Μπάμιες φούρνου με baby πατατούλες και λιαστές ντομάτες
Υλικά
- 1 kg μπάμιες extra Ροδόπης «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», καθαρισμένες
- 70ml ξίδι λευκό Ροδίτης «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
- 150ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ από την Καλαμάτα «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
- 1 μεγάλο κρεμμύδι «ΑΒ think bio», φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 2 ντομάτες «AB think bio» μεγάλες και ώριμες
- 1 κ.σ. ζάχαρη AB
- 12 πατάτες baby «ΑΒ fresh to go», με τη φλούδα, κομμένες στη μέση
- 10 λιαστές ντομάτες ΑΒ, σε λωρίδες
- 1 ματσάκι μαϊντανός «AB fresh to go», ψιλοκομμένος
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200g φέτα Τριπόλεως ΑΒ, θρυμματισμένη με πιρούνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
• Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή και σοτάρουμε τις μπάμιες για 4-5 λεπτά. Τις αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το μισό ξίδι. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί και τις μεταφέρουμε σε μέτριο ταψί.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και περνάμε τις ντομάτες από τον πολυκόφτη.
• Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες και τις λιαστές ντομάτες. Σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά.
• Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ξίδι, λίγο νερό και αλατοπίπερο. Δίνουμε στη σάλτσα μία βράση και τη ρίχνουμε πάνω από τις μπάμιες, μοιράζοντας και τις πατατούλες ομοιόμορφα στο ταψί.
• Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του και λίγη σάλτσα.
• Πασπαλίζουμε το φαγητό με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό και, αν θέλουμε, με τη θρυμματισμένη φέτα.