Το στολίδι
της Ηπείρου είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός – ξε-φεύγουμε στην Πάργα!

Σου έχει τύχει να μην ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις για να μιλήσεις για ένα τόπο που έχεις επισκεφθεί και σε κέρδισε;

Αλήθεια, τι να πρωτοπείς για την πανέμορφη, ιδιαίτερη και γραφική Πάργα που δεν έχει να τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχους προορισμούς του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το Αμάλφι.

 

Και δεν αναφέρω τυχαία το Αμάλφι, γιατί αυτό το ανατρεπτικό καλοκαίρι ίσως κι εσύ ακύρωσες εκείνο το ταξίδι στο εξωτερικό, που σχεδίαζες όλο χαρά…

#allazoumesinithies και πάμε παρακάτω και σχεδιάζω εκ νέου τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Η Πάργα μου «κλείνει» το μάτι και αυτό συνέβη, εκείνο το βράδυ που με φίλους απολαμβάναμε στη βεράντα μεζέδες, συνοδεία του εξαιρετικού τσίπουρου από την Ήπειρο ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη.

«Απόλαυσε» την Πάργα όπου και να είσαι

Η Πάργα και οι ευρύτερες περιοχές γύρω από αυτή είναι πλούσια, εύφορη γη με τα όλα της και η κουζίνα της γεμάτη επιρροές από Ήπειρο, αλλά και τους «περαστικούς» ανά τους αιώνες.

Αν βρεθείς στην Πάργα σίγουρα πρέπει να αγοράσεις τα όμορφα γλυπτά από ξύλο ελιάς, εγώ ακόμη έχω ένα σετ κουτάλες.

Ή χρησιμοποίησε το τσίπουρο από την Ήπειρο ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη και βιολογικά λεμόνια που θα βρεις στο οπωροπωλείο της AB Βασιλόπουλος για να φτιάξεις λιμοντσέλο ή χρησιμοποίησέ το ως βάση με αγαπημένα φρούτα εποχής για να φτιάξεις λικέρ που θα απολαμβάνεις τον χειμώνα!

Μένεις Πάργα και «βλέπεις» τα πάντα

Αφού ευχαριστηθείς την Πάργα, σεργιανίσεις τα σοκάκια της, κολυμπήσεις στις μαγευτικές γαλαζοπράσινες θάλασσες και απολαύσεις τα μεζεδοπωλεία της ξεκίνα τις εξορμήσεις, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι΄αυτό!

 

Στον Αχέροντα, σε 35 λεπτά! Αν έχεις δει με τα μάτια σου το ένα από τα ομορφότερα και καθαρότερα προσβάσιμα ποτάμια της Ελλάδας σίγουρα ταυτίζεσαι! Η εκδρομή στον μυθικό Αχέροντα επιβάλλεται, θα «ταξιδέψεις» στη μυθολογία!

 

Σε 40 λεπτά φτάνεις στα εξωτικά Σύβοτα, δύο παραλίες που πρέπει να επισκεφθείς την Πισίνα και τη Μπελά Βράκα. Με την πρώτη βουτιά αποζημιώνεσαι και το Instagram σου «παίρνει» φωτιά!

 

Ημερήσια κρουαζιέρα στα νησιά του Ιονίου, μια εξόρμηση όπου δε θα δεις μόνο τα νησιά, αλλά θα κολυμπήσεις εκεί όπου δεν είχες φανταστεί και θα πάρεις «γεύση» όλο το Ιόνιο!

 

Η γαστρονομία της Πάργας
Η κουζίνα της Πάργας είναι σύνθετη ένα μείγμα γεύσεων από βουνό και θάλασσα αλλά κυρίως γεμάτη ντόπια προϊόντα!

 

Τα φρέσκα αλιεύματα του Αμβρακικού, όπως η τσιπούρα, το χέλι, οι γαρίδες και οι σαρδέλες μαγειρεύονται λιτά, μια χαρακτηριστική ντόπια συνταγή είναι η τσιπούρα με σέλινο, επίσης η περίφημη πέστροφα του Αχέροντα.

 

Το Παργιανό (βραστό κρέας με ντομάτα και πατάτες) είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που σερβίρεται στα πανηγύρια, όπως και τα κοκκινιστά ή ψητά κρεατικά.

 

Στην περιοχή, οι πίτες είναι μέρος της καθημερινής γαστρονομίας, είτε γλυκές είτε αλμυρές, επίσης τα τυροκομικά προϊόντα, τα γλυκά του κουταλιού και σιροπιαστά!

 

Πάρε μια γεύση από την Πάργα, με τη συνταγή που σου προτείνω παρακάτω επηρεασμένη από την τοπική κουζίνα, φρέσκα υλικά εποχής και μυρωδικά, το πιο ελαφρύ «σαγανάκι» με λαχανικά, την προσθήκη τυριού την αφήνω πάνω σου!

Γαρίδες με ντομάτα, λαχανικά και τσίπουρο
Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Xρόνος Μαγειρέματος: 20’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 4-6

Υλικά

  • 12 μεγάλες γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 1 μαραθόριζα, κομμένη σε φέτες
  • 40ml τσίπουρο Ηπείρου ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη
  • 1000 γρ. τομάτες, τριμμένες
  • 1 κ/σ τοματοπελτές
  • 10 φύλλα βασιλικός
  • ½ κ/γ ρίγανη
  • 1 κ/σ μουστάρδα
  • 30ml ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη μαραθόριζα και το σκόρδο για 4’, προσθέτουμε το τσίπουρο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

 

  1. Προσθέτουμε τις τομάτες, τον τοματοπελτέ, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

 

  1. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά και 5’ πριν δέσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού.

 

  1. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4-5’.

 

  1. Σερβίρουμε τις γαρίδες στη σάλτσα τους με τσίπουρο και ψωμί.

 

Tips:
-Αν χρησιμοποιήσουμε μικρές γαρίδες, μειώνουμε το χρόνο μαγειρέματος σε 2’
-Μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. φέτα

Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.