Πασχαλινά Kουλουράκια από το Mum Institute

Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής στην Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα, με θέμα τα αγαπημένα μας πασχαλινά κουλουράκια στην πιο υγιεινή τους και νόστιμη εκδοχή!

Το Mum Institute είναι μία φιλανθρωπική πρωτοβουλία με σκοπό την κοινωνική ευθύνη και την προσφορά, που ξεκίνησε από την κοινωνική λέσχη κεραμικής, βιβλίου και φαγητού, Mum Social Club 

Aποτελείται από την καλλιτεχνική και δημιουργική σκηνή της πόλης μας: καλλιτέχνες, σεφ και πολλοί άλλοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη παιδιών και νέων που ζουν σε δομές φροντίδας, μέσα από το φαγητό, την τέχνη και δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.  

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» που ανήκει στο ΝΠΔΔ – Κέντρο Αττικής, κάθε Σαββατοκύριακο, το Mum Institute με προϊόντα της AB Bασιλόπουλος, μαγειρεύει για τα 30 κορίτσια εφηβικής ηλικίας που διαμένουν στην Παιδόπολη “Αγία Βαρβάρα”. 

Την Κυριακή των Βαΐων, υποδεχτήκαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με ένα πασχαλινό σεμινάριο ζαχαροπλαστικής, με θέμα τα αγαπημένα μας πασχαλινά κουλουράκια στην πιο υγιεινή τους και νόστιμη εκδοχή!  

Τα κορίτσια χωρίστηκαν σε ομάδες, με την καθεμία να αναλαμβάνει έναν διαφορετικό ρόλο, όπως την ανάγνωση, τον διαχωρισμό τον υλικών, το ζύγισμα, το ανακάτεμα και το ψήσιμο. Όταν ήρθε η ώρα για το πλάσιμο, συμμετείχαν όλα τα μέλη και δημιούργησαν κουλουράκια στα παραδοσιακά σχήματα, μέχρι κουλουράκια σε σχήμα λαγού, καρδιάς και φυσικά μονογράμματα για προσωπικές αφιερώσεις.  

Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, με το άρωμα από το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού να έχει γεμίσει την αίθουσα και να κάνει τα 15 λεπτά αναμονής ψησίματος, να φαντάζουν αιώνες. Το τελικό αποτέλεσμα αποζημίωσε την υπομονή με τα πιο αφράτα και τραγανά κουλουράκια, έτοιμα για βουτιά στο γάλα το επόμενο πρωί, αν φυσικά περισσέψει κανένα!  

Tα πασχαλινά κουλουράκια αποτελούν ένα σύγχρονο twist σε μία παραδοσιακή προσέγγιση, αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές η αντικατάσταση κάποιων υλικών από πιο ολοκληρωμένες και φυσικές επιλογές, μπορεί να υπερβεί σε διατροφική αξία και γεύση ακόμα και την παραδοσιακή συνταγή. Καλές γιορτές!  

Συνταγή για Πασχαλινά Kουλουράκια 

 αναμονή 30  |   προετοιμασία 30  |  ψήσιμο 15’  |  εύκολο  |  για 6-8 άτομα 

 Υλικά: 

 Για τη ζύμη: 

115 γρ. ζάχαρη 

110 ml λάδι 

κ.σ. ξύσμα από πορτοκάλι (1-2 πορτοκάλια) 

170 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι (3 πορτοκάλια) 

55 ml κονιάκ 

κ.γ. σόδα 

κ.σ. baking powder 

3 κγ εκχύλισμα βανίλιας 

700 γρ. αλεύρι 

 Για την επικάλυψη: 

κ.σ. μέλι διαλυμένο σε κ.σ. νερό 

σουσάμι (προαιρετικά) 

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. 

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με σύρμα ή με ένα μίξερ, μέχρι να αισθανθούμε τη ζάχαρη να διαλύεται. 

Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα, η οποία θα κάνει το μείγμα αφρώδες και συνεχίζουμε να αναμυγνείουμε, διαλύοντας τυχόν σβώλους που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από το ξύσμα. 

Προσθέτουμε το αλεύρι ανά 2 κουταλιές της σούπας αναμιγνύοντας ταυτόχρονα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι με αυτόν τον τρόπο και περίπου στα μισά, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. 

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και λίγο κολλώδης στα χέρια.  

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Μετά από 30 λεπτά αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα της αρεσκείας μας, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που πρώτα έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο κουζίνας αλείφουμε με το μείγμα μελιού / νερού, για να δώσει χρώμα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τα κουλουράκια για 15–20 λεπτά στους 180C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις λαμαρίνες από τον φούρνο, αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.  

Καλό Πάσχα!  

Μum Institute

Διαβαστε επισησ