Μελόπιτα χωρίς ζάχαρη με ανθότυρο και ανάλατη μυζήθρα
Μαρία Μπίζιου, MSc, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος
Υλικά
- 400 γρ. ανθότυρο
- 300 γρ. ανάλατη, μαλακή μυζήθρα
- 5 μεγάλα αβγά
- 200 γρ. μέλι της επιλογής μας + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 200 γρ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ ξύσμα εσπεριδοειδών
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ μαστίχα, σκόνη
- 30 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση
• Βουτυρώνουμε καλά ένα τσέρκι με mαποσπώμενη βάση, διαμέτρου 24-26 εκ., και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, να καλύψει καλά και τα πλαϊνά.
• Με ένα πιρούνι σπάμε το τυρί σε μικρότερα κομμάτια, το ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα αναδεύοντας, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε το μέλι, το κορν φλάουρ, την κανέλα, το ξύσμα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει σαν κρέμα.
• Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180°C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
• Τη βγάζουμε από τον φούρνο και, όταν κρυώσει, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την πίτα να ξεκολλήσει από
τα πλαϊνά, την ξεφορμάρουμε και τη σερβίρουμε σε πιατέλα, γαρνίροντας με μέλι, κανέλα και φυλλαράκια από
φρέσκο θυμάρι.