Scones με φράουλες και γλάσο «φραουλένιας» κρέμας από κάσιους
Υλικά
- 2 φλ. αλεύρι βρόμης (ή νιφάδες βρόμης, αλεσμένες σε σκόνη)
- 1/2 φλ. αλεύρι αμυγδάλου (ή αμύγδαλα, αλεσμένα σε πούδρα)
- 1 κ.σ. σπόροι chia
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
- 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1/2 φλ. βούτυρο καρύδας (παγωμένο), σε κομμάτια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου
- 1 κ.γ. μηλόξιδο
- 1 φλ. φράουλες, σε τέταρτα
- 1/2 φλ. φράουλες κατεψυγμένες (για την κρέμα φράουλας)
- 1 φλ. κάσιους ανάλατα και άψητα, μουλιασμένα σε καυτό νερό για 30 λεπτά, στραγγισμένα (για την κρέμα φράουλας)
- 1 λεμόνι, χυμός (για την κρέμα φράουλας)
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για την κρέμα φράουλας)
- 1/4 φλ. ρόφημα αμυγδάλου (για την κρέμα φράουλας)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για την κρέμα φράουλας)
- ελάχιστο αλάτι (για την κρέμα φράουλας)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
• Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα βρόμης και αμυγδάλου, τους σπόρους chia, το μπέικιν πάουντερ και το θαλασσινό αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
• Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ρόφημα αμυγδάλου με το ξίδι. Προσθέτουμε τη βανίλια και το σιρόπι σφενδάμου.
• Προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου καρύδας στο μπολ με τα άλευρα και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ψιχουλιαστό. Ρίχνουμε και τα υγρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Κρατάμε μερικές φράουλες για γαρνιτούρα, προσθέτουμε στο μείγμα τις υπόλοιπες και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και σχηματίζουμε απαλά έναν κύκλο πάχους 2,5 εκ. με διάμετρο περίπου 20 εκ.
• Βάζουμε μερικά κομμάτια φράουλας από πάνω. Κόβουμε τη ζύμη σε οκτώ φέτες, τις οποίες ξεχωρίζουμε ώστε να υπάρχει κενό 3 εκ. μεταξύ τους. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
• Κρέμα: Παράλληλα, χτυπάμε τις κατεψυγμένες φράουλες στο μούλτι, να ψιλοκοπούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά και χτυπάμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Συμπληρώνουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να γίνει πιο λεία, σαν παχύρρευστο γλάσο.
• Όταν τα scones κρυώσουν καλά, γαρνίρουμε με το γλάσο, σχηματίζοντας ακανόνιστες ραβδώσεις. Σερβίρουμε αμέσως.