Menu
Generic filters
Exact matches only

Θέλεις φέτος να φτιάξεις τις δικές σου υγιεινές λαγάνες;

Φτιάχνουμε τραγανές, ατομικές λαγάνες με κρεμμύδια και ελιές για να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα. #allazoumesinithies και τις ψήνουμε στο σπίτι με αλεύρι ολικής αλέσεως.

Μια από τις πιο αγαπημένες μας αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία είναι τα πικνίκ της Καθαρά Δευτέρας. Το πρωί της ίδιας μέρας, ετοιμάζαμε όλοι μαζί νηστίσιμες λιχουδιές για να γεμίσουμε το καλάθι μας και να γιορτάσουμε τα Κούλουμα. Λιχουδιές; Ναι, ναι! Κάθε Καθαρά Δευτέρα δε φτιάχνουμε μόνο ένα κυρίως φαγητό αλλά πολλά μικρά μεζεδάκια. Λατρεύουμε αυτή τη μέρα για το τσιμπολόγημα και τους μεζέδες. Εσείς;

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή και είναι μέρα νηστείας για την Ορθοδοξία. Αυτήν τη μέρα, στα περισσότερα σπίτια συνηθίζουμε να τρώμε λαγάνα, ένα ψωμάκι που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμοσαλάτα, ταραμοκεφτέδες, λαχανικά τουρσί, ελιές, θαλασσινά, σαλάτες, όσπρια και ό,τι άλλο νηστίσιμο αγαπάμε.

Μια ακόμα αγαπημένη συνήθεια, κυρίως των παιδιών, είναι το πέταγμα του χαρταετού. Θυμάμαι κάθε χρόνο να πηγαίνουμε στο γειτονικό μας πάρκο, να απλώνουμε την κουβέρτα για πικνίκ στο γρασίδι, να τοποθετούμε στη μέση το καλαθάκι με τα καλούδια και να στρώνουμε το υπαίθριο, σαρακοστιανό μας γεύμα. Ο μπαμπάς, λίγο πιο μακριά, ξεκινούσε τις πρώτες προσπάθειες για το πέταγμα του χαρταετού. Νόστιμο φαγητό, χαρά, γέλια και όμορφες στιγμές. Αυτά έχουμε να θυμόμαστε!

Η φετινή χρονιά θα μας βρει στο σπίτι ή αν είμαστε τυχεροί σε κάποια κοντινή παραλία. Επειδή #allazoumesinithies και αποφασίζουμε να περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας και να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, θα ψήσουμε το ίδιο πρωί τις δικές μας, υγιεινές, ατομικές λαγάνες. Δε θα το πιστεύεις πόσο εύκολες, αφράτες και τραγανές είναι. Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη μας παρουσιάζει το αλεύρι από τη Θεσσαλία από διαλεχτό καρπό του τόπου μας. Το αλεύρι ολικής άλεσης θα κάνει τις λαγάνες μας πιο υγιεινές, το ζυμωτό αλεύρι θα δώσει την αίσθηση του χωριάτικου ψωμιού ενώ η προσθήκη ελιών και κρεμμυδιών απλά θα τις απογειώσει. Μπορείτε να τις φάτε σκέτες, σαν συνοδευτικό για το φαγητό σας αλλά είναι και ιδανικές για βουτιές μέσα στην ταραμοσαλάτα. Όνειρο!

Μη βαρεθείς τα δυο φουσκώματα που έχει. Αξίζουν τον κόπο! Είναι μια συνταγή που θα την έχεις σα βάση για πολλές ακόμα συνταγές. Μπορείς να αντικαταστήσεις τις ελιές και τα κρεμμύδια με λιαστή ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, σουσάμι ή ό,τι άλλο εσύ προτιμάς. Για ό,τι θέλεις να είσαι! Ξεκινάμε;

Υλικά (για 5- 6 λαγανίτσες) 

Ζύμη

Toppings

  • Ελιές
  • Κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό στο άγγιγμα (35-40° C). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί.
  2. Παράλληλα, ρίχνουμε τους δυο τύπους αλευριού, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε και δημιουργούμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  3. Όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά τη ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα μαζί με το νερό, ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια. Η ζύμη θα γίνει αρκετά σταθερή.
  4. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  5. Μετά τη 1 ώρα, η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, βυθίζοντας τα δάχτυλά μας σε αρκετά σημεία για να δημιουργηθούν οι κλασικές λακκούβες της λαγάνας. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να φουσκώσουν πάλι.
  6. Όσο φουσκώνουν οι λαγάνες, κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τις ελιές.
  7. Μόλις περάσει η 1 ώρα, αλείφουμε τις λαγάνες με λάδι, πασπαλίζουμε με ρίγανη, χοντρό αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε τις ελιές και τα κρεμμύδια διάσπαρτα σε όλη την επιφάνειά τους.
  8. Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 30 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα. Τις απολαμβάνουμε τόσο ζεστές, όσο και κρύες.
Bookmarks

Φτιάχνουμε τραγανές, ατομικές λαγάνες με κρεμμύδια και ελιές για να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα. #allazoumesinithies και τις ψήνουμε στο σπίτι με αλεύρι ολικής αλέσεως.