Σπιτική Υγιεινή Πίτσα από το Mum Institute

#allazoumesinithies και φτιάχνουμε την πίτσα, το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, στην σπιτική και πιο υγιεινή του εκδοχή!

Το Mum Institute είναι μία φιλανθρωπική πρωτοβουλία με σκοπό την κοινωνική ευθύνη και την προσφορά, που ξεκίνησε από την κοινωνική λέσχη κεραμικής, βιβλίου και φαγητού, Mum Social Club 

Aποτελείται από την καλλιτεχνική και δημιουργική σκηνή της πόλης μας: καλλιτέχνες, σεφ και πολλοί άλλοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη παιδιών και νέων που ζουν σε δομές φροντίδας, μέσα από το φαγητό, την τέχνη και δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» που ανήκει στο ΝΠΔΔ – Κέντρο Αττικής, κάθε Σαββατοκύριακο, το Mum Institute με προϊόντα της ΑΒ Βασιλόπουλος, μαγειρεύει για τα 30 κορίτσια εφηβικής ηλικίας που διαμένουν στην Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα».

Ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτί με πολλά σχέδια, χρώματα και την ερώτηση “Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;” βρισκόταν αναρτημένο στην τραπεζαρία της Παιδόπολης και καλούσε τα παιδιά να επιλέξουν τα αγαπημένα τους φαγητά.

Φυσικά, νικητής της δοκιμασίας αναδείχτηκε η πίτσα, και το Mum Institute ανέλαβε να ετοιμάσει μια σπιτική, υγιεινή και πεντανόστιμη εκδοχή, με αλεύρι ολικής, λιναρόσπορο, μέλι και μεσογειακά εποχιακά υλικά, όπως πιπεριές, κρεμμύδι, ντοματίνια, κολοκύθι και μανιτάρια.

Το αποτέλεσμα ήταν η πιο θρεπτική και νόστιμη πίτσα, με τα ολόφρεσκα λαχανικά και μυρωδικά να προσθέτουν μοναδική φρεσκάδα.

Συνταγή για Σπιτική Υγιεινή Πίτσα 

  • Χρόνος προετοιμασίας: 2ώρες
  • Χρόνοςψησίματος: 18-25λεπτά
  • Μερίδες: 6-8άτομα
  • Βαθμός Δυσκολίας: 2/5

 Υλικά  

Για τη ζύμη  

  • 100γρ αλεύρι ολικής 
  • 120γρ αλεύρι σκληρό 
  • 50γρ λιναρόσπορος σε σκόνη 
  • 120γρ νερό (χλιαρό) 
  • 8γρ μαγιά σε σκόνη 
  • 1κ.γ μέλι 
  • αλάτι-πιπέρι 

Για την sauce 

  • σκελίδα σκόρδο 
  • 1/2 κ.γ.ξερό βασιλικό 
  • 1/2κ.γ.ξερή ρίγανη 
  • 250γρ χυμός ντομάτας 
  • κ.σ ελαιόλαδο 
  • κ.γ ζάχαρη
  • αλάτι-πιπέρι

Υλικά για toppings  

  • πιπεριά πράσινη 
  • πιπεριά κόκκινη 
  • πιπεριά κίτρινη 
  • κρεμμύδι ξερό 
  • κολοκύθι 
  • 10 ντοματίνια 
  • 5 μανιτάρια λευκά 
  • 300γρ μοτσαρέλα κίτρινη τριμμένη  

Eκτέλεση  

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε νερό, μαγιά, μέλι, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.   
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα τα 2 αλεύρια (ολικής, σκληρό), λιναρόσπορο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα (ζύμη) ώστε να ξεκολλάει από το μπολ.  
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα, ιδανικά κοντά σε κάποιο ζεστό μέρος.  
  4. Μερικά λεπτά πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανοίγματος τη ζύμης, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C°.  
  5. Αφού περάσει η ώρα αναμονής, βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολ και αρχίζουμε να το πλάθουμε ελαφρώς πάνω στο πάγκο. Αν νιώθουμε ότι το ζυμάρι κολλάει, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.  
  6. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι στις αναλογίες πουθέλουμε (αναλόγως το ταψί). Αφού ανοίξουμε τη ζύμη, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα λεπτοκομμένα λαχανικά και τη μοτσαρέλα. 
  7. Ψήνουμε για 18-25 λεπτά στους 180C°. 
Μum Institute

Διαβαστε επισησ