Μια τρύπα, ένας επίμονος λεκές, ένα σημείο στο μανίκι που ξέβαψε, είναι λόγοι που κρατούν αγαπημένα ρούχα κρυμμένα στα συρτάρια και τις ντουλάπες ή ακόμα χειρότερα τα στέλνουν στον κάδο σκουπιδιών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις! Το zero waste αφορά τα πάντα γύρω μας και φυσικά και τα ρούχα. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε φθαρμένα ρούχα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι είτε ανακυκλώνοντάς τα, είτε μεταποιώντας τα! Και επειδή η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το αγαπημένο μας τζιν… πιάνουμε βελόνες και ξεκινάμε!
Παντελόνι τζιν
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- Ένα παλιό βαμβακερό ύφασμα (ιδανικά χρωματιστό για να φαίνεται), όχι ελαστικό και όχι πολύ λεπτό
- Ψαλίδι
- Χρωματιστές κλωστές κεντήματος ώστε να πετύχουμε την όψη του ανάγλυφου
- Καρφίτσες
- Βελόνα ραψίματος με μεγάλη τρύπα για τις κλωστές κεντήματος
- Μαρκαδόρο υφασμάτων (που φεύγει με το πλύσιμο)
Στερεώνουμε εσωτερικά, κάτω από την τρύπα, το χρωματιστό ύφασμα που έχουμε επιλέξει. Με τον ειδικό μαρκαδόρο κάνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε γύρω από το μπάλωμά μας σε διακεκομμένες γραμμές.
Περνάμε το χρώμα κλωστής που θέλουμε στη βελόνα και με απλό κυματοειδές ράψιμο (running stitch) ακολουθούμε τις διακεκομμένες γραμμές που έχουμε σχεδιάσει.
Για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα κλωστών και επίσης κεντάμε και σε σημεία πέραν από τις τρύπες.
Φούτερ
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- Χρωματιστές κλωστές κεντήματος
- Μαρκαδόρο υφασμάτων (που φεύγει με το πλύσιμο)
- Ψαλίδι
Σχεδιάσουμε με τον “μαγικό” μαρκαδόρο τα σημεία που το φούτερ έχει λερωθεί/φθαρεί. Οι διακεκομμένες γραμμές ή οι αστερίσκοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα pattern για μια πιο ομοιόμορφη εμφάνιση.
Επιλέγουμε έντονα χρώματα και με κυματοειδή ραφή (running stitch) ακολουθούμε το σχέδιό μας.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και το παλιό μας φούτερ γίνεται ξανά το αγαπημένο μας!