέπει να μην ξεχνάμε και τις «γωνιές» τους που δεν είναι τόσο. Όπως και να έχει κανείς στο μυαλό του την έννοια της προσφοράς, σημασία έχει να το κάνει ανιδιοτελώς, είτε αυτό είναι μέσα από τη συντροφιά και την ψυχαγωγία είτε μέσα από τη δωρεά τροφίμων, βιβλίων, ρούχων ή φαρμάκων. Σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες και τι σας ευχαριστεί περισσότερο τις ημέρες των γιορτών. Αν αγαπάτε το φαγητό, μπορείτε να κάνετε το «τραπέζι» σε ανθρώπους που δεν το έχουν τόσο δεδομένο, δωρίζοντας τρόφιμα σε αρμόδιους φορείς ή, ακόμα καλύτερα, μαγειρεύοντας σε κοινωνικές κουζίνες. Αν ευχαριστιέστε να παίζετε με παιδιά, επισκεφθείτε δομές όπου φιλοξενούνται και περάστε δημιουρ γικές ώρες μαζί τους, συζητώντας, ζωγραφίζοντας ή και μελετώντας με ευχάριστους τρόπους. Το ίδιο, φυσικά, μπορείτε να κάνετε και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τραγουδώντας, παρακολουθώντας εορταστικά προγράμματα και παίζοντας παιχνίδια. Το χαμόγελο στα πρόσωπά τους θα σας γεμίσει δύναμη και αισιοδοξία. Στις βόλτες στη στολισμένη πόλη, μην ξεχάσετε να ενισχύσετε μπαζάρ που διοργανώνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Χειροτεχνίες, κοσμήματα, μικρές λιχουδιές, βιβλία για τις ημέρες μπροστά στο τζάκι και χειροποίητα διακοσμητικά θα σας φτιάξουν τη διάθεση, ενώ με την αγορά τους θα στηρίξετε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και, για να μην ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας, αυτές τις ημέρες μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας το πιο ουσιαστικό δώρο, υιοθετώντας ένα αδεσποτάκι που θα σας αλλάξει τη ζωή!
Θα υπάρξουν πράγματα που θα σας κρατήσουν πίσω, από κούραση μέχρι πρακτικές δυσκολίες. Δώστε έμφαση στις μικρές νίκες, αυτές που στη διαδρομή μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες, αλλά στην τερματική γραμμή αποδεικνύονται οι πιο πολύτιμες.