Menu
Generic filters
Exact matches only

Ταχινοπιτάκια με μακεδονικό χαλβά και φύλλο κρούστας

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 20 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 250 g φύλλο κρούστας
  • 300 g ταχίνι
  • 100 g ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 g μακεδονικός χαλβάς με φιστίκι ή άλλη γεύση της αρεσκείας μας, θρυμματισμένος
  • 100 g βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • σουσάμι
  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα κρούστας (όλα μαζί) και τα κόβουμε από τη μακριά πλευρά σε λωρίδες πλάτους 10 εκ.
Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, για να ρευστοποιηθεί. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χαλβά με την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
Με ένα πινέλο αλείφουμε μια λωρίδα φύλλου κρούστας με ταχίνι (χρειάζεται λίγη προσπάθεια) και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Καλύπτουμε με μια δεύτερη λωρίδα φύλλου και αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε στην άκρη του 1 κουταλιά από τον χαλβά με τα μπαχαρικά και διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνο, εγκλωβίζοντας μέσα τον χαλβά. Μεταφέρουμε το πιτάκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αλείφουμε τα πιτάκια με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Τα ψήνουμε για 35-40’, μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως.

Bookmarks

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα κρούστας (όλα μαζί) και τα κόβουμε από τη μακριά πλευρά σε λωρίδες πλάτους 10 εκ. Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, για να ρευστοποιηθεί. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χαλβά με την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Με ένα πινέλο αλείφουμε μια λωρίδα φύλλου κρούστας με ταχίνι (χρειάζεται λίγη προσπάθεια) και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Καλύπτουμε με μια δεύτερη λωρίδα φύλλου και αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε στην άκρη του 1 κουταλιά από τον χαλβά με τα μπαχαρικά και διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνο, εγκλωβίζοντας μέσα τον χαλβά. Μεταφέρουμε το πιτάκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αλείφουμε τα πιτάκια με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Τα ψήνουμε για 35-40’, μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως.