Menu
Generic filters
Exact matches only

Εκμέκ σοκολάτας γάλακτος με τσουρέκι και κάστανο

Preparation Περισσότερο από 60’
Difficulty Δύσκολη

Υλικά

  • 8 φέτες τσουρεκιού, πάχους 2 εκ.
  • 8 κάστανα γλασέ
  • κακάο, σε σκόνη
  • φυλλαράκι δυόσμου

Για τη μους σοκολάτας

  • 100 γρ. μαρμελάδα κάστανο
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 400 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 1 κιλό κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 δόση βανιλίνη
  • 2 ξύλα κανέλας

Για τη σαντιγί

  • 1 στικ βανίλιας
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος, πολύ κρύα από το ψυγείο
  • 4 κόκκους μαστίχας, σπασμένους στο γουδί με λίγη λεπτή ζάχαρη

Εκτέλεση

Αρχίζουμε φτιάχνοντας τη μους. Κό-βουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε 500 γρ. κρέμας γάλακτος μαζί με την κανέλα και τη ρίχνουμε στη σοκολάτα.

Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα ώστε να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με ένα σύρμα μέχρι να φτιάξουμε μια γυαλιστερή γκανάς.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τη μαρμελάδα κάστανο. Ομογενοποιούμε χτυπώντας με ραβδομπλέντερ.

Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα τη χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να σφίξει και να στέκεται. Προσέ-χουμε να μην τη χτυπήσουμε πολύ, γιατί κόβει εύκολα.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ένα μπολ.

Βουτάμε τις φέτες τσουρεκιού στο ζεστό σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, και στρώνουμε καλά τον πάτο από ένα μεσαίο ταψάκι ή 8 γυάλινα μπολ.

Κόβουμε τα κάστανα σε κυβάκια με ένα μαχαίρι και τα σκορπίζουμε πάνω από το τσουρέκι. Το βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Το βγάζουμε από το ψυγείο και στρώνουμε από πάνω τη μους σοκολάτας, ισιώνοντάς την με παλέτα ζαχαροπλαστικής.

Χτυπάμε τα υλικά της σαντιγί με το σύρμα του μίξερ (που πρέπει να είναι κρύο), σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι η σαντιγί να στέκεται. Δεν παραχτυπάμε γιατί το μείγμα κόβει εύκολα. Διακοσμούμε το γλυκό με τη σαντιγί και κομμάτια κάστανου. Με ένα σουρωτήρι πουδράρουμε λίγο κακάο και τελειώνουμε με ένα φυλλαράκι δυόσμου.

Bookmarks

“ – Αρχίζουμε φτιάχνοντας τη μους. Κό-βουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε 500 γρ. κρέμας γάλακτος μαζί με την κανέλα και τη ρίχνουμε στη σοκολάτα. – Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα ώστε να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με ένα σύρμα μέχρι να φτιάξουμε μια γυαλιστερή γκανάς. – Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τη μαρμελάδα κάστανο. Ομογενοποιούμε χτυπώντας με ραβδομπλέντερ. – Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα τη χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να σφίξει και να στέκεται. Προσέ-χουμε να