ΒΟΥΝΟ ‘Η ΘΑΛΑΣΣΑ; ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΗΛΙΟ! ΕΛΑ ΝΑ ΤΟ «ΓΕΥΤΟΥΜΕ»!

Τα πιο όμορφα πράγματα  που θέλω να «παίρνω» μαζί μου από έναν τόπο φεύγοντας  είναι η γεύση του και οι μυρωδιές του, αυτά τα δύο μαζί με όσα έζησα συμπληρώνουν το παζλ της αξέχαστης εμπειρίας και αυτή την εμπειρία θα μοιραστούμε εδώ στο #allazoumesinithies.
 

Απόλαυσε το Πήλιο όπου και να είσαι, όπως κι εγώ! 

  • Το Πήλιο μοσχοβολάει γαρδένια, μάζεψε τους μαραμένους ανθούς από  γαρδένιες, αποξήρανέ τους,  βάλ’ τους σ’ υφασμάτινα πουγκιά και κρέμασέ τα στη ντουλάπα σου. Κάθε φορά που θ’ ανοίγεις θα μοσχοβολάει «Πήλιο»
  • Στην ΑΒ Βασιόπουλος θα βρεις μεγάλη ποικιλία από Πηλειορίτικα γλυκά του κουταλιού. Αυτό το καλοκαίρι «δρόσισε» τα απογεύματά σου στο μπαλκόνι γεμίζοντας ποτήρια με παγωμένο νερό, βάλε μέσα μια κουταλιά γλυκό αγριοβύσσινο, απόλαυσε μια παγωμένη βυσσινάδα και «ταξίδεψε» μέχρι εκεί.
  • Τα μήλα Ζαγοράς, σήμα κατατεθέν του Πηλίου, θα τα βρεις σε χυμό, με την ένδειξη ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη!  Μπορείς ν’ απολαύσεις τον υπέροχο ευεργετικό χυμό τους καθημερινά ή να τον χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις υγιεινά γλυκά όπως η vegan μηλόπιτα που σου προτείνω, η γεύση των μήλων πάντα μου φέρνει στο μυαλό τον αγαπημένο μου προορισμό!

Με απλές κινήσεις #allazoumesinithies, γνωρίζουμε και «γευόμαστε» κάθε τόπο με κάθε τρόπο και  αξιοποιούμε  τα τοπικά προϊόντα που η ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη μάς «φέρνει» όπου και αν είμαστε,  με τον καλύτερο τρόπο!

 

Και τώρα…

Κλείσε τα μάτια και σκέψου.. ένα μέρος όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα, ο καυτός ήλιος-τη δροσιά μιας καλοκαιρινής μπόρας, τα μεγαλόπρεπα πέτρινα αρχοντικά-τα «ταπεινά» ταβερνάκια, ο «ήρεμος» Παγασητικός-το «επαναστατικό» Αιγαίο και ναι, αυτό είναι το μαγευτικό Πήλιο!

Πρώτη φορά στο Πήλιο
Ακόμη θυμάμαι πόσο διστακτική ήμουν να ακολουθήσω την παρέα μου σ’ εκείνες τις καλοκαιρινές διακοπές στο Πήλιο. Άλλωστε στα 22 μου, καλοκαιρινές διακοπές σήμαινε να μπω σ’ ένα καράβι, να ταξιδέψω τουλάχιστον 10 ώρες και να βρεθώ σ’ ένα νησί, είμαι σίγουρη πως κάτι σου θυμίζει αυτό..

Εντέλει η λέξη «Αιγαίο» με έπεισε, έζησα την πρωτόγνωρη περιπέτεια: Camping στο Πήλιο.

Τα καλοκαίρια εκείνα μου έχουν μείνει αξέχαστα, τα «κουβαλάω» μέσα μου και όταν τ’ αναπολώ, με γεμίζει χαρά και ζωντάνια, όπως ακριβώς οι βουτιές στη βαθιά μπλε θάλασσα του Χορευτού!

Στο Πήλιο επέστρεψα ξανά, και όχι μια φορά,  εξάλλου το Πήλιο έχει περισσότερα από ένα σημεία ενδιαφέροντος, η πληθωρική του «ταυτότητα»  με κέρδισε, για την ακρίβεια κατάφερε να με πείσει ότι  #allazoumesinithies ανατρέποντας τα τετριμμένα,  έστω κι αν αυτό είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός.

Αυτό λοιπόν, μου έδωσε την ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να επισκεφθώ καλοκαιρινούς προορισμούς που «κανονικά» θα είχα αποκλείσει!

 

Η διαδρομή

Οδηγώντας, η διαδρομή μέχρι το Πήλιο μοιάζει σα να έχεις «χαθεί»  σ’ ένα ατελείωτο κατάφυτο μονοπάτι και τίποτα δε σε προδιαθέτει για τη στιγμή που θ’ αντικρύσεις τις πανέμορφες παραλίες, αφού είναι πιθανό να συναντήσεις μια καλοκαιρινή μπόρα!

Το καλωσόρισμα

Η πηλιορείτικη παράδοση μ’ ένα δικό της twist καταφέρνει να σε κερδίσει αμέσως, παλιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους ξενώνες, τα ηλιόλουστα μπαλκόνια, γεμάτα καμέλιες και γαρδένιες, που βλέπουν στο Αιγαίο ενώ ένα ποτήρι δροσερή σπιτική βυσσινάδα σε καλωσορίζει!

Η γαστρονομία του Πηλίου
Αν σου αρέσει το απλό καλομαγειρεμένο φαγητό, οι μεζέδες, το ψάρι, οι πίτες, τα μήλα και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού είσαι στο σωστό μέρος.

 

Κοντά στη θάλασσα, νότια και βόρεια,  θα βρεις ολόφρεσκο ψάρι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή γιατί όπως ξέρεις ή θα ανακαλύψεις, η παραδοσιακή πηλειορίτικη κουζίνα είναι απλή και βασισμένη στην εποχικότητα.

Ψηλά, στη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα, τη Βυζίτσα και τους παραδοσιακούς οικισμούς απολαμβάνεις υπέροχο μαγειρευτό φαγητό,  παντώς καιρού, και βέβαια γλυκό φυρίκι με ελληνικό καφέ.

Φυσικά όπου δεις παραδοσιακό σπετζοφάι, κολιτσάνους,  τσιτσίραυλα και  ριγανοκεφτέδες-ψευτοκεφτέδες, καραβιδομακαρονάδα, τοπικά μανιτάρια «κάτσε» αμέσως!

Από γλυκά, εννοείται δοκιμάζεις όλα τα τοπικά γλυκά του κουταλιού, ειδικά το αγριοβύσσινο και το φυρίκι, τα γλυκά ταψιού και τη ντελικάτη μηλόπιτα που τη φτιάχνουν κυρίως σαν κέικ μήλο!

 

TO DO

  • Να επισκεφτείς την Κάτω Γατζέα, να δεις τις γέφυρες και να κάνεις μια βόλτα με τον Μουτζούρη
  • Να βουτήξεις στα μπλε, κρυστάλλινα νερά στην παραλία Παπά Νερό
  • Να κάνεις στάση και να απολαύσεις το γάργαρο νερό από τις παραδοσιακές κρήνες
  • Να δεις το ηλιοβασίλεμα στη Μηλίνα
  • Να επισκεφθείς το γραφικό Τρίκερι και το νησάκι Παλαιό Τρίκερι που είναι και το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού
  • Να πας ημερίσες εκδρομές σε όσο περισσότερα χωριά και παραλίες αντέχεις!

 

 

 

Υλικά
250 γρ. χυμό μήλου ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη
250 γρ. μήλο, κομμένα σε κυβάκια
60 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
120 γρ. καστανή ζάχαρη
1 πορτοκάλι
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κάψουλες βανιλλίνη

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί περίπου 24 εκ.

Κοσκινίζουμε όλα μαζί το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τη σόδα και το baking powder.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, τον χυμό μήλου, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τις βανίλιες, προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το αλεύρι και τα μήλα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, ψήνουμε για 45’ στους 180ο C και ξεφορμάρουμε.

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον χυμό πορτοκαλιού με φυτικό γάλα και να προσθέσουμε σταφίδες ή ξηρούς καρπούς.

 

Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.