Menu
Generic filters
Exact matches only

3 περίεργα υλικά που θα βρεις σε χορτοφαγικές συνταγές και πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Μα τί είναι επιτέλους η διατροφική μαγιά, πώς χρησιμοποιώ τους σπόρους chia και είναι εύκολο να αντικαταστήσω το απλό αλεύρι με ένα αλεύρι χαρουπιού; 

“Λίγο πριν κατεβάσουμε τη μπεσαμέλ ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά κι ανακατεύουμε καλά”. Μία φράση που μπορεί να σε μπερδέψει καθώς περιέχει υλικά που αφενός δεν έχεις ξανακούσει ποτέ και αφετέρου δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις.  Μην ανησυχείς καθόλου καθώς αυτός ο οδηγός θα σου λύσει τα χέρια! Βρες τα νέα αυτά υλικά στο τμήμα ΑΡΜΟΝΙΑ των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος, διάβασε παρακάτω πώς θα τα ενσωματώσεις στη μαγειρική σου και αναβάθμισε τις χορτοφαγικές ή μη συνταγές σου στο λεπτό!  

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΓΙΑ 

Τι είναι; 
Ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae που παρασκευάζεται ειδικά για μαγειρική, επομένως τα ενζυμικά της κύτταρα δεν είναι “ζωντανά” στο τελικό προϊόν. 

Διατροφικά οφέλη
Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνώνβιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Είναι επίσης τροφή πλούσια σε ωφέλιμα αμινοξέα (ειδικά γλουταμινικό οξύ), β-γλυκάνες και φυτικές ίνες 

Γιατί να τη χρησιμοποιήσω;
Γιατί εκτός από τα διατροφικά της οφέλη, δίνει υπέροχη τυρένια γεύση στο φαγητό μας και κρεμώδη υφή σε σάλτσες και σούπες. 

Πώς τη χρησιμοποιώ;
Βάζουμε 1-2 κ.σδιατροφική μαγιά σε αλμυρές σάλτσες (μπεσαμέλ, κιμά σόγιας κτλ), σούπες και πουρέδες αντί για τυρί για να δώσουμε τυρένια γεύση και κρεμώδη υφή. Πασπαλίζουμε  για έξτρα τυρένια γεύση τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα ψητά λαχανικά, τις φρεσκοκομμένες σαλάτες μας ή ακόμα και τα ζεστά σπιτικά ποπ κορν! 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΛΕΥΡΑ   

Τι είναι; 
Όταν κάποτε μιλούσαμε για εναλλακτικά άλευρα, αναφερόμασταν στα άλευρα ολικής, βρόμης, κριθαριού και ζέας που πλέον θεωρούνται κλασικά. Τα εναλλακτικά άλευρα της νέας δεκαετίας προέρχονται από σουσάμι, χαρούπι, καρύδα, ξηρούς καρπούς αλλά και κάνναβη και δίνουν νέα διάσταση στη μαγειρική μας.  

Διατροφικά οφέλη
Τα νέα άλευρα είναι πλούσια σε πρωτεΐνεςφυτικές ίνεςαντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε λιπαρά και πολλές φορές ελεύθερα από γλουτένη 

Γιατί να τα χρησιμοποιήσω;
Όπως κάθε νέο τρόφιμο, έτσι και τα άλευρα μάς επιτρέπουν να δημιουργήσουμε νέες συνταγές και γεύσεις, να πειραματιστούμε με ψωμιά, γλυκά, ζύμες, ακόμα και σάλτσες όπως η μπεσαμέλ προσθέτοντας μάλιστα διατροφική αξία στις παρασκευές μας.  

Πώς να τα χρησιμοποιήσω;
Το κάθε άλευρο έχει τις δικές του μαγειρικές ιδιότητες, οπότε καλό είναι να ξεκινήσετε τους πειραματισμούς ακολουθώντας κάποια συνταγή όπως αυτές τις μπουκιές τόφου . Δοκιμάστε μία μπεσαμέλ με αλεύρι σησαμιού, μια βάση τάρτας με χαρουπάλευρο ενώ θα σας εκπλήξει ευχάριστα ένα κέικ με αλεύρι καρύδας ή κάνναβης.  

ΣΠΟΡΟΙ 

Τι είναι; 
Εκτός από το λιναρόσπορο και τους σπόρους chia και κάνναβης που ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια, είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τους θαυματουργούς σπόρους αφού λατρεύουμε το σουσάμι στο πρωινό μας κουλούρι ενώ όλοι έχουμε φάει ένα σακουλάκι ηλιόσπορο ή πασατέμποκολοκυθόσπορο δηλαδή, σε μερικά λεπτά. Οι σπόροι δεν είναι απλά super foods αλλά mega foods που μόνο καλό θα μας κάνουν αν τους εντάξουμε στη διατροφή μας.  

Διατροφικά οφέλη
Οι σπόροι είναι ευεργετικοί για το σώμα και το νου, αφού περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά Ω3, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ κάποιοι μειώνουν ακόμα και την αρτηριακή πίεση.  

Γιατί και πώς να τους χρησιμοποιήσω; 
Πειραματίσου με διάφορους σπόρους τρώγοντας τους σκέτους ή αναβαθμίζοντας τις συνταγές σου σε γεύσηυφή αλλά και θρεπτική αξία. Φάε πασατέμπο αντί για ποπ κορν, ρίξε λιναρόσπορο στο σερβίρισμα μιας βελουτέ σούπας και 1 κ.σ. σουσάμι ή ταχίνι στο smoothie σου για επιπλέον πρωτεΐνη. Βάλε στη σαλάτα σου μία κουταλιά σπόρους chia και φτιάξε τις δικές σου μπάρες με ότι σπόρους σου αρέσουν.  

*Τα κουτάλια φαγητού τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στη φωτογραφία είναι μεταλλικά

Bookmarks

Μα τί είναι επιτέλους η διατροφική μαγιά, πώς χρησιμοποιώ τους σπόρους chia και είναι εύκολο να αντικαταστήσω το απλό αλεύρι με ένα αλεύρι χαρουπιού;