Φάβα από αρακά με ελαιόλαδο και δυόσμο, με τραγανές τορτίγιες
Υλικά
- 1/2 κ. γ. πικάντικη πάπρικα
- 2 κ.σ. 2 κ.σ.
- 2 κ.σ. μεσαίες τορτίγιες
Για τον αρακά
- 350 γρ. αρακάς
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ. γ ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
- 20 ml χυμός λεμόνι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 3 κ. σ. φρέσκος δυόσμος, χοντροκομμένος
- 3 κ. σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την πάπρικα και αλείφουμε τις τορτίγιες βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη. Κόβουμε κάθε τορτίγια σε 6-8 τρίγωνα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε τα τρίγωνα σε μια στρώση.
Ψήνουμε 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε αλάτι και τον αρακά και βράζουμε για 8-10 λεπτά. Στραγγίζουμε και τον κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. (Ετσι θα διατηρήσει και το φρέσκο πράσινο χρώμα του).
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον αρακά με αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείος πουρές.
Αδειάζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τον δυόσμο και το κρεμμυδάκι και συνοδεύουμε με τις τραγανές τορτίγιες.