πισω στa αρθρα

Έξυπνες ιδέες για να αγαπήσει το παιδί τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Γράφει η Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook


Τα χειμωνιάτικα λαχανικά μπορεί να είναι γεμάτα θρεπτικές ιδιότητες, αλλά είναι και «ζόρικα» καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν είναι τα αγαπημένα των παιδιών.

Πόσες φορές δεν έχουμε αντιμετωπίσει την απόλυτη άρνηση του παιδιού στη «θέα» και μόνο του κουνουπιδιού, του μπρόκολου, του λάχανου ή ακόμη και στο νόστιμο παντζάρι;

Με μερικές έξυπνες ιδέες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά στη μαγειρική ή και στα γλυκά μας με τον καλύτερο τρόπο και να ενθουσιάσουμε τους πάντες.

Το κουνουπίδι

  1. «Ρύζι» Κουνουπίδι – Τρίβουμε το κουνουπίδι και φτιάχνουμε ένα σπυρωτό «ρύζι» που θα το χρησιμοποιήσουμε στις σούπες, θα το κάνουμε ριζότο ή θα το σερβίρουμε ως συνοδευτικό στον ατμό με μπιφτέκι, ψάρι ή κοτόπουλο
  2. Μαριναρισμένο Κουνουπίδι – Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, πορτοκάλι, λεμόνι και μπαχαρικά. Κόβουμε το κουνουπίδι μπουκετάκια και αφού το μαρινάρουμε το ψήνουμε στο φούρνο. Σερβίρουμε με ταχίνι και γιαούρτι
  3. Σούπα Κουνουπίδι – Μπορούμε να της δώσουμε χρώμα προσθέτοντας λίγο κουρκουμά
  4. «Κρέμα» Κουνουπίδι – Βράζουμε & πολτοποιούμε το κουνουπίδι και το χρησιμοποιούμε σαν κρέμα για να δέσουμε σούπα, να κάνουμε κρεμώδη ζυμαρικά ή μια κρέμα με γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε αντί της κλασικής μπεσαμέλ

Το μπρόκολο

  1. Σούπα με μπρόκολο – Το καταπράσινο χρώμα του μπρόκολου μπορεί να γίνει ο λόγος που κανείς δε θα αρνηθεί να το δοκιμάσει σε σούπες όπως τα γιουβαρλάκια ή η ψαρόσουπα. Το βράζουμε, το πολτοποιούμε και το προσθέτουμε στις σούπες
  2. Κέικ μπρόκολο – Φτιάχνουμε ένα αλμυρό κέικ με τυρί, χρησιμοποιούμε μια μακρόστενη φόρμα και βυθίζουμε στη ζύμη βρασμένα μπουκετάκια μπρόκολο. Όταν το κόψουμε θα μοιάζει σαν δεντράκι μέσα στο κέικ
  3. Τηγανίτες με μπρόκολο – Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, το σοτάρουμε και αναμειγνύουμε 100γρ καλαμποκάλευρο, 3 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόψιχα, 2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα, 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder και το αγαπημένο μας τυρί. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 20’

Το παντζάρι

  1. Παντζάρι σε γλυκά – Το προσθέτουμε βρασμένο και πολτοποιημένο σε κέικ, μπισκότα και pancake. Το ζωηρό του χρώμα θα ξετρελάνει τα παιδιά
  2. Ριζότο με ζωμό παντζάρι – Φτιάχνουμε ένα ριζότο με παντζάρι πραγματικά θα γίνει ανάρπαστο
  3. Παντζάρι σε smoothie -Φτιάξε smoothies με παντζάρι και βάλε όλα του τα θρεπτικά συστατικά στο ποτήρι
  4. Πρόσθεσε τα φύλλα από τα παντζάρια σε πίτες ή στο σπανακόρυζο

Το λάχανο
Σίγουρα το λάχανο το συναντάμε συχνά στο τραπέζι μας μέσα από τους κλασικούς τρόπους – σαλάτα, λαχανοντολμάδες ή λαχανόρυζο. Ας δούμε και κάποιες εναλλακτικές

  1. Λάχανο σε πίτες – Το βάζουμε σοταρισμένο σε λαχανόπιτες ή τάρτες
  2. Λάχανο σε σάντουιτς – Το μωβ λάχανο ψιλοκομμένο ταιριάζει φανταστικά σε κάθε είδους σάντουιτς
  3. Το παραδοσιακό λαχανόρυζο – Φτιάχνουμε το κλασικό λαχανόρυζο προσθέτοντας μωβ λάχανο και σταφίδες
  4. Η κλασική λαχανοσαλάτα γίνεται υπέροχη με την προσθήκη ενός μήλου
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook
Εύα Μονοχάρη, Food Blogger, Funky Cook

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.