πισω στa αρθρα

Μείνε σε φόρμα μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων!

Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή, Owner/Leading Trainer IL Exclusive Fitness


Είναι γνωστό ότι ένας καλός συνδυασμός διατροφής και άσκησης μπορεί να σου δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής περιόδου όπως αυτή των Χριστουγέννων. 

5 συμβουλές για να κρατηθείς σε φόρμα κατά τη διάρκεια των εορτών:

  1. Πες όχι στην άσκοπη κατανάλωση.  Όταν η πιατέλα με τα μελομακάρονα είναι σε κοινή θέα πάνω στο τραπέζι, κάθε φορά που περνάω από δίπλα της, τσιμπάω και από ένα. Προσπάθησε να μην έχεις εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους πειρασμούς – να γνωρίζεις ότι η ιδανική ποσότητα είναι ένα μελομακάρονο ανά μέρα.
  2. Πρόσεξε την ποσότητα των μερίδων σου.  Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουμε τη συνήθεια αυτή είναι το αυτονόητο: να γεμίζουμε το πιάτο μας! Γέμισε το μισό πιάτο σου με σαλάτα και το άλλο μισό με ότι θέλεις.
  3. Κοιμήσου αρκετά.  Η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης μπορεί από μόνη της να είναι σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στο ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά νιώθουν περισσότερη πείνα. Είναι ευκαιρία στις διακοπές σου λοιπόν να ξεκουραστείς και να γεμίσεις μπαταρίες.
  4. Συνέχισε κανονικά το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείς.  Εάν θέλεις να πάρεις στα σοβαρά τον έλεγχο του βάρους σου κατά τη διάρκεια των γιορτών τότε συνέχισε να γυμνάζεσαι έστω και σε χαμηλότερους ρυθμούς. Συμβουλεύσου το γυμναστή σου για ένα καλό και έξυπνο προγραμματισμό.
  5. Eπίλεξε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.  Η πρωτεΐνη είναι ευεργετική για τον έλεγχο του βάρους επειδή αυξάνει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ορμονών της όρεξης μειώνονται. Επίσης, οι φυτικές ίνες είναι ακόμη ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που προσφέρει πληρότητα. Oι σαλάτες, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί καλό θα ήταν να έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή σου σε όλη τη γιορτινή περίοδο.

Σαλάτα με καπνιστή πάπια, ρόκα, αχλάδι και κατσικίσιο τυρί 

Συστατικά 

  • 150 γρ. καπνιστή πάπια 
  • 6 ματσάκια ρόκα 
  • 4 αχλάδια 
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί 
  • 20 φουντούκια 
  • 60 γρρόδι 

Για τη μαρινάδα 

  • 90 ml μηλόξιδο 
  • 120ml ελαιόλαδο 
  • Φρεσκοτριμμένο αλάτι, μαύρο πιπέρι 
  • Εστραγκόν ξερό 

 Εκτέλεση
Καθαρίζεις πλένεις και στεγνώνεις τη ρόκα. Πλένεις, καθαρίζεις και κόβεις σε τέταρτα τα αχλάδια. Κόβεις το κατσικίσιο τυρί σε φέτες, την καπνιστή πάπια σε λεπτά καρέ και ψιλοκόβεις τα φουντούκια. 

Ανακατεύεις σε μπολ τα υλικά της μαρινάδας με ένα σύρμα. Προσθέτεις τα αχλάδια, τα φουντούκια και την πάπια και τα αφήνεις να μαριναριστούν για 5 λεπτά. Βάζεις τη ρόκα στο μπολ, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις σε ατομικά πιάτα σαλάτας, προσθέτοντας από πάνω το κατσικίσιο τυρί. 

Σούπα Βελουτέ με καρότο, γλυκοπατάτα & τζίντζερ  

Συστατικά 

  • κ.σ. ελαιόλαδο 
  • φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι γλυκό 
  • Αλάτι 
  • κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο 
  • κ.σ. της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ 
  • 57 γρ. καρότα ψιλοκομμένα 
  • μέτρια γλυκοπατάτα ψιλοκομμένη 
  • φλιτζάνια φυσικός ζωμός λαχανικών 

 Εκτέλεση
Ζέστανε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σόταρε το κρεμμύδι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακάτεψε για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Πρόσθεσε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακάτεψε 2 λεπτά ακόμα, προσέχοντας να μην καεί το μείγμα. Στη συνέχεια πρόσθεσε το καρότο, την πατάτα και το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Άφησε να σιγοβράσει, σκέπασέ το και άσ’ το μέχρι τα καρότα και οι πατάτες να μαλακώσουν(περίπου 20-25 λεπτά). 

Παράλληλα σε ένα μικρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ψήσε ελαφρά το κουκουνάρι και άφησέ το να κρυώσει. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι, το μέλι, το θυμάρι και το ½ κουταλάκι πιπέρι. Με ένα μπλέντερ, πολτοποίησε τη σούπα μέχρι να γίνει πουρέ.
Σέρβιρε με μια κουταλιά από το μείγμα γιαούρτι και με μερικά κουκουνάρια. 

 Καλές γιορτές! 

Owner/Leading Trainer IL Exclusive Fitness Ιωάννα Λαουμτζή
Owner/Leading Trainer IL Exclusive Fitness Ιωάννα Λαουμτζή

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.