Menu
Generic filters
Exact matches only

2 raw συνταγές με matcha προς τιμήν της «Ημέρας της Γης»

Στις 22 Απριλίου γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης! Εμείς #allazoumesinithies και την τιμούμε με ωμοφαγικές συνταγές και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας στην κουζίνα!

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μάθετε τι γιορτάζουμε την «Ημέρα της Γης», θα ανακαλύψετε τι είναι τέλος πάντων αυτό το matcha και θα βρείτε 2 αναλυτικές συνταγές για το πιο εύκολο και νόστιμο matcha latte στο σπίτι, αλλά και για matcha energy balls, τα οποία σου δίνουν ενέργεια, είναι άκρως θρεπτικά και δεν έχουν ούτε λίγη ζάχαρη!

Λίγα λόγια για την «Ημέρα της Γης» 

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου με στόχο την υποστήριξη και προστασία του περιβάλλοντος. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου του 1970! Σήμερα, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που συντονίζονται παγκοσμίως από το EARTHDAY.ORG και έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία μιας και κάθε χρόνο την ημέρα αυτή κινητοποιούνται για δράση 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι και περισσότερες από 190 χώρες. Το επίσημο θέμα για το 2023 είναι το «Invest In Our Planet».

Κάποιες από τις δράσεις που προτείνει ο οργανισμός EARTH DAY (www.earthday.org) για την προστασία του περιβάλλοντος είναι:

  • Τέλος στα πλαστικά
  • Δενδροφύτευση
  • Παγκόσμιοι Καθαρισμοί (πχ δασών, παραλιών κλπ.)
  • Βιώσιμη Μόδα
  • Σωστή εκπαίδευση σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο σχολείο

Ας μιλήσουμε τώρα για το matcha

Τι είναι πια αυτό το matcha για το οποίο μιλάνε όλοι και το οποίο βλέπουμε να εντάσσεται όλο και περισσότερο σε καφετέριες, μεγάλες αλυσίδες, ζαχαροπλαστεία (πχ matcha latte – μπάρες με matcha κλπ.);

Το Matcha το βρίσκουμε σε σκόνη και επί της ουσίας είναι ειδικά καλλιεργημένα και επεξεργασμένα φύλλα πράσινου τσαγιού που αλέθονται και καταναλώνεται παραδοσιακά στην Ανατολική Ασία.

Όπου κι αν ψάξεις, θα διαβάσεις πάρα πολλά θετικά για την κατανάλωσή του.

Το Matcha μπορεί να είναι χαμηλό σε θερμίδες, μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά είναι πλούσιο σε μια ποικιλία αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καταστροφή των κύτταρων, οδηγούν στη γήρανση και προκαλούν χρόνιες ασθένειες.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι έχει υψηλή συγκέντρωση σε καφεΐνη, οπότε καλό είναι να μην καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Προσωπικά, φτιάχνω περίπου 3-4 lattes την εβδομάδα.

Όσον αφορά στη γεύση του, σε πολλά άτομα δεν αρέσει γιατί νιώθουν σαν να τρώνε κάτι πολύ πράσινο όπως το… χορτάρι. Σας διαβεβαιώ ότι είμαι ένα από αυτά τα άτομα! Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιώ σκέτο νερό με matcha, όπως κάνουν στην Ασία. Με βάση αυτό το σκεπτικό έφτιαξα τις παρακάτω συνταγές. Βρήκα δηλαδή τον τρόπο για να μπορέσει το τελικό αποτέλεσμα να βγει νόστιμο, πολύ θρεπτικό αλλά και sustainable!

Τέλος, να αναφέρω ότι μπορείτε να προμηθευτείτε σκόνη matcha από το τμήμα ARMONIA που θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ωμοφαγικές Συνταγές με Matcha

Σπιτικό Matcha latte με σπιτικό ρόφημα από κάσιους 

Υλικά για σπιτικό ρόφημα κάσιους

  • 1 ποτήρι κάσιους άψητα και ανάλατα
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 βασιλικό χουρμά
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι (που λειτουργεί σαν συντηρητικό για να μπορέσετε να το διατηρήσετε για 3-4 μέρες στο ψυγείο)

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε αρκετό νερό για 8 ώρες (προαιρετικά)
  2. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τους ξηρούς καρπούς
  3. Χτυπάμε όλα μας τα υλικά σε blender, από τη χαμηλή ένταση ανεβάζοντας σταδιακά στη γρήγορη
  4. Σουρώνουμε σε τουλπάνι σε περίπτωση που δεν έχουν αλεστεί πλήρως τα κάσιους

Υλικά για 1 μερίδα matcha latte

  • 250ml από το σπιτικό ρόφημα κάσιους
  • 2 κ/σ ινδοκάρυδο
  • 1 ½ κ/σ βύνη ρυζιού (μπορείτε να βάλετε άλλο γλυκαντικό σε υγρή μορφή π.χ. σιρόπι σφενδάμου / αγαύης ή γλυκιά μελάσα)
  • ½ κ/σ κοφτή σκόνη matcha
  • 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι

Και αναπροσαρμόζετε ανάλογα με το γούστο σας!

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε σε blender το ρόφημα κάσιους μαζί με το ινδοκάρυδο
  2. Σε περίπτωση που το blender μας δεν είναι πολύ καλό, περνάμε το μείγμα από ένα τουλπάνι για να μην μείνουν κομματάκια από το ινδοκάρυδο στο latte μας
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο blender μαζί με το ρόφημα που έχουμε ήδη φτιάξει και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί

Tip: Σε περίπτωση που θέλουμε να το πιούμε ζεστό συνεχίζουμε απλά να το χτυπάμε περισσότερη ώρα στο blender αποφεύγοντας έτσι να ανάψουμε τα μάτια της κουζίνας μας.

Matcha & Cocoa energy balls 

Υλικά για περίπου 20 μπαλάκια

  • 12 ζουμερούς βασιλικούς χουρμάδες
  • 1 κ/σ σκόνη matcha
  • 3 κ/σ σκόνη κακάο
  • 10 αμύγδαλα άψητα και ανάλατα
  • 10 κάσιους άψητα και ανάλατα
  • 1/4 cup αλεύρι αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Βγάζουμε το κουκούτσι από τους βασιλικούς χουρμάδες. Σε περίπτωση που δεν είναι ζουμεροί τους μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε βρασμένο νερό
  2. Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά σε ένα food processor ή δυνατό multi μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε πολύ λίγο νερό αν οι χουρμάδες μας είναι στεγνοί. Σε περίπτωση που τους έχουμε μουλιάσει, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω κακάο ή αλεύρι αμυγδάλου
  3. Πλάθουμε μπαλάκια ίδιου σχήματος μεταξύ τους
  4. Σε ένα πιάτο προσθέτουμε τα “toppings” που θέλουμε και ρολάρουμε τα energy balls πάνω σε αυτά. Προσωπικά χώρισα τα energy balls σε 3 ισόποσες μερίδες και έβαλα στο 1/3 σκόνη matcha (προσοχή… ενδείκνυται μόνο για άτομα που λατρεύουν τη γεύση του), στο άλλο 1/3 σκόνη κακάο και το τελευταίο κομμάτι το “πέρασα” από ινδοκάρυδο
  5. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα

Εσύ έχεις δοκιμάσει ποτέ matcha; Αν ναι, πες μου αν σου άρεσε!

Bookmarks

Στις 22 Απριλίου γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης! Εμείς #allazoumesinithies και την τιμούμε με ωμοφαγικές συνταγές και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας στην κουζίνα!