Menu
Generic filters
Exact matches only

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ο Αγώνας στην καταπολέμηση της πείνας.

Η 16η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων του ΟΗΕ (World Food Day). Μια ημέρα που καθιερώθηκε με σκοπό την αφύπνιση και ενημέρωση σχετικά με το τεράστιο ζήτημα της πείνας στον κόσμο και με φετινό θέμα: «Καλλιέργεια, θρέψη, βιωσιμότητα. Όλοι μαζί.»

 

Η επισιτιστική κρίση με ενδεικτικά νούμερα1

  • Περίπου 690 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα.
  • Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 ενδέχεται να φέρουν μέχρι και 130 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους σε κατάσταση πείνας φέτος.
  • Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 25% του πληθυσμού!) βρίσκονται σε κατάσταση μέτριας ή οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας δηλαδή δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών τροφίμων.
  • Περίπου 3 δις άνθρωποι δεν έχουν αρκετά χρήματα για υγιεινά γεύματα.
  • Οι περισσότεροι υποσιτισμένοι άνθρωποι ζουν σε Ασία και Αφρική, με ανησυχητική αύξηση σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική.
  • 88 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική είναι σε κατάσταση μέτριας ή οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

 

Πως μπορεί να περιοριστεί η πείνα;

Τροφή υπάρχει αρκετή για όλους. Αυτό που δεν υπάρχει για όλους είναι η πρόσβαση σε αυτή. Μερικές λύσεις που προτείνουν διεθνείς οργανισμοί είναι οι εξής:

  • Μεταρρυθμίσεις συστημάτων τροφίμων και γεωργίας με προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης θρεπτικής ποιότητας και στην διαφοροποίηση καλλιεργειών (σήμερα το 66% των καλλιεργειών αφορούν μόλις 9 είδη φυτών, ενώ υπάρχουν 30.000 εδώδιμα είδη). Στροφή στη βιώσιμη γεωργία με καλύτερη διαχείριση φυσικών πόρων.
  • Στήριξη μικροκαλλιεργητών και κατασκευή υποδομών ώστε να έχουν πρόσβαση σε αγορές.
  • Εκπαίδευση αγροτών σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
  • Βελτίωση της αλυσίδας διαχείρισης τροφίμων για αποφυγή σπατάλης τροφίμων.
  • Στήριξη γυναικών στον αγροτικό τομέα. Ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών είναι γυναίκες, όμως χωρίς ίσα δικαιώματα πχ ιδιοκτησίας, χρηματοδότησης και εκπαίδευσης, η παραγωγή τους είναι λιγότερο αποδοτική.
  • Ενίσχυση αυτόχθονων πληθυσμών ώστε να διατηρούν τον έλεγχο της γης τους και να διαφυλάσσονται παραδοσιακά συστήματα τροφίμων.
  • Εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ώστε να προστατευτεί η υγεία ευάλωτων ομάδων για να συνεχίζουν να εργάζονται και να έχουν εισόδημα.

 

Εμείς πως θα βοηθήσουμε;

Η επισιτιστική κρίση μάς αφορά όλους, γι΄αυτό #allazoumesinithies και συμβάλλουμε στον περιορισμό της.

 

  • Η ζήτηση καθορίζει την προσφορά, άρα το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Στρεφόμαστε προς πιο υγιεινές, θρεπτικές τροφές που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, και μειώνουμε τα ζωικά προϊόντα. Βάζουμε ποικιλία στο πιάτο μας και δοκιμάζουμε νέες γεύσεις. Έτσι υποστηρίζουμε την διαφοροποίηση καλλιεργειών, προστατεύουμε την υγεία μας και βοηθάμε όσους βασίζονται στην γεωργία.
  • Επιλέγουμε τοπικά προϊόντα στη σωστή τους εποχή. Εκτός του ότι στηρίζουμε έτσι συμπατριώτες, βοηθάμε πολύ στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς το οικολογικό αποτύπωμα προϊόντων που έρχονται από την άλλη άκρη της γης είναι μεγάλο. Επιλέγουμε λοιπόν δικά μας προϊόντα – είμαστε άλλωστε τυχεροί που η Ελλάδα παράγει πληθώρα νόστιμων και θρεπτικών ειδών, όπως όσπρια, φρούτα, λαχανικά και άλλα. Ιδανική επιλογή είναι η σειρά της ΑΒ Βασιλόπουλος “ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη”, με υπέροχα προϊόντα όπως Φακές Φαρσάλων και Φασόλια Τσαλιά Χρυσούπολης. Φυσικά στα καταστήματα ΑΒ βρίσκετε και τα πιο φρέσκα προϊόντα μαναβικής, όπως μήλα Στάρκινγκ ΑΒ Επιλογή.
  • Προστατεύουμε έδαφος και ύδατα μαθαίνοντας τον σωστό τρόπο απόρριψης βλαβερών στοιχείων όπως μπαταρίες, μπογιές, λάδια, φάρμακα, χημικά κλπ. Αποφεύγουμε τη χρήση χλωρίνης.
  • Δεν σπαταλάμε φαγητό. Αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει, ψωνίζουμε με σύνεση, μαθαίνουμε να διαβάζουμε σωστά ημερομηνίες λήξης, συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα, αγαπάμε τα “ασχημούτσικα” φρούτα και λαχανικά. Περισσότερες πληροφορίες και ιδέες υπάρχουν εδώ !
  • Επικοινωνούμε με οργανισμούς και κοινωνικά παντοπωλεία για να μάθουμε πως θα βοηθήσουμε με δωρεές, τρόφιμα, εθελοντική εργασία.
  • Μοιραζόμαστε την γνώση και συμβάλλουμε στην αφύπνιση. Κοινοποιούμε στα μέσα μας ενδιαφέροντα άρθρα ή πρωτοβουλίες. Όσοι περισσότεροι μαθαίνουν για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, τόσοι περισσότεροι θα αναλάβουν δράση!

 

Με την ευκαιρία αυτής της παγκόσμιας ημέρας λοιπόν, ας σκεφτούμε τον δικό μας ρόλο και πως θα καταφέρουμε να κάνουμε τη διαφορά, συνεισφέροντας όσο μπορούμε στον αγώνα για τον περιορισμό της πείνας στον κόσμο.

 

Η ΑΒ Βασιλόπουλος από την πλευρά της, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει δημιουργήσει πολλά σχετικά προγράμματα με επίκεντρο την προσφορά στον συνάνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία «Τρόφιμα Αγάπης» με την οποία προσφέρει γεύματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και συμβάλλει ταυτόχρονα στην μείωση της σπατάλης φαγητού, από το 2013. Τη μάχη αυτή όμως τη δίνει και μέσω της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» την οποία ίδρυσε σε συνεργασία με τον οργανισμό Μπορούμε, μετρά ήδη 19 μέλη, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Μια ακόμα από τις πολλές πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της ΑΒ Βασιλόπουλος που συμβάλλει στη θωράκιση του συστήματος τροφίμων στην Ελλάδα, είναι το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας μέσα από το οποίο ενισχύεται η ποιότητα, η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η καινοτομία των ελληνικών προϊόντων. Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει μια σειρά ενεργειών όπως η στήριξη Ελλήνων παραγωγών, η υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια και πολλές ακόμα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

Πηγή στατιστικών (1) http://www.fao.org/3/ca9692en/online/ca9692en.html

 

Bookmarks

Το 25% της ανθρωπότητας ζει με ανασφάλεια για το αν θα βρει το επόμενο γεύμα του. Υπάρχουν όμως λύσεις και μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτές.