Naan, το πιο εύκολο και νόστιμο ψωμί που μπορείς να φτιάξεις σε 10’

Το ψωμί με φυσικό προζύμι μπορεί να το αγαπήσαμε όλοι, όμως το εύκολο ψωμί Naan που φτιάχνεται σε 10’ και δε χρειάζεται καν να το ψήσεις στο φούρνο, θα το λατρέψεις!

#allazoumesinithies αλλά κάποια πράγματα, όπως το ψωμί, παραμένουν σταθερές αξίες στις προτιμήσεις και στη διατροφή μας!

Το ψωμί δεν είναι απλά ένα τρόφιμο, είναι βασικό είδος στην καθημερινότητά μας, σχεδόν από τις πρώτες μας τροφές.

Στην πρώτη καραντίνα, όλοι θυμόμαστε πόσο μας ενθουσίασε το ψωμί με το προζύμι! Σχεδόν όλοι μας ταΐσαμε το προζύμι που φτιάξαμε και κατόπιν ψήσαμε τα ψωμιά μας.

Και αν είσαι κι εσύ, όπως κι εγώ, «φίλος» του ψωμιού, σίγουρα θα έχεις ακούσει για το ινδικό ψωμί naan, το πιο εύκολο και νόστιμο ψωμί που μπορείς να φτιάξεις σε 10’.

Η βασική συνταγή για naan περιέχει στην ουσία 3 βασικά υλικά: αλεύρι, γιαούρτι και baking powder.

Στην ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ βρήκα το πιο νόστιμο πρόβειο γιαούρτι 2% φτιαγμένο από ελληνικό γάλα και αποφάσισα να το δοκιμάσω, με απόλυτη επιτυχία. Αν θες, ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το αντίστοιχο αγελαδινό.

Το naan δεν είναι σαν το κλασικό ψωμί, τόσο για τα συστατικά όσο και για τον τρόπο που ψήνεται. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο είδος συνηθισμένου ψωμιού, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σαν ψωμί και αυτό είναι τέλειο!

Μπορείς να το φτιάξεις για να συνοδεύσεις το γεύμα σου ή, ακόμη καλύτερα, μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή ένα υπέροχο, θρεπτικό και υγιεινό σνακ γεμίζοντάς το με λαχανικά.

Σου υπόσχομαι ότι θα το λατρέψουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, και θα το φτιάξεις αμέτρητες φορές, γιατί μπορείς να του δώσεις αλμυρή ή γλυκιά γεύση. Αλήθεια θα γίνει το αγαπημένο σου σνακ!

Βασική συνταγή για naan

Μερίδες: 6 ψωμάκια

Υλικά

  • 280g αλεύρι για όλες τις χρήσεις AB THINK BIO
  • 240g πρόβειο γιαούρτι ΑΒ με χαμηλά λιπαρά 2%
  • 1 κ/γ baking powder
  • ½ κ/γ μαγειρική σόδα
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κ/γ μέλι, προαιρετικά
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και τη σόδα σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, με την πέτσα, το μέλι και το ελαιόλαδο.
  3. Αναμειγνύουμε και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 5’ έως 1 ώρα.
  4. Ακουμπάμε το ζυμάρι σε αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με 1 κ/σ αλεύρι και το χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
  5. Ανοίγουμε κάθε ζυμάρι με την παλάμη μας ή με πλάστη, αν το κάνουμε γεμιστό απλώνουμε τη γέμιση στη μισή επιφάνεια και κλείνουμε πιέζοντας καλά. Κάθε naan πρέπει να έχει πάχος το πολύ 1 εκ..
  6. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, και χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία, ψήνουμε τα naan από κάθε πλευρά για περίπου 1-2’.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους κύμινου ή ξερά μυρωδικά όπως δυόσμο και κόλιανδρο.

Naan με γέμιση γλυκοπατάτας που θα λατρέψουν τα παιδιά

Ακολουθώντας τη βασική συνταγή για naan, για να φτιάξουμε τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 1 μεγάλη κόκκινη γλυκοπατάτα βρασμένη
  • 2-3 κ/σ κίτρινο τυρί
  • ½ κ/γ δυόσμο αποξηραμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο

Πως θα το φτιάξεις:

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο για 1’, προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, πιέζουμε με ένα πιρούνι και πολτοποιούμε.
  2. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο, το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Μόλις κρυώσει η γέμιση είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε τα naan.

Tips: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρότα αντί για γλυκοπατάτα.

Naan γεμιστό με κουνουπίδι και πατάτα, το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες

Ακολουθώντας τη βασική συνταγή για naan για να φτιάξουμε τη γέμιση θα χρειαστούμε:

150g πατάτες, βρασμένες
200g κουνουπίδι, βρασμένο
½ κ/γ κάρυ
¼ κ/γ κανέλα
¼ κ/γ κύμινο
2 κ/σ ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ/σ φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

Πως θα το φτιάξεις:

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο για 1’, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις πατάτες και το κουνουπίδι, πιέζουμε με ένα πιρούνι και πολτοποιούμε.
  2. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις κρυώσει η γέμιση είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε τα naan.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε μια καυτερή πιπεριά ή μερικές σταφίδες.

Και άλλες ιδέες για να απολαύσεις τα naan

-Μπορείς να σερβίρεις τα naan με πρόβειο γιαούρτι, να τα περιχύσεις με λάδι φρέσκων μυρωδικών ή και μέλι-κανέλα

-Μπορείς να γεμίσεις με τυρί ή πικάντικο κιμά, λάχανο σοταρισμένο ή πράσα

-Δοκίμασε τη γλυκιά εκδοχή του naan με πουρέ κολοκύθας, μέλι και μπαχαρικά ή με πουρέ από μήλα και σταφίδες

-Χρησιμοποίησε τα naan ως ψωμί για να φτιάξεις το αγαπημένο σου σάντουιτς

Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ